Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pitkäaikaistyöttömien määrä alenee Helsingissä vauhdikkaasti

Jaa

Helsingin työpaikkamäärä on kasvussa, sillä vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla työpaikkoja oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työpaikkamäärät kasvoivat nopeimmin rakentamisen, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminnan toimialoilla. Sen sijaan kuljetus ja varastointi, terveys- ja sosiaalipalvelut, muu palvelutoiminta ja kaupan ala menettivät työpaikkoja. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen ja ovat luonteeltaan suuntaa antavia.

Nuorten ja vain perusasteen koulutuksen suorittaneiden kohdalla työttömien määrä alenee eniten

Helsingin työttömyysaste oli vuoden 2017 kesäkuussa 12,1 prosenttia työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston tietojen mukaan. Määrä oli 1,4 prosenttiyksikköä alempi kuin vuosi sitten. Työttömien työnhakijoiden määrä on alentunut kuukausi toisensa perään vuoden 2017 aikana ja kesäkuussa työttömiä työnhakijoita oli yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Suurimmat, määrältään 10–12 prosentin pudotukset koettiin vain perusasteen koulutuksen omaavien ja koulutustaustaltaan tuntemattomien työttömien määrissä. Kyseessä ovat todennäköisimmin nuoret, jotka ovat päässeet opiskelemaan, saaneet tuetun työllistymispaikan tai työllistyneet avoimille työmarkkinoille.

Pitkäaikaistyöttömien määrä vähenee nopeammin kuin alle vuoden työttömänä olleiden

Alle vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden helsinkiläisten määrä aleni kaikkiaan viidellä prosentilla vuoden 2017 kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna. Ikäryhmittäin tarkasteltuna pudotukset olivat suurimmat nuorilla. Sen sijaan yli 55-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi vuoden takaisesta kuusi prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömien, eli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden, määrät alenivat kaikilla ikäryhmillä. On hyvin todennäköistä, että pitkäaikaistyöttömyyden alentuminen kokonaistyöttömyyttä voimakkaammin on seurausta te-hallinnon toteuttamista työttömien määräaikaishaastatteluista. Haastattelujen johdosta tilastot ovat tarkentuneet ja järjestelemästä on poistettu henkilöitä, jotka eivät enää ole työttöminä työnhakijoina. Pitkäaikaistyöttömiä on myös siirtynyt eläkkeelle. Lisäksi Helsinki ja monet muut kaupungit ovat huolehtineet pitkäaikaistyöttömien tuetusta työllistymisestä.

Vaikka pitkäaikaistyöttömien määrä laskee nyt vauhdilla, on heidän osuutensa kaikista työttömistä edelleen korkea: kesäkuussa 2017 se oli 39 prosenttia. Kaikkiaan Helsingissä oli kesäkuussa lähes 16 000 pitkäaikaistyötöntä. Lisäksi yli neljä vuotta työttömänä olleiden määrä kasvoi edelleen vuoden takaisesta.

Pääkaupunkiseudulla lähes 9 000 avointa työpaikkaa

Yhteensä pääkaupunkiseudulla oli vuoden 2017 kesäkuun lopussa 8 800 avointa työpaikkaa. Helsingissä töitä oli eniten tarjolla rakennus- ja myyntialalla, siivousalalla sekä ravintola-, suurtalous- ja tarjoilutehtävissä. Vantaalla avoimia paikkoja oli runsaslukuisimmin rahdinkäsittelijöille ja varastotyöntekijöille, rakennusalalla sekä raskaiden ajoneuvojen kuljettajille. Espoossa haettiin eniten lähi- ja kodinhoitajia, rakennusalan osaajia sekä myyntialan työntekijöitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa julkaisusta: tilasto- ja tietopalvelupäällikkö Ari Jaakola, puh. 09 310 43608, e-mail: ari.jaakola@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin uusille asuinalueille tulee muovinkeräysjärjestelmät21.6.2018 10:05Tiedote

Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa alkaa alueellinen kiinteistökohtainen muovinkeräys ensi syksynä. Muovipakkausten keräysmahdollisuus on ollut erityisesti toivottua alueen asukaspalautteessa. Alueiden jätteenkeräysjärjestelmiin tehdään muutoksia, jotka mahdollistavat muovinkeräyksen etupainotteisesti velvoittavaan lainsäädäntöön nähden. Muovipakkausten erilliskeräys ei ole vielä velvoitteena HSY:n jätehuoltomääräyksissä eikä EU:n jätedirektiivissä, mutta esimerkiksi EU tullee edellyttämään muovipakkausten kierrätysasteen nostoa lähivuosina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme