Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Pohjanmaa on tulevaisuuden edelläkävijä, kun se tukeutuu jatkossakin yhteistyöhön ja osaajiin

Jaa

Vaasan alueen korkeakoulujen merkitystä ei sovi unohtaa osana Vaasan alueen menestystä, muistutettiin useassa puheenvuorossa Megatrendipäivässä. Tärkeiksi megatrendeiksi nostettiin asiantuntijoiden puheenvuoroissa muun muassa väestön ikääntyminen ja kilpailun kiristyminen osaajista.

Timo Aro pitämässä avauspuheenvuoroaan VAMKin Megatrendipäivässä ke 18.5.
Timo Aro pitämässä avauspuheenvuoroaan VAMKin Megatrendipäivässä ke 18.5.

Vaasan ammattikorkeakoulun Megatrendipäivän teemat kytkeytyivät nimensä mukaisesti suuriin ja hitaasti muuttuviin ilmiöihin, jotka vaikuttavat niin valtakunnallisesti kuin myös Vaasan aluekehitykseenkin merkittävällä tavalla. Valtiotieteen tohtori ja johtava asiantuntija Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:iltä avasi puheenvuorossaan korkeakoulujen roolia osaajakilpailussa. Aro siteerasi Tilastokeskuksen tietoja, joiden mukaan Pohjanmaalla korkeakoulutettuja on 31,7 prosenttia, kun taas valtakunnallisesti määrä on 28,0 prosenttia: 

– Korkeakouluopiskelijoiden määrä Pohjanmaalla on merkittävä, sillä alueella on toiseksi eniten korkeakouluopiskelijoita suhteessa väestöpohjaan, mikä on erinomainen lähtökohta maakuntien välisessä kilpailussa, Aro totesi.

Vaasa näyttää muille esimerkkiä monipuolisilla yhteistyökokeiluillaan

Aron mukaan Vaasan alueella täyttyy helposti niin sanotut kovat tunnusluvut ja menestyvän alueen kriteerit: alueella on riittävä väestöntiheys, se on kasvava alue, jossa on tieto-, osaamis- ja tuotantokeskittymiä ja sinne on hyvät ja sujuvat yhteydet: 

– Alue- ja väestönkehityksessä korostuu pyhä kolmiyhteys: nopeat liikenneyhteydet, sijainti ja osaaminen, johon liittyy myös vahva tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ja epävirallinenkin yhteistyö yritysten ja korkeakoulujen välillä. Erityisesti tällä osa-alueella Vaasa on edellä muita. Yhteys Uumajaan on myös arvokas asia ja valtava mahdollisuus alueellisesti, Aro summasi.

Sen sijaan pehmeissä arvoissa, esimerkiksi maineessa, mielikuvissa ja alueen vetovoimassa Aro näki vielä kehitettävää: 

– Vaasan alue on kansainvälinen ja suvaitsevainen paikka. Haasteena voi olla saada muuttamaan tänne väestöä, joka ei tunne aluetta entuudestaan, mutta jos tänne muutetaan, niin täällä myös todennäköisesti pysytään, Aro päätti. 

Tilaisuus järjestettiin keskiviikkona 18.5. ensimmäistä kertaa Vaasan ammattikorkeakoululla sen henkilökunnalle, opiskelijakunnan hallitukselle sekä TKI Advisory Boardin jäsenille, ja sen järjesti Vaasan ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopalvelut. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Aro pitämässä avauspuheenvuoroaan VAMKin Megatrendipäivässä ke 18.5.
Timo Aro pitämässä avauspuheenvuoroaan VAMKin Megatrendipäivässä ke 18.5.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme