Oulun yliopisto

Pitkäjänteinen yhteistyö toi kybertutkimuskeskuksen Oulun yliopistoon

Jaa

Oulun yliopistoon perustetaan suomalais-amerikkalaisena yhteistyönä kyberturvallisuuden tutkimuskeskus. Keskuksen sijoittuminen Oulun yliopistoon on pitkäjänteisen ja kansainvälisen yhteistyön tulosta, jota Oulussa on tehty erityisesti tietoturvallisuuden ja langattoman tietoliikenteen tutkimuksessa.

Oulun yliopiston yhteyteen perustettava tutkimusyksikkö Cyber Security and Software Engineering Research Site tulee toimimaan osana yhdysvaltalaista Security and Software Engineering Research Center –keskusta, joka on tutkinut 13 yliopiston ja yli 20 teollisen ja julkishallinnollisen partnerin voimin ohjelmistojen ja järjestelmien turvallisuutta Yhdysvalloissa vuodesta 2010 alkaen.

Oulun yliopistossa kyberturvallisuuden johtava tutkija, professori Juha Röning sanoo, että Oulussa tehty tietoturvatyö on tunnettu Yhdysvalloissa jo pitkään ja sitä on pidetty mallina maan kehittäessä omaa kyberturvallisuustutkimustaan.

Oulun yliopistossa tietoturvatutkimus vauhdittui toistakymmentä vuotta sitten kun tietojenkäsittelytieteissä aloitettiin tietoturvan maisterikoulutus. Koulutuksessa ja tutkimuksessa käsiteltiin salauksen perusteita, koodauksen teoriaa, kryptografiaa ja muita tietoturvan matemaattisia perusteita.

Juha Röningin oululaisissa tutkimusryhmissä työskentelee tällä hetkellä noin 30 tutkijaa. Hän vetää tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa Biomimetics and Intelligent Systems Groupia (BISG), jonka osana toimii maailmalla hyvin tunnettu Oulu University Secure Programming Group (OUSPG).

Verkkohyökkäykset ovat yleistyneet merkittävästi maailmalla. Röningin tutkimus kohdistuu ohjelmistojen tietoturvaan, ja hän on vakuuttunut, että verkossa voidaan toimia luottamuksellisesti myös yritystoiminnassa, puhumattakaan yhteiskunnan kriittisestä infrastruktuurista kuten energialaitoksista tai ministeriöistä.

Röning tutkimusryhmineen on saavuttanut laajan luottamuksen teollisuuden parissa ja yhteiskunnan turvallisuudesta huolehtivien julkisorganisaatioiden, kuten huoltovarmuuskeskuksen kanssa tehdystä yhteistyöstä. Siksi uusi keskus oli helppo sijoittaa Ouluun. Kyberturvallisuuden tutkimuskeskus tulee olemaan avoin kaikille suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille. Toimintaa rahoittavat Tekes, yliopistot ja yritykset.

Keskukseen tulee kuusi uutta työpaikkaa. Ensimmäisenä tehtävänä on valmistella suomalaisten yritysten kanssa tutkimus- ja yhteistyöehdotukset, joista jatkoon pääsevät valitaan marraskuussa Yhdysvalloissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori, tutkimusryhmän vastuullinen johtaja Juha Röning, p. 040 5181621, juha.roning(a)oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Hyvä fyysinen kunto suojaa sydäntä11.12.2017 10:03Tiedote

Arvostetussa Medicine & Science in Sports & Exercise-lehdessä julkaistu oululainen tutkimus osoittaa, että fyysinen kunto on tärkeämpi sydäntä suojaava tekijä kuin kehon rasvan määrä tai fyysinen arki-aktiivisuus. Tulokset viittaavat siihen, että elintapamuutoksissa tulisi ensisijaisesti keskittyä fyysisen kunnon parantamiseen sydänterveyden edistämiseksi. Toki fyysistä kuntoa voidaan kohottaa lisäämällä arki-aktiivisuutta, jolla on myös fyysisestä kunnosta riippumattomia vaikutuksia sydänterveyteen.

Oulun yliopisto selvittämään ikiroudan sulamisen terveysvaikutuksia7.12.2017 01:00Tiedote

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. EU -rahoitteisessa Nunataryuk -projektissa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin. Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme