Vaasan kaupunki - Vasa stad

Planerna för storindustriområdet är färdiga och har vunnit laga kraft

Jaa

Detalj- och delgeneralplanerna för storindustriområdet Långskogen i Vasa och Granholmsbacken i Korsholm är färdiga och har vunnit laga kraft. Planerna gör det möjligt bland annat för batteriindustri att snabbt etablera sig på området.

Det planlagda området är beläget i både Vasa och Korsholm. På Vasa stads sida heter planområdet Långskogen och på Korsholms sida Granholmsbacken. Planläggningen av områdena startade våren 2017. Den översiktliga planeringen av området gjordes i delgeneralplaner som preciserades med detaljplaner. Planläggningen tog drygt ett år.

Området ger rum för stora fabriker

- Primärt mål för planen är att göra det möjligt att förlägga en batterifabrik på området men ett önskemål med planen är också att göra det möjligt för anknytande funktioner och annan industri, såsom underleverantörer, att etablera sig på området, berättar Vasa stads planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso och Korsholm kommuns planläggningschef Barbara Påfs.

I planerna är fyra större industrikvarter anvisade och i dem är det möjligt att förlägga batterifabriker eller motsvarande industriverksamhet (T/kem-områden). Det största kvartersområdet finns i bägge kommunerna och möjliggör en byggnadsyta på nästan 200 hektar.

Logistiskt utmärkt läge

Områdets läge är logistiskt sett utmärkt i och med att det finns i flygfältets omedelbara närhet. Det gränsar även till järnvägen och riksväg 3 och 8 finns i närheten. Inte heller Vasas internationella hamn är långt borta.

Planläggningsprocessen var ett prov på ett framgångsrikt samarbete mellan myndigheterna

Planläggningen av storindustriområdet och det miljökonsekvensbedömningsprogram som utarbetades under den var ett prov på ett framgångsrikt samarbete mellan myndigheterna. De myndigheter som styr planläggningen och tillståndsförfarandena deltog aktivt i planeringen på ett sätt som främjade den. De uppmuntrande erfarenheter som planeringsprocessen gav kan i fortsättningen utnyttjas även inom andra betydande utvecklingsprojekt.

- Vasa stad och Korsholms kommun vill tacka alla som har deltagit i planeringen av området, framför allt Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland samt Säkerhets- och kemikalieverket, säger direktören för tekniska sektorn Markku Järvelä.

Yhteyshenkilöt

Planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso, Vasa stad, tfn 040 540 5412
Direktören för tekniska sektorn Markku Järvelä, Vasa stad, tfn 040 135 4958
Planläggningschef Barbara Påfs, Korsholm kommun, tfn 06 327 7175
Teknisk direktör Ben Antell, Korsholm kommun, tfn. 06 327 7199

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme