Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaismaakunnissa tehty sinilevähavaintoja sekä merialueilla että sisävesillä (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Juhannuksena alkaneet helteet ja tyyni sää muuttivat pohjalaismaakuntien sinilevätilanteen nopeasti.

Pisaroita vedessä.
Pisaroita vedessä.

Kuluneen viikon aikana Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevilla ELY-keskuksen virallisilla levähavaintopisteillä sinilevää on havaittu hieman Rönnskärsgloppetin rannikkoalueella Märastömmenissä ja Ähtärinjärven Suninsalmessa. Lappajärven Kivitipussa sinilevää havaittiin runsaasti. Lisäksi Raippaluodon sisäosan Revöfjärdenin merialueelta ilmoitettiin asiantuntijan tekemä havainto leväseurantapuhelimeen vähäisestä sinileväesiintymästä. Rotarien sinileväseurannassa sinilevää havaittiin hieman Kaskinen-Siipyy havaintopisteellä.

ELY-keskuksen levähavaintopisteiden lisäksi kuluneen viikon aikana tehtiin runsaasti myös kansalaishavaintoja Järvi&Meriwikiin sekä Vesi.fi-karttapalveluun. Vähäisistä levämääristä on tehty havaintoja Vaasan ja Maalahden rannikkoalueilla Korshamnsfjärdenin ja Storfjärdenin välisellä merialueella sekä Vaskiluodon ja Stenskärsfjärdenin merialueilla. Vöyrissä Pirklotfjärdenin merialueella sinilevää havaittiin hieman. Runsaista sinileväesiintymistä raportoitiin kansalaishavaintoja Vaasan Äspskärsfjärdenillä ja Tuomarinkarinselällä sekä Närpiön Töjbyvikenin merialueilla.

Kansalaishavaintoja on lisäksi tehty myös järvialueilla. Luodonjärvellä sinilevää havaittiin hieman tällä viikolla Lilla Kalvholmenissa ja Mustakarhussa. Vähäisistä sinileväesiintymistä saatiin kansalaishavaintoja myös Lestijärveltä, Evijärveltä ja Alavuden Kätkänjärveltä. Runsaista sinileväesiintymistä tehtiin havaintoja Lappajärven Myllyniemen- ja Huhtiniemenrannalta sekä Lappajärven selältä ja Kurikan Saarijärveltä.

Kansalaiset voivat tallentaa Järvi&Meriwiki-palveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. 

Useamman päivän jatkunut hellesää ja lämmenneet vedet ovat kiihdyttäneet sinilevän esiintymistä. Lisäksi ennustetut ukkoskuurot voivat tuoda mukanaan runsaita vesisateita, joiden mukana vesistöihin valuvat ravinteet voivat lisätä levien esiintymistodennäköisyyttä. Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja sinileväesiintymiä voi esiintyä myös muilla kuin yllä mainituilla alueilla. Leväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana. Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Leväepäilyn kohdatessa on aina hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä tule käyttää sauna-, kastelu ja pesuvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leväseurantapuhelin 0295 027 990 

Kuvat

Pisaroita vedessä.
Pisaroita vedessä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme