Uudenmaan ELY-keskus

Pohjaeläinlajistot kertovat vesistön tilasta, aiheesta ilmestynyt kaksi uutta raporttia

Jaa

Vesiperhosia, purokatkoja, päivänkorentoja ja mäkärän toukkia. Uudenmaan vesistöissä elää monia erilaisia pohjaeläimiä, joiden menestyminen kuvaa vesien tilaa ja kuormitusta. Jokien ja järvien pohjaeläimistä on valmistunut kaksi uutta raporttia.

Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Kuva: Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus selvitti pohjaeläinten lajistoa kymmenellä koskipaikalla ja 20 järvellä vuosina 2019–2021. Selvityksessä olivat mukana mm. Lehmijärvi Lohjalla, Bruksträsket Raaseporissa, Kytäjärvi Hyvinkäällä, Kauhalanjoki Kirkkonummella sekä Fiskarsinjoki Raaseporissa. Näytteet otettiin järvisyvänteistä ja virtavesien koskista. Lajinmäärityksen ja tulosten tulkinnan toteuttivat Kymijoen vesi ja ympäristö ry sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry.

Jokien pohjaeläinlajisto kuvasi monessa koskessa hyvää tai erinomaista vesistön tilaa. Paikoin lajisto oli vaateliasta eli karuja, kuormittamattomia olosuhteita edellyttävää. Erikoisimmat lajihavainnot olivat virtalude (Aphelocheirus aestivalis) Mustionjoella sekä vantaansurviaisen toukka (Heptagenia flava) Gumbölenjoella.

Järvillä lajisto oli yksipuolisempaa ja kuvasi pääosin tyydyttävää tai jopa välttävää tilaa. Näytteet otettiin järvien syvänteistä, missä happitilanne vaikuttaa merkittävästi pohjaeläinten menestymiseen. Yleisimpiä lajeja olivat heikkoa happitilannetta sietävät sulkasääsken toukka (Chaoborus flavicans) sekä harvasukasmato (Potamothrix/Tubifex). Hyvää tilaa kuvaavia Pisidium-hernesimpukoita havaittiin mm. Seljänalasella Raaseporissa.

Tutkituista vesistöistä osa on voimakkaasti kuormittuneita, osa lähes luonnontilaisia. Pohjaeläinten avulla tietoja vesistöjen tilasta saatiin täydennettyä. Parhaimmassa tilassa pohjaeläinten perusteella olivat Somerojoki, Mustijoki ja Mankinjoki sekä järvistä mm. Seljänalanen, Degersjön, Tuusulanjärvi ja Suolijärvi.

Pohjaeläinten seuranta on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa seurataan vesistöjen tilaa myös vesinäytteiden sekä kala-, levä- ja vesikasvilajiston avulla. Pohjaeläinten näytteenotto jatkuu Uudenmaan vesistöissä vuosittain syys-lokakuussa.

Raportit:

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jaana Marttila, Uudenmaan ELY-keskus, 0295 021 431

Kuvat

Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

En oavbruten köldperiod önskas för vinterunderhållet av vägarna31.10.2022 11:00:08 EET | Tiedote

Vinterunderhållet av vägarna inleddes redan i början av oktober i underhållsentreprenaderna för landsvägar vid NTM-centralen i Nyland. Vinterunderhållet fortsätter på vägnätet fram till 31.4.2022. Halkan på vägarna bekämpas redan nu om morgnarna med saltning. Till vinterunderhållet av vägarna hör dessutom bland annat utjämning av vägytor, avlägsnande av snövallar och rengöring av vägmärken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme