Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohde yhdenmukaistaa tukipalvelujen ja kotihoidon asiakasmaksuja

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluevaltuusto (17.4.2023 60§ ja 61§) on päättänyt yhdenmukaistaa asiakkailta perittäviä tukipalveluiden ja kotihoidon asiakasmaksuja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ovat vahvasti lain ja asetuksen mukaisia. Hyvinvointialueilla ei ole päätösvaltaa useisiin asiakasmaksuihin. ”Näissä kotiin annettavissa palveluissa, joihin Pohteella on päätöksentekovaltaa, asiakasmaksun tarkistukset on tehty ajatellen asiakkaiden yhdenvertaisuutta koko hyvinvointialueella”, kertoo ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Mervi Koski.

Muutokset astuvat voimaan 1.6.2023 niiden osalta, joiden maksuihin tulee muutoksia.

Ateriapalvelut

Ateriahintoja tarkistetaan vuosittain elinkustannusindeksillä
•    Kotiin kuljetettu ateria 8 € /ateria 
•    Ateriapäivähinta 16,38 € /ateria (aamupala 1,80 €, lounas 5,77 €, päiväkahvi 1,24 €, päivällinen 5,77 € ja iltapala 1,79 €) 
•    Ateria päivä- ja työtoimintakeskuksessa 5,77 € /ateria
•    Sähköinen ruoka-automaatti laskutetaan sopimuksen mukaan, esim. Oulu 9,58 €/ateria 
•    Ateriointi palvelupisteessä 7,50 € /ateria.

Vaatehuoltopalvelut
•    Pyykkihuolto 8 € / pyykkikoneellinen.

Siivouspalvelut 
•    Toteutetaan palvelusetelillä. Asiakasmaksu määräytyy omavastuuosuuden mukaan Järjestettäessä siivouspalvelua hyvinvointialueen omana toimintana, peritään siitä asiakasmaksuna tilapäistä kotihoitoa vastaava asiakasmaksu 12,20 € / h. 

Asiointipalvelut 
•    Tilapäistä kotihoitoa vastaava asiakasmaksu 12,20 €/h. 

Kuntouttava päivätoiminta 

•    Kokopäivä päivätoiminta 20 € (sisältää aamupalan, lounaan ja päiväkahvin). Mahdollinen kuljetusmaksu määräytyy kuten sosiaalihuoltolain mukaisessa liikkumisen tuen palvelussa 
•    Osapäivä päivätoiminta 8 €. 

 Kylvetyspalvelut
•    Tilapäistä kotihoitoa vastaava asiakasmaksu 12,20 € /h. Mahdollinen kuljetusmaksu määräytyy kuten sosiaalihuoltolain mukaisessa liikkumisen tuen palvelussa.

Kotihoidon asiakasmaksu 
•    Säännöllisen kotihoidon asiakasmaksu määräytyy asiakasmaksulain 10 e § (30.12.2020/1201) mukaisesti.
•    Etäkotihoidon asiakasmaksu määräytyy säännöllisen kotihoidon asiakasmaksun 
mukaisesti
•    Tilapäisestä kotihoidon palvelusta peritään asiakkaalta tasasuuruinen asiakasmaksu 12,20 euroa tunti enintään kolmelta tunnilta vuorokaudessa. 
•    Tilapäisestä kotisairaanhoidosta peritään vuonna 2023 asiakasmaksuasetuksen 3 § mukaisesti 
o    19,20 euroa, jos kotikäynnin suorittaa lääkäri tai hammaslääkäri
o    12,20 euroa, jos kotikäynnin suorittaa sairaanhoitaja tai muu kotisairaanhoitoa 
antava henkilö.

Asiakasmaksujen muutokset eivät vaadi asiakkaalta toimenpiteitä ja nykyiset palvelut jatkuvat ennallaan. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Korjattu tiedote: Pohteen tarkastuslautakunta antaa 36 suositusta hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi30.5.2023 13:29:40 EEST | Tiedote

Pohteen tarkastuslautakunta on arvioinut hyvinvointialueen toiminnan käynnistymistä, hyvinvointialueen strategiaa, henkilöstön riittävyyttä sekä talouden tilannetta ja taloudellisia lähtökohtia toiminnan käynnistyessä. Toteutettujen arviointien pohjalta tarkastuslautakunta antaa 36 suositusta hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi. Suositukset liittyvät hyvinvointialueen toimintaan, talouteen ja hallintoon sekä henkilöstöön ja asiakkaisiin.

Pohteen tarkastuslautakunta antaa 36 suositusta hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi30.5.2023 12:27:48 EEST | Tiedote

Pohteen tarkastuslautakunta on arvioinut hyvinvointialueen toiminnan käynnistymistä, hyvinvointialueen strategiaa, henkilöstön riittävyyttä sekä talouden tilannetta ja taloudellisia lähtökohtia toiminnan käynnistyessä. Toteutettujen arviointien pohjalta tarkastuslautakunta antaa 36 suositusta hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi. Suositukset liittyvät hyvinvointialueen toimintaan, talouteen ja hallintoon sekä henkilöstöön ja asiakkaisiin.

Pohjois-Pohjanmaalla aika laboratorionäytteenottoon varataan pääsääntöisesti NordLabista24.5.2023 15:01:37 EEST | Tiedote

NordLab on tuottanut suurimman osan Pohjois-Pohjanmaan julkisista laboratoriopalveluista vuoden 2023 alusta alkaen. Palvelun ulkopuolella ovat vain Siikalatva ja Kärsämäki, joiden osalta näytteenotto on ulkoistettu yksityisille palveluntarjoajille. Lisäksi Hailuodossa näytteenoton ajanvaraus tehdään terveyskeskuksen ajanvarauksen kautta ja Kuivaniemellä asioidaan hyvinvointipisteessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme