Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisjokien tulvariski keskimääräistä suurempi

Jaa

Pohjalaisjokien kevättulvasta voi tulla keskimääräistä suurempi ja alueella on myös jääpatoriskiä esimerkiksi Kyrönjoella. Maaliskuun lopun ja huhtikuun alun keskimääräistä kylmempi sää on viivästyttänyt lumen sulamista. Lumen vesimäärät ovat vielä suuria ja huhtikuun lumisateet ovat paikoin lisänneet lumimääriä. Mikäli säätilassa tapahtuu äkillinen lämpeneminen, on todennäköistä, että tulva nousee nopeasti ja selvästi tavanomaista korkeammalle. Tulvahuipun lopullinen suuruus riippuu lähiviikkojen lämpötiloista ja sademäärästä.

Tulvakeskuksen tämän hetken ennusteiden mukaan tulvahuippu ajoittuu Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla todennäköisesti pääosin pääsiäisen jälkeiselle viikolle. Keski-Pohjamaan tulvahuippu näyttäisi ajoittuvan huhti-toukokuun vaihteeseen. Jos lumen sulaminen tapahtuu nopeasti, niin on todennäköistä, että tulvavesiä joudutaan johtamaan pengerrysalueille ainakin Kyrönjoella (Ilmajoki, Seinäjoki) ja mahdollisesti myös Lapuanjoella (Lapua, Kauhava).

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus varautuu kevään tulvatilanteeseen laskemalla vielä hieman lisää Kalajärven ja Kyrkösjärven tekojärvien pintoja, jotta kevään tulvahuippua voidaan leikata mahdollisimman paljon. Lisäksi pengerrysalueiden luukkujen toiminta varmistetaan ja viedään riistakameroita tunnettuihin ongelmakohteisiin.

Tarkempia arvioita tulvahuippujen suuruudesta ja ajankohdasta saadaan sääennusteiden tarkentuessa. ELY-keskus seuraa tulvaennusteita aktiivisesti ja tiedottaa niistä Twitterissä @tulvatpohjanmaa-kanavalla ja vesi.fi-palvelussa.

Omatoiminen varautuminen vähentää vahinkojen riskiä

Asukkaiden kannattaa varautua omatoimisesti mahdolliseen tulvaan. Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämästä tulvakarttapalvelusta voi tarkistaa sijaitseeko oma kiinteistö tulvavaara-alueella: www.ymparisto.fi/tulvakartat. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa on käytössä tekstiviestipohjainen tulvavaroituspalvelu, joka koskee Kyrönjoen ja Lapuanjoen pengerrysalueita sekä Lapväärtin taajaman aluetta. Tulvavaroituspalveluun liittyminen ja viestien vastaanottaminen on maksutonta.

Pienilläkin toimenpiteillä voi estää vahinkoja syntymästä. Varmista esimerkiksi, että pintavesillä on kulkureitit pois tontilta (ojat, kourut, rummut). Suunnittele, mihin tarvittaessa voit rakentaa talosi suojaksi tilapäisen penkereen. Hanki hiekkaa, säkkejä ja muovia, joita voi käyttää penkereen rakentamiseen tai talon alaseinän suojaamiseksi. Jos vaarana on kellarin tulviminen, varmista että viemärin takaiskuventtiili on kunnossa ja varaa muovia laitettavaksi kellarin lattian ritiläkaivon päälle ja sen päälle paino. Hanki pumppu tai mahdollisuus sen käyttämiseen.

Lisätietoa verkossa:

Vesitilanne ja ennusteet:

Tulvakartat ja tulviin varautuminen:

Lisätietoja Tulvakeskuksesta / Suomen ympäristökeskus SYKE:

  • Tutkija Harri Myllyniemi, puh. 0295 251 439 (tulvaennusteet)

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

  • Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh 0295 027 794 (vesistöjen säännöstely)
  • Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806 (Kyrönjoen ja Lapuanjoen pengerrysalueet)
  • Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
  • Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Tulvakeskuksesta / Suomen ympäristökeskus SYKE
• Tutkija Harri Myllyniemi, puh. 0295 251 439 (tulvaennusteet)

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
• Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh 0295 027 794 (vesistöjen säännöstely)
• Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806 (Kyrönjoen ja Lapuanjoen pengerrysalueet)
• Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
• Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven säännöstelypadon kunnostaminen ja kalatien rakentaminen alkaa20.5.2022 09:55:36 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kunnostaa Jääskänjärven (Alavus) säännöstelypadon betonirakenteita sekä säännöstelyluukun. Samalla padon länsipuolelle aukaistaan tilapäinen juoksutusväylä, jotta kunnostustyöt pystytään tekemään kuivatyönä säännöstelyn vaarantumatta. Kunnostustyön jälkeen juoksutusväylään rakennetaan kalatie. Urakoitsijana toimii RAPinsto Oy. Työn aikana vedenpinta pyritään pitämään normaalilla korkeudella, mutta vedenpinnan vaihtelut saattavat olla normaalia suurempia.

Asfalteringen och vägmärkningsarbetet inleds i maj i de österbottniska landskapen (landskapen i Österbotten)5.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Enligt uppgifterna just nu inleds beläggningsarbetet sommaren 2022 i NTM-centralen i Södra Österbottens område under vecka 20. I NTM-centralen i Södra Österbottens område beläggs cirka 150 kilometer väg i de redan konkurrensutsatta entreprenaderna för Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Peab Industri Oy är beläggningsentreprenör.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme