Vaasan kaupunki - Vasa stad

Pohjanmaalla päästään sopuun rikos- ja riita-asioissa

Jaa

Pohjanmaalla poliisi ohjaa hyvin sovitteluun rikos- ja riita-asioissa. Pohjanmaalla ollaan halukkaampia sopimaan rikos- ja riita-asiat kuin keskimäärin muualla Suomessa. Sovitteluiden määrä Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on noussut 12 % vuodesta 2017. Valtakunnallisesti sovittelun määrän kasvu on 2 %.

Kuva: Mikael Matikainen
Kuva: Mikael Matikainen

– Sovittelukeskusteluun päättyvissä tapauksissa Pohjanmaalla osapuolet pääsevät sopuun useammin kuin keskimäärin muualla Suomessa. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sopimus on syntynyt 92 % sovittelukeskusteluissa. Valtakunnallisesti sopu on löytynyt 75 % käydyistä keskusteluista, kertoo Pohjanmaan sovittelutoimiston vastuuhenkilö Nora Muotio.

Pohjanmaalla sovitteluista on keskeytynyt vain 8 %. Valtakunnallisesti vastaava määrä on 12 %. Osapuolten kanssa keskustellaan aina ennen sovittelua ja arvioidaan sovittelun edellytyksiä. Ne, jotka haluavat tulla sovitteluun, tulevat lähtökohtaisesti myös sopimaan asian.

Pohjanmaalla 60 sovittelijaa

Pohjanmaan alueella toimii 60 koulutettua vapaaehtoista sovittelijaa, jotka osaavat hyvin auttaa sovittelun osapuolia ratkaisemaan rikos- ja riita-asioita. 

– Meillä Pohjanmaan alueella sovitellaan myös pienemmällä rahalla kuin muualla Suomessa. Pohjanmaalla kustannukset ovat 367 euroa per sovittelu ja valtakunnallisesti keskimäärin 430 euroa, jatkaa Muotio.

Sovittelu on aina vapaaehtoista ja maksutonta sovittelun osapuolille.

Myös valtakunnallisesti sovittelun määrä on hienoisessa kasvussa

 – Sovittelua on lisännyt se, että poliisi ohjaa entistä aktiivisemmin rikoksia sovitteluun, kertoo sovittelutoiminnan kehittämispäällikkö Henrik Elonheimo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteessa.

Lähes puolet kaikista sovitteluun ohjatuista rikos- ja riita-asioista vuonna 2018 oli väkivaltarikoksia. Lähisuhdeväkivaltarikosten osuus sovitteluun ohjatuista asioista oli 17 %.

Lue lisää valtakunnallisista tuloksista THL:n verkkosivuilta: https://thl.fi/fi/-/sovitteluun-ohjattujen-rikos-ja-riita-asioiden-maarassa-hienoista-kasvua

Lue lisää rikos- ja riita-asioiden sovittelun tilastoraportista: https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/aikuisten-sosiaalipalvelut/rikos-ja-riita-asioiden-sovittelu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjanmaan sovittelutoimiston vastuuhenkilö Nora Muotio, puh. 040 750 5349, nora.muotio@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Mikael Matikainen
Kuva: Mikael Matikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme