Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pohjanmaan ELY-keskusalueen osaajapulaan haetaan helpotusta kansainvälisestä työvoimasta – rekrytointeja edistetään yhteistyössä (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on jo pitkään tunnistettu osaajapula eri toimi- ja ammattialoilla. Pohjanmaan ELY-keskusalueella kansainvälisten osaajien työllistymistä edistetään yli kunta- ja organisaatiorajojen. Syyskuussa yritykset kohtaavat kansainvälisiä osaajia Talent Coastline Match&Catch virtuaalisessa rekrytointitapahtumassa 29. syyskuuta.

Kansainvälisillä osaajilla on selvä potentiaali työelämässä ­– ongelmana osaamisen tunnistaminen

Koronapandemia toi työvoimapulaan hetkellisen tauon, mutta osaajapulan kiihtyminen on jälleen selkeästi havaittavissa.Vastajulkaistussa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kuvaavassa pk-yritysbarometrissapohjalaisyritykset nimesivät työvoiman heikon saatavuuden yhdeksi suurimmista ulkopuolisista kehittämisen esteistä. Samalla, kun monet työnantajat kärsivät osaajapulasta, ei alueella asuvia kansainvälisiä osaajia tai yleisesti työvoiman maahanmuuttoa, nähdä riittävissä määrin ratkaisuna tarpeiden paikkaamiseksi.

Työvoiman maahanmuutto on keskeinen tekijä, jolla voidaan kasvattaa alueen työllisten määrää,kertoo kotouttamispäällikkö Emine Ehrström.

Haasteena on, ettei kansainvälisten osaajien työkokemusta ja osaamista tunnisteta riittävissä määrin soveltuvana, huolimatta siitä, että osalla osaajista voi olla suomalainen korkeakoulu- tai ammatillinen tutkinto. Osaajien poismuutto vähentää alueen pitovoimaisuutta ja siten myös vetovoimaisuutta, samalla kun toisaallakansainvälinen työvoima ja monimuotoiset työyhteisöt houkuttelevat lisää osaajia ja ulkomaisia investointeja. Lisäksi kansainvälisten osaajien työllistymiseen vaikuttavat yritysten vaihtelevat rekrytointiresurssit sekä usein haasteena pidetyt kielitaitovaatimukset.

Talent Coastlinessa tehdään verkostoyhteistyötäkansainvälisen rekrytoinnin edistämiseksi

Pohjanmaan ELY-keskusalueella kansainvälisten osaajien työllistymistä edistetään kuntien sekä muiden organisaatioiden omien toimintojen lisäksi alueellisten toimijoiden Talent Coastline -ekosysteemin foorumeissa, rajat ylittävissä hankkeissa sekä erilaisissa koulutuspiloteissa. Positiivisia näyttöjä kansainvälisten osaajien työllistymisestä omalle alalle on saatu kokeiluista, joissa osaajille on mahdollistettu oman osaamisen näyttö ja kohtaaminen työnantajien kanssa. Tutkimukset osoittavat, että suomalaisilla työmarkkinoilla arvostetaan erityisesti Suomesta saatua työkokemusta. Tämä edellyttää työnantajien uskallusta olla edelläkävijöitäja ryhtyä rohkeastikansainvälisiin rekrytointiprosesseihin.

Talent Coastline Match&Catch on Pohjanmaan ELY-keskuksen, Pohjanmaan TE-palveluiden sekä Talent Coastline Employment -hankkeen (ESR) yhteinen verkostoitumis- ja rekrytointitilaisuus.Yritysten ja osaajien on mahdollista sopia live-videotyöhaastatteluja tarpeidensa mukaisesti yhden iltapäivän aikana. Aamupäivällä ohjelmaan sisältyy työ- ja elinkeinoministeriön puheenvuoro ja kansainväliseen rekrytointiin keskittyvä paneelikeskustelu. Iltapäivästä tarjolla on työnantajille tukea rekrytointiin sekä työnhakijoille tietoa alueen elinkeinoelämästä ja yrityksistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Iiris Ranta
Maahanmuuttoasiantuntija ja Talent coastline -koordinaattori
iiris.ranta@ely-keskus.fi
+358 295 028 666

Emine Ehrström
Kotouttamispäällikkö
emine.ehrstrom@ely-keskus.fi
+358 295 028 684

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Pohjanmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain. Työllisyyskatsauksen tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon. Työnvälitystilasto kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen työnhakija-asiakkaista, työnantajien TE-toimistoihin ilmoittamista avoimista työpaikoista ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee koko maata koskevan työllisyyskatsauksen, ja ELY-keskukset laativat alueelliset työllisyyskatsaukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Österbottens TE-byrå startar direkta TE-live sändningar som stöd för rekryteringar (Österbotten, Mellersta Österbotten)12.10.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) finns ett stort behov av kompetent arbetskraft. Enligt sysselsättningsöversikten från augusti har arbetslösheten återvänt till samma nivå som före coronapandemin och antalet arbetsplatser är större än året innan. I slutet av 2021 kommer arbets- och näringsförvaltningens gemensamma TE-live-tjänst att omfatta hela Finland och får nu sin start i även Österbotten och Mellersta Österbotten.

Pohjanmaan TE-toimisto aloittaa suorat TE-livelähetykset rekrytointien tueksi (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)12.10.2021 05:59:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) on suuri tarve osaavalle työvoimalle. Elokuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömyysaste on palannut koronaa edeltävälle tasolle ja työpaikkoja on viime vuoteen nähden aiempaa enemmän. Työ- ja elinkeinohallinnon yhteinen TE-live -palvelu laajenee vuoden 2021 loppuun mennessä kattamaan koko Suomen ja rantautuu nyt myös Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle.

Sysselsättningsöversikten för augusti månad: Arbetslösheten inom området för NTM-centralen i Österbotten minskade i augusti till samma nivå som före coronapandemin (Österbotten, Mellersta Österbotten)21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten fanns det i slutet av augusti sammanlagt 7 390 arbetslösa arbetssökande. Det är 3 104 färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i augusti 2 216 färre än under föregående månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är den näst lägsta i Fastlandsfinland (6,5 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,7 %. Jämfört med juli månad minskade arbetslöshetsgraden med 2,0 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet med 1,6 procentenheter. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Elokuun työllisyyskatsaus: Työttömyys laski elokuussa koronaa edeltäneelle tasolle Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella oli elokuun lopussa yhteensä 7390 työtöntä työnhakijaa. Se on 3104 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli elokuussa 2216 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on manner-Suomen toiseksi alhaisin (6,5 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,7 %. Heinäkuuhun verrattuna työttömyysaste vähentyi 2,0 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella ja 1,6 prosenttiyksikköä koko maassa. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Bristen på experter inom området för NTM-centralen försöker man underlätta genom internationell arbetskraft – rekryteringar görs i samarbete (Österbotten, Mellersta Österbotten)16.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

I Österbotten och i Mellersta Österbotten har man redan identifierat brist på experter inom olika branscher och i olika yrken. Inom området för NTM-centralen i Österbotten främjas sysselsättningen bland internationella experter över kommun- och organisationsgränser. Företag och internationella experter möts på det virtuella rekryteringsevenemanget Talent Coastline Match&Catch den 29 september.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme