Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pohjalais- ja keskipohjalaisyritysten innovaatiot herättävät kiinnostusta valtakunnallisesti – kaksi yrityshanketta valtakunnallisen kilpailun finaaliin

Jaa

Kaksi Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittamaa yrityshanketta on edennyt valtakunnallisen Manner-Suomen maaseutuohjelman 2014–2020 hankekilpailun finaaliin. Kilpailussa valitaan ohjelmakauden vaikuttavimmat hankkeet ja yritystukea hyödyntäneet yritykset kolmessa eri kilpailusarjassa. Pohjanmaan ELY-keskuksen finalistit ovat marja-aroniaa jalostava Finnish Superberries sekä Kokkolan Nahka, joka valmistaa koiran puruluita huonoimmista nahan osista. Molemmat yritykset ovat kestävän kehityksen edelläkävijöitä, ja niiden omaleimaiset innovaatiot ovat monipuolistaneet maaseudun elinkeinoelämää. Hankekilpailun voittajat palkitaan 30.9.2022 Maaseutugaalassa Kurikassa.

Finnish Superberries valmistaa ekologista superfoodia

Ab Finnish Superberries Oy jalostaa luonnonmukaisesti tuotettua marja-aroniaa mehuksi ja jauhoksi. Yritys on onnistunut lisäämään marja-aronian houkuttelevuutta maataloustuotteena ja mahdollistanut monelle viljelijälle uuden vaihtoehdon. Jalostamalla marjat mehuksi tai jauhoksi, saadaan myös paremmat mahdollisuudet säilyttää marjojen kysyttyjä ja hintaan vaikuttavia tärkeitä antioksidantteja ja vitamiineja. Samalla jalostettu marja-aronia on helpompi säilyttää, kuljettaa, käsitellä jatkojalostuksessa ja pakata.

Superfoodien kysyntä kasvaa maailmalla ja Suomessa viljeltynä marja-aronialla on erityisasema raaka-aineena, koska täällä on suotuisat sää- ja maantieteelliset olosuhteet sen viljelyä varten. Marjat kypsyvät värikkäiksi terveyspommeiksi valoisina kesinä, puhtaassa ja raikkaassa ilmassa.

– Olemme iloisia finaalipaikasta, se osoittaa, että teemme asioita, joita myös muut arvostavat. Olemme onnistuneet löytämään tuotteen, jota markkinoilla kaivataan, ja joka sopii hyvin pohjoisiin viljelyolosuhteisiin, kertoo Finnish Superberries Oy:n toimitusjohtaja Jan-Ole Sandås.

Kokkolan Nahka on malliesimerkki kiertotaloudesta

Kokkolan Nahka Oy on maailman johtava hirvennahan valmistaja. Toiminta kattaa hirvennahkojen keräämisen metsästysseuroilta Pohjoismaista sekä nahan valmistuksen alusta loppuun. Kun hirvennahkojen alalajitelmien ja haljaksen jalostaminen nahaksi alkoi käydä kannattamattomaksi, täytyi keksiä uutta. Näin syntyi ajatus aloittaa koirien puruluiden valmistus huonommista nahan osista.

Uuteen toimintaan ryhtyminen on ollut erittäin kannattava ja innostava hanke yritykselle. Investoinnin myötä yritys on kasvanut huomattavasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Investoinnilla on saatu hyötyjä kahta kautta, kun yrityksen kannattavuus ja työllistävyys ovat parantuneet ja samalla on myös saatu kustannussäästöjä pienentyneinä kemikaali- ja jätekuluina. Yritys on satsannut paljon vihreään ja kestävään tuotantoon. Yritys käyttää tuotannossa vain vihreää sähköä ja kaikki orgaaninen liete ja kiinteä jäte muutetaan biokaasuksi läheisellä biokaasulaitoksella.

–  Finaalipaikka tuntuu hyvältä, sillä tähän ympärille löytynyt niin hyvä tiimi, joka on saanut tämän aikaiseksi. Tässä hankkeessa yhdistyy monta hienoa asiaa. Hyödynnämme riistaa, joka ei vie ollenkaan ihmisen tekemiä resursseja. Synnytämme uutta liiketoimintaa, joka vie meitä kohti pitkän ajan tähtäimiämme, jätteettömyyttä ja energiaomavaraisuutta, kommentoi Kokkolan Nahka Oy:n toimitusjohtaja Juha Örnberg.

Hankekilpailu levittää onnistuneita toimintatapoja

Valtakunnallisesti vaikuttavimpia hankkeita ja yritystukia saaneita yrityksiä etsittiin kolmessa eri kilpailusarjassa, jotka olivat: Biotalous ja maatalouden kestävyys, Maaseudun elinkeinot, työllisyys ja yrittäjyys sekä Maaseudun elinvoima ja elämänlaatu. Kustakin kilpailusarjasta finaaliin valittiin viisi hanketta yhteensä 78 ehdokkaan joukosta. Hankekilpailu nostaa esiin toimiviksi katsottuja keinoja ja tapoja, joita voidaan hyödyntää laajemmin maaseutua kehittäessä.

–  Molempien finalistiyritysten yritystoiminnat ja tuotteet osuivat aivan naulan kantaan, kun katsotaan kilpailusarjojen kriteereitä sekä taustana olevia maaseutuohjelman strategisia painopisteitä.  Finnish Superberries edistää biotaloutta ja sen osana harjoittaa maataloutta taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä ja eettisesti hyväksyttävällä tavalla. Kokkolan Nahka monipuolistaa maaseudun elinkeinoja ja parantaa työllisyyttä kehittämällä yritysten kilpailukykyä, uutta yrittäjyyttä ja yritysten verkostoitumista, kertoo Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Karin Kainlauri. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjanmaan ELY-keskus:
Karin Kainlauri
Maaseutuyksikön päällikkö
+358 295 028 572
karin.kainlauri@ely-keskus.fi

Yritysten yhteystiedot:

Juha Örnberg,
Toimitusjohtaja, Kokkolan Nahka Oy-Karleby Läder Ab
p. 0440593580

Jan-Ole Sandås
Toimitusjohtaja, Ab Finnish Superberries Oy
p. 0404888990

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt för augusti månad: Arbetslösheten minskar i alla åldersgrupper och ekonomiska regioner (Österbotten, Mellersta Österbotten)20.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av augusti sammanlagt 6 363 arbetslösa arbetssökande. Det är 1 027 (- 13,9 %) färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i augusti 1 727 färre än i juli. Arbetslösheten minskade med 13,9 % inom området för NTM-centralen i Österbotten jämfört med situationen året innan. I hela landet minskade arbetslösheten i genomsnitt med 14,9 %, mest i Nyland (-19,8 %). Antalet nya lediga arbetsplatser i augusti var 213 (+7,9 %) fler än ett år tidigare. Under augusti fanns det totalt 7 361 lediga arbetsplatser, vilket var 2 565 (+ 53,5 %) arbetsplatser fler än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 617 personer (- 24,1 %) jämfört med förra året. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik

Työllisyyskatsaus elokuu: Työttömyys pienenee kaikissa ikäluokissa ja seutukunnissa (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)20.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli elokuun lopussa yhteensä 6 363 työtöntä työnhakijaa. Se on 1 027 (- 13,9 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli elokuussa 1 727 vähemmän kuin heinäkuussa. Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella työttömyys pienentyi 13,9 % vuodentakaisesta. Koko maassa työttömyys pienentyi keskimäärin 14,9 %, eniten Uudellamaalla (-19,8 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena elokuussa 213 (+7,9 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Elokuun aikana avoinna oli yhteensä 7 361 työpaikkaa, mikä oli 2 565 (+ 53,5 %) työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 617 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 24,1 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Stigande kostnader och osäkerhet till följd av kriget i Ukraina försvårar verksamheten för små och medelstora företag i Österbotten och Mellersta Österbotten7.9.2022 09:45:00 EEST | Tiedote

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, arbets- och näringsministeriet och Finnvera utföra SMF-företagsbarometern för att kartlägga små och medelstora företags ekonomiska ställning. Hösten 2022 bedömde de företag som på Österbotten NTM-centrals område besvarade barometern att konjunkturutsikterna försämras något (saldotal -6) under den närmaste året.

Kohoavat kustannukset ja Ukrainan sodan tuoma epävarmuus vaikeuttavat pk-yritysten toimintaa Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla7.9.2022 09:45:00 EEST | Tiedote

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera laativat kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin. Syksyllä 2022 Pohjanmaan ELY-keskusalueella Pk-yritysbarometriin vastanneet yritykset arvioivat suhdannenäkymien heikkenevän jonkin verran (saldoluku -6) lähimmän vuoden aikana.

Företagen inom området för NTM-centralen i Österbotten har under det gångna året investerat i energieffektiva lösningar samt satsat på utvecklandet av kompetens och arbetskraft (Österbotten, Mellersta Österbotten)5.9.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Företagen inom området för NTM-centralen i Österbotten har satsat på att förbättra konkurrenskraften och på energieffektiva lösningar under årets första halvår. Sysselsättningsläget inom området för NTM-centralen i Österbotten är bland de bästa i landet och det har funnits efterfrågan på tjänster.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme