Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaismaakuntien tulvatilanne tasaantunut eikä tulvaluukkuja pengerrysalueille tarvitse avata

Jaa

Pohjalaisjokien vedenpinnat ja virtaamat ovat yöpakkasten ja vähien sateiden ansiosta kääntyneet pääosin laskuun. Jääpatojen riski on edelleen olemassa erityisesti Kyrönjoen alaosalla, jossa jäät ovat toistaiseksi kasaantuneet useimmiksi pienemmiksi kohteiksi Vaasan (Vähäkyrö) ja Mustasaaren alueella. Tänään 3.4.2021 iltapäivällä Kyrönjoen vedenpinta Ilmajoen Nikkolassa on jo laskenut tasolle N43 +38,64 m (tulvaraja + 40,00 m) ja Lapuanjoen vedenpinta oli Poutussa tasolla N43 +27,35 m (tulvaraja+28.40 m). Vettä ei siis tämän tulvahuipun aikana ole tarpeen johtaa kummankaan joen pengerretyille peltoalueille.

Lapuanjoen siltatyömaalla (vt 16) on tarpeen mukaan siirretty jäitä kaivinkoneella alavirtaan.
Lapuanjoen siltatyömaalla (vt 16) on tarpeen mukaan siirretty jäitä kaivinkoneella alavirtaan.

Tulvavesiä kerätään edelleen Lapuanjoen ja Kyrönjoen tekojärviin, mutta Hirvijärven tekojärven nousua hidastetaan juoksutuksilla, jotta Hirvijärveen jää tilaa myös seuraavan sulamisjakson vesille. Näin pyritään helpottamaan myös tulevaa Kuortaneenjärven tulvatilannetta. Kuortaneenjärven ennustetaan nousevan tulvakorkeuksiin hieman ennen huhtikuun puoliväliä.

Nopea sulaminen ja jäiden kasaantuminen on osittain haitannut Kyrönjoen pengerrysalueiden pumppaamojen toimintaa ja jäitä on jouduttu poistamaan pumppaamojen etualtaista. Kivi- ja Levalammen täyttökanavan vesi on käynyt tavanomaista korkeammalla nopeasta sulamisesta ja jääpadoista johtuen ja vaurioittanut osin Säläisjärven tekojärveen johdettavan veden juoksutusrakenteita. Vauriokohta on saatu korjattua ja vaurion seurauksena kohonnutta Säläsjärven pintaa lasketaan lisäämällä järven poistouoman (Flikunluoman) virtaamia. Ylityksestä ei ole aiheutunut vaaraa asukkaille tai patoturvallisuudelle ja normaali vedenkorkeus saavutettaneen huomisen aikana. Valtatiellä 16 Poutun siltatyömaalla (Lapuanjoen ylittävä silta) on ollut urakoitsijan asettama ympärivuorokautinen päivystys ja tilanne on pysynyt vakaana, tarpeen mukaan jäitä on siirrelty kaivinkoneella työmaan alapuolelle.

Lisätietoja Twitterissä:

@tulvatpohjanmaa

@pinnanalta (SYKEn hydrologit)

@meteorologit (Ilmatieteen laitos)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus:

Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806
Johtava vesitalousasiantuntija Tuuli Saari, puh. 0295 027 925
Johtava vesitalousasiantuntija Tomi Mäki, puh. 0295 027 461
Yksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Tulvakeskus / Suomen ympäristökeskus SYKE:

Tutkija Harri Myllyniemi, puh. 0295 251 439
Hydrologi Panu Juntunen, puh. 0295 251 805

Kuvat

Lapuanjoen siltatyömaalla (vt 16) on tarpeen mukaan siirretty jäitä kaivinkoneella alavirtaan.
Lapuanjoen siltatyömaalla (vt 16) on tarpeen mukaan siirretty jäitä kaivinkoneella alavirtaan.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Viadukten i Kållby i Jakobstad öppnas för trafik (uppgiften om orten har korrigerats)22.9.2021 10:40:09 EEST | Tiedote

NTM-centralens och MPV-Infrarakennes entreprenad med korsningsbron på Kållbyvägen i Jakobstad (uppgiften om orten har korrigerats, bron ligger i Jakobstad, inte i Pedersöre) börjar bli färdig. Den nya bron längs Kållbyvägen öppnas för trafik på torsdag 23.9.2021. Stamväg 68 har förbättrats genom att den planskilda korsningsbron har ersatts med en ny bro. Slutförandet av arbetet pågår ännu under ungefär två veckor.

Kolpintien risteyssilta avataan liikenteelle Pietarsaaressa (paikkakunta muutettu oikeaksi)22.9.2021 10:40:09 EEST | Tiedote

ELY-keskuksen sekä MPV-Infrarakenteen urakka Kolpintien risteyssillalla on valmistumassa Pietarsaaressa. (korjattu sillan sijaintitieto oikeaksi eli silta sijaitsee Pietarsaaressa, ei Pedersöressä.) Uusi Kolpintien silta avataan liikenteelle torstaina 23.9.2021. Kantatietä 68 on parannettu korvaamalla eritasoristeyssilta uudella sillalla. Viimeistelytyöt jatkuvat vielä tämän jälkeen noin kahden viikon ajan.

Nytt LIFE-projekt förbättrar läget för den hotade flodpärlmusslan: I Lappfjärds å restaureras flodpärlmusslans livsmiljöer med barnkamrar för småmusslorna21.9.2021 09:52:07 EEST | Tiedote

Europeiska kommissionen har beviljat ca 9,5 miljoner euro för att förbättra livsmiljöerna för flodpärlmusslan och dess värdfiskar, lax och öring, i Finland, Sverige och Estland. Det sexåriga projektet LIFE Revives, som koordineras av Jyväskylä universitet, startade i början av september. På NTM-centralen i Södra Österbottens område kan ca 580 000 euro användas för åtgärder inom projektet. Den nationella finansieringen av projektet i västra Finland består till stor del av finansiering från Miljöministeriets Helmi-program.

Uusi LIFE-hanke parantaa uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa: Lapväärtin-Isojoella kunnostetaan jokihelmisimpukan elinympäristöjä ja perustetaan pikkuraakkujen lastentarhoja21.9.2021 09:52:06 EEST | Tiedote

Euroopan komissio on myöntänyt noin 9,5 miljoonaa euroa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima kuusivuotinen LIFE Revives -projekti alkoi syyskuun alussa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on käytettävissä noin 580 000 euroa hankkeen toimenpiteisiin. Hankkeen kansallinen rahoitus Länsi-Suomessa koostuu suurelta osin Ympäristöministeriön Helmi-ohjelman rahoituksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme