Työn ja talouden tutkimus LABORE

Pisimpään työttömänä olleet lisäsivät liikuntaharrastuksia vasta laman jälkeen

Jaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan työttömyyden kokeminen 1990-luvun alussa ei vaikuttanut keskimäärin liikunnan määrään 1990-luvun laman päättymisen jälkeen. Ne työttömät, jotka kokivat kaikkein pisimpiä työttömyysjaksoja vuosina 1991–1994 lisäsivät kuitenkin liikunta-aktiivisuuttaan laman päättymisen jälkeen.

Talouden taantuma vaikuttaa aiemman tutkimuksen perusteella terveyteen. Aiempi kirjallisuus ei ole keskittynyt selvittämään mahdollisia vaikutuksia työttömien henkilöiden liikuntakäyttäytymiseen. Laboren, Jyväskylän, Oulun ja Turun yliopistoiden sekä THL:n tutkijoista koostuvan tutkimusryhmän tuoreessa tutkimuksessa tarkastellaan 1990-luvun alun vaikean laman vaikutusta työttömien liikuntakäyttäytymiseen Suomessa. Työttömyys kasvattaa henkilön käytettävissä olevaa vapaa-aikaa ja osa kasvaneesta vapaa-ajasta voidaan käyttää mm. liikuntaharrastuksiin, jotka ovat luonteeltaan usein hyvin aikaintensiivisiä.

”Pitkät työttömyyskokemukset taloustaantuman aikana voivat muovata liikuntakäyttäytymistä.”, summaa Laboren johtava tutkija Petri Böckerman tutkimuksen johtopäätökset.

Tutkimuksessa osoitetaan, että työttömyyden kokeminen 1990-luvun alussa ei vaikuttanut keskimäärin tutkimuksessa seurattujen työttömien henkilöiden liikunnan määrään 1990-luvun laman päättymisen jälkeen. Ne työttömät, jotka kokivat kaikkein pisimpiä työttömyysjaksoja vuosina 1991–1994 lisäsivät kuitenkin liikunta-aktiivisuuttaan laman päättymisen jälkeen.

Tutkimus perustuu Oulun seudulta kerättyyn seuranta-aineistoon vuonna 1966 syntyneistä henkilöistä. Aineiston avulla voidaan seurata henkilöiden liikunta-aktiivisuutta pitkällä aikavälillä.

Tutkimusryhmä:

  • Petri Böckerman, johtava tutkija, Labore & professori, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
  • Henri Salokangas, tutkija, Turun kauppakorkeakoulu ja THL
  • Sanna Huikari, tutkija, Oulun kauppakorkeakoulu
  • Marko Korhonen, tutkija, Oulun kauppakorkeakoulu
  • Raija Korpelainen, prof., Oulun yliopisto
  • Rauli Svento, prof., Oulun kauppakorkeakoulu

Linkki tutkimukseen: https://doi.org/10.1016/j.ehb.2022.101139

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940https://labore.fi

Labore (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Talous & Yhteiskunta 2/2022 | Ammatillisen koulutuksen uudistus epäonnistui1.7.2022 15:59:35 EEST | Tiedote

Kun hyvää tarkoittavat keskiluokkaiset ihmiset yrittävät auttaa työläisiä omista lähtökohdistaan, he eivät aina onnistu. Ammatillista koulutusta pidennettiin, jotta se tuottaisi yliopistokelpoisuuden. Keskiluokkaiset ihmiset tunsivat jonkun työväenluokasta ponkaisseen, ja luulivat auttavansa. Tulos: amiksista ei jatkettu opintoja yhtään enempää. Päinvastoin: amisopintojen keskeytykset lisääntyivät.

Venäjän sota Ukrainaa vastaan hidastaa teollisuuden kasvua merkittävästi14.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hidastuva talouskasvu jakautuu epätasaisesti eri toimialoille. Venäjän-kaupan päättyminen ja heikentynyt kansainvälinen talouskasvu heikentävät erityisesti teollisuuden näkymiä. Osa toimialoista palautuu vielä pandemiasta, esimerkiksi majoitus- ja ravitsemistoiminta ja kuljetus- ja varastointipalvelut. Kaupanalan näkymät ovat heikentyneet huomattavasti ostovoiman heikentymisen ja Venäjän-kaupan päättymisen takia. Kasvu jatkuu kohtuullisen hyvänä liike-elämän palveluiden osalta.

M&A-podcast: Usko, toivo ja IT-hankkeet10.6.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

IT-hankkeet menevät usein metsään, paitsi julkiset hankkeet, jotka epäonnistuvat melkein aina. Netin tulon jälkeen tietotekniikasta on ollut enemmän riesaa käyttäjälle kuin riemua tuottavuudelle. Juhlittu tekoälykin on jäänyt lähtökuoppiin. Miksi näin on ja pystyykö IT enää uuteen tuottavuusloikkaan? Talouden ja tekniikan kauas katsova silmä M&A-podcast sanoo: kyllä. IT:n seuraava lupaus on isompi asia kuin nettiselain. Se ei maksa paljon ja se hillitsisi villinä laukkaavaa inflaatiota. Onko se liian hyvää ollakseen totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme