Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pohjalais- ja keskipohjalaisyritysten innovaatiot herättävät kiinnostusta valtakunnallisesti – kaksi yrityshanketta valtakunnallisen kilpailun finaaliin

Jaa

Kaksi Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittamaa yrityshanketta on edennyt valtakunnallisen Manner-Suomen maaseutuohjelman 2014–2020 hankekilpailun finaaliin. Kilpailussa valitaan ohjelmakauden vaikuttavimmat hankkeet ja yritystukea hyödyntäneet yritykset kolmessa eri kilpailusarjassa. Pohjanmaan ELY-keskuksen finalistit ovat marja-aroniaa jalostava Finnish Superberries sekä Kokkolan Nahka, joka valmistaa koiran puruluita huonoimmista nahan osista. Molemmat yritykset ovat kestävän kehityksen edelläkävijöitä, ja niiden omaleimaiset innovaatiot ovat monipuolistaneet maaseudun elinkeinoelämää. Hankekilpailun voittajat palkitaan 30.9.2022 Maaseutugaalassa Kurikassa.

Finnish Superberries valmistaa ekologista superfoodia

Ab Finnish Superberries Oy jalostaa luonnonmukaisesti tuotettua marja-aroniaa mehuksi ja jauhoksi. Yritys on onnistunut lisäämään marja-aronian houkuttelevuutta maataloustuotteena ja mahdollistanut monelle viljelijälle uuden vaihtoehdon. Jalostamalla marjat mehuksi tai jauhoksi, saadaan myös paremmat mahdollisuudet säilyttää marjojen kysyttyjä ja hintaan vaikuttavia tärkeitä antioksidantteja ja vitamiineja. Samalla jalostettu marja-aronia on helpompi säilyttää, kuljettaa, käsitellä jatkojalostuksessa ja pakata.

Superfoodien kysyntä kasvaa maailmalla ja Suomessa viljeltynä marja-aronialla on erityisasema raaka-aineena, koska täällä on suotuisat sää- ja maantieteelliset olosuhteet sen viljelyä varten. Marjat kypsyvät värikkäiksi terveyspommeiksi valoisina kesinä, puhtaassa ja raikkaassa ilmassa.

– Olemme iloisia finaalipaikasta, se osoittaa, että teemme asioita, joita myös muut arvostavat. Olemme onnistuneet löytämään tuotteen, jota markkinoilla kaivataan, ja joka sopii hyvin pohjoisiin viljelyolosuhteisiin, kertoo Finnish Superberries Oy:n toimitusjohtaja Jan-Ole Sandås.

Kokkolan Nahka on malliesimerkki kiertotaloudesta

Kokkolan Nahka Oy on maailman johtava hirvennahan valmistaja. Toiminta kattaa hirvennahkojen keräämisen metsästysseuroilta Pohjoismaista sekä nahan valmistuksen alusta loppuun. Kun hirvennahkojen alalajitelmien ja haljaksen jalostaminen nahaksi alkoi käydä kannattamattomaksi, täytyi keksiä uutta. Näin syntyi ajatus aloittaa koirien puruluiden valmistus huonommista nahan osista.

Uuteen toimintaan ryhtyminen on ollut erittäin kannattava ja innostava hanke yritykselle. Investoinnin myötä yritys on kasvanut huomattavasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Investoinnilla on saatu hyötyjä kahta kautta, kun yrityksen kannattavuus ja työllistävyys ovat parantuneet ja samalla on myös saatu kustannussäästöjä pienentyneinä kemikaali- ja jätekuluina. Yritys on satsannut paljon vihreään ja kestävään tuotantoon. Yritys käyttää tuotannossa vain vihreää sähköä ja kaikki orgaaninen liete ja kiinteä jäte muutetaan biokaasuksi läheisellä biokaasulaitoksella.

–  Finaalipaikka tuntuu hyvältä, sillä tähän ympärille löytynyt niin hyvä tiimi, joka on saanut tämän aikaiseksi. Tässä hankkeessa yhdistyy monta hienoa asiaa. Hyödynnämme riistaa, joka ei vie ollenkaan ihmisen tekemiä resursseja. Synnytämme uutta liiketoimintaa, joka vie meitä kohti pitkän ajan tähtäimiämme, jätteettömyyttä ja energiaomavaraisuutta, kommentoi Kokkolan Nahka Oy:n toimitusjohtaja Juha Örnberg.

Hankekilpailu levittää onnistuneita toimintatapoja

Valtakunnallisesti vaikuttavimpia hankkeita ja yritystukia saaneita yrityksiä etsittiin kolmessa eri kilpailusarjassa, jotka olivat: Biotalous ja maatalouden kestävyys, Maaseudun elinkeinot, työllisyys ja yrittäjyys sekä Maaseudun elinvoima ja elämänlaatu. Kustakin kilpailusarjasta finaaliin valittiin viisi hanketta yhteensä 78 ehdokkaan joukosta. Hankekilpailu nostaa esiin toimiviksi katsottuja keinoja ja tapoja, joita voidaan hyödyntää laajemmin maaseutua kehittäessä.

–  Molempien finalistiyritysten yritystoiminnat ja tuotteet osuivat aivan naulan kantaan, kun katsotaan kilpailusarjojen kriteereitä sekä taustana olevia maaseutuohjelman strategisia painopisteitä.  Finnish Superberries edistää biotaloutta ja sen osana harjoittaa maataloutta taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä ja eettisesti hyväksyttävällä tavalla. Kokkolan Nahka monipuolistaa maaseudun elinkeinoja ja parantaa työllisyyttä kehittämällä yritysten kilpailukykyä, uutta yrittäjyyttä ja yritysten verkostoitumista, kertoo Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Karin Kainlauri. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjanmaan ELY-keskus:
Karin Kainlauri
Maaseutuyksikön päällikkö
+358 295 028 572
karin.kainlauri@ely-keskus.fi

Yritysten yhteystiedot:

Juha Örnberg,
Toimitusjohtaja, Kokkolan Nahka Oy-Karleby Läder Ab
p. 0440593580

Jan-Ole Sandås
Toimitusjohtaja, Ab Finnish Superberries Oy
p. 0404888990

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

NTM-centralen i Österbotten och Försvarsutbildning (MPK) vill utöka jordbruksföretagarnas beredskapskunskap – kurser för jordbrukare ordnas i samarbete med olika aktörer (Österbotten, Mellersta Österbotten)23.11.2022 07:00:00 EET | Tiedote

NTM-centralen i Österbotten ordnar tillsammans med Försvarsutbildningens (MPK) försvarsdistrikt i Österbotten regelbundet beredskapskurser för jordbrukare i landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten. Nästa kurs ordnas i Närpes den 30.11.2022. År 2023 ordnas en kurs i Nykarleby den 19.1.2023 och en i Kannus den 15.11.2023.

Pohjanmaan ELY-keskus ja Maanpuolustuskoulutus (MPK) pyrkivät lisäämään maatalousyrittäjien varautumisosaamista– viljelijöille järjestetään koulutuksia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)23.11.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskus järjestää yhdessä Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) Pohjanmaan maanpuolustuspiirin kanssa säännöllisesti varautumiskoulutuksia Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan viljelijöille. Seuraava koulutus järjestetään Närpiössä 30.11.2022. Vuonna 2023 koulutuksia järjestetään Uudessakaarlepyyssä 19.1.2023 ja Kannuksessa 15.11.2023.

Sysselsättningsöversikt för oktober månad: Arbetslösheten minskar fortsättningsvis inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten)22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av oktober sammanlagt 6 174 arbetslösa arbetssökande. Det är 427 färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i oktober 114 fler än under föregående månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland (5,5 %). Motsvarande andel i hela landet är 8,8 %. Jämfört med september månad ökade arbetslöshetsgraden med 0,1 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och förblev oförändrad i hela landet. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Työllisyyskatsaus lokakuu: Työttömyys vähenee edelleen Pohjanmaan ELY­-keskuksen alueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli lokakuun lopussa yhteensä 6 174 työtöntä työnhakijaa. Se on 427 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli lokakuussa 114 enemmän kuin edellisessä kuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Manner­-Suomen alhaisin (5,5 %). Koko maassa vastaava osuus on 8,8 %. Syyskuuhun verrattuna työttömyysaste kasvoi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella ja koko maassa säilyi ennallaan. Tiedot ilmenevät työ­- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Sysselsättningsöversikt för september månad: Arbetslösheten minskar i alla ekonomiska regioner och arbetskraftstjänsterna intresserar allt mer (Österbotten, Mellersta Österbotten)25.10.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av september sammanlagt 6 060 arbetslösa arbetssökande. Det är 749 (- 11,0 %) färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i september 303 färre än i augusti. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland, 5,4 %. Motsvarande andel i hela landet är 8,8 %. Antalet nya lediga arbetsplatser var i september 183 (+ 6,4 %) flera än för ett år sedan. Under september fanns det totalt 5 614 lediga arbetsplatser, vilket var 524 (+ 10,3 %) arbetsplatser fler än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 540 personer jämfört med förra året (- 22,2 %). Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme