Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pohjanmaan ELY-keskusalueen yritykset investoivat ja panostavat voimakkaasti vihreään siirtymään (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa
Vuosi 2022 on haastanut yrityksiä niin energiakriisin että voimakkaan inflaation myötä. Yleiset talousnäkymät ovat olleet utuiset, mutta siitä huolimatta Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset ovat kyenneet panostamaan tulevaisuuteen, kehittämään toimintaansa ja investoimaan varsinkin uusiutuvaan energiaan, kuten aurinkopaneeleihin, maalämpöön ja biokaasuun. Rahoitetut kehittämishankkeet ovat myös liittyneet ilmastonmuutoksen hillintään sekä osaamisen lisäämiseen. Työttömyys kääntyi vuoden lopussa maltilliseen kasvuun, johon vaikutti erityisesti energiakriisi. Kriisin myötä varsinkin lasinalaisviljely kärsi tilanteesta, ja osa kasvihuoneista joutui keskeyttämään toimintansa talvikuukausiksi. Kriiseistä huolimatta alueen elinkeinoelämän työvoiman kysyntä on pysynyt suurena.
Rahoituksen ja tukien jakautuminen Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla
Rahoituksen ja tukien jakautuminen Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla

Investointeja ja rahoitusta uusiutuvan energian lähteisiin ja energiatehokkuuteen


Vuonna 2022 maatilojen investointitukihakemuksia tuli enemmän kuin edellisinä vuosina, johtuen suureksi osaksi kiinnostuksesta siirtyä uusiutuvan energian lähteisiin. Maatalous kamppailee monien haasteiden kanssa ja merkittävimmät investoinnit ovat jääneet tekemättä. Maatalouden investointitukea myönnettiin viime vuonna yhteensä lähes 25 miljoonaa euroa, josta 15 miljoonaa euroa on avustusta ja 10 miljoonaa euroa on korkotukilainaa. Nuoren viljelijän aloitustukea on myönnetty yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.

Uusia maaseuturahaston kehittämishankkeita käynnistyi ELY-keskuksen rahoittamana 11 kappaletta, ja niihin käytettiin reilut 1,1 miljoonaa euroa. Leader-ryhmien rahoittamana käynnistyi 55 kehittämishanketta, joista suurin osa keskittyi yleishyödyllisiin investointeihin. Uuden rahoituskauden myötä hanketoimijoita on kannustettu siirtämään hankesuunnitelmia vuodelle 2023.

Vuoden aikana tehtiin 131 myönteistä yritystukipäätöstä, näistä 89 kpl oli Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämiä ja 42 kpl oli Leader-ryhmien myöntämiä. Myönnetyn tuen määrä oli yhteensä 4,7 milj. euroa, josta ELY-keskuksen osuus oli 4,2 milj. euroa ja Leader-ryhmien osuus oli 0,5 milj. euroa. Summaan sisältyi myös 1,9 miljoonaa euroa elpymistukea, joka myönnettiin maaseutuyrityksille energiatehokkuuden parantamiseen ja siirtymiseen uusiutuvan energiaan.

Huoltovarmuuden varmistamiseksi hallitus kohdisti lisätuen vuoden 2022 kasvihuonetuen hakijoille. Kasvihuonetukea myönnettiinkin alueellamme n. 20 miljoonaa euroa, joka on noin 10 miljoonaa enemmän kuin vastaava määrä viime vuonna 2021.

TE-palveluiden tarjonta kattavaa

Työttömyysaste on ollut Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla maan parhaimmistoa lähes koko viime vuoden. Hyvän työllisyystilanteen kääntöpuolena on kuitenkin yrityksiä haastava pula osaavasta työvoimasta. Pitkäaikaistyöttömyys on kuitenkin kääntynyt laskuun, ja työmarkkinat ovat kyenneet työllistämään myös haastavammassa työmarkkina-asemassa olevia. Uusia yrityksiä on edelleen perustettu innokkaasti ja RekrytointiKoulutusten työllistävyys on korkealla. Hyvällä yhteistyöllä palveluntuottajien kanssa on kyetty reagoimaan nopeasti muuttuneisiin tilanteisiin ja tarjoamaan työnhakijoille kattavan TE-palvelutarjonnan.

Rahoitusta digitalisaatiota ja vihreää siirtymää edistäviin hankkeisiin

Yritysten kehittämisavustusta myönnettiin yritystukihankkeisiin Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa yhteensä n. 3,8 miljoonaa euroa. Summa koostuu pääosin EU:n Uudistuva ja osaava Suomi -rahoituksesta. Pohjanmaan maakunnasta 35 yritystä sai yhteensä n. 1,6 miljoonan euroa yritystukea. Keski-Pohjanmaan maakunnassa 23 yrityksille myönnettiin noin 2,2 miljoonaa euroa yritystukea. Rahoituksella tuettiin pienten- ja keskisuurten yritysten investointi- ja kehittämishankkeita, painopisteinä on ollut muun muassa kasvu- ja kansainvälistyminen, digitalisaatio ja vihreä siirtymä. ELY-keskuksella on ollut merkittävä rooli rahoittajana pk-yritysten kansainvälistymisessä, uusien innovatiivisten ja vihreää kasvua tukevien tuotteiden – ja/tai palvelujen kehittämisessä.

Yritysten kehittämispalvelu on työkalu yrityksen kehittämisen alkuvaiheeseen.  Alueella myönnettiin vuonna 2022 yhteensä 165 Analyysi- ja Konsultointipalvelua, ja 41 henkilöä osallistui ELY-keskuksen koulutusohjelmiin. Kasvua on nähtävissä varsinkin Keski-Pohjanmaan osalta.

Business Finlandin rahoitus on laskussa Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Pohjanmaalle myönnettiin kuitenkin yksi Veturirahoitus (10 miljoonaa euroa), ja myös tutkimusrahoituksessa oli noin 2,1 miljoonaan euron rahoitus. Nämä kaksi hanketta kattavat noin puolet Pohjanmaalle tulleista myönnöistä. Keski-Pohjanmaalle myönnettiin kaksi merkittävästi keskiarvoa isompia hankkeita, joiden rahoitus oli yhteensä 3,8 miljoonaa euroa. Finnveran rahoituksen kysyntä ja myöntäminen laski hieman Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella. Rahoitusta myönnettiin eniten teollisuuden toimialoille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjanmaan ELY-keskus:
Ylijohtaja Timo Saari, puh. 0295 028 501
Maaseutuyksikön päällikkö Karin Kainlauri, puh. 0295 028 572
Työvoima ja osaaminen yksikön päällikkö Hanna Auronen, puh. 0295 028 539

Pohjanmaan TE-toimisto:
Johtaja Mika Palosaari, puh. 0295 056 150

Kuvat

Rahoituksen ja tukien jakautuminen Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla
Rahoituksen ja tukien jakautuminen Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt februari: Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område var fortfarande den lägsta i Fastlandsfinland (Österbotten, Mellersta Österbotten)21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av februari sammanlagt 7 280 arbetslösa arbetssökande. Det är 297 (+ 4,3 %) fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i februari 65 fler än i januari. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område var den lägsta i Fastlandsfinland, 6,4 %. Motsvarande andel i hela landet var 9,7 %. I februari fanns det 3 825 (- 53,8 %) färre nya lediga arbetsplatser än för ett år sedan. Under februari fanns det totalt 11 743 lediga arbetsplatser, vilket var 2 291 (- 16,3 %) platser färre än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 222 personer (-10,3 %) jämfört med situationen förra året. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Työllisyyskatsaus helmikuu: Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta edelleen Manner-Suomen alhaisin (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli helmikuun lopussa yhteensä 7 280 työtöntä työnhakijaa. Se on 297 (+ 4,3 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli helmikuussa 65 enemmän kuin tammikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,4 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,7 %. Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena helmikuussa 3 825 (- 53,8 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Helmikuun aikana avoinna oli yhteensä 11 743 työpaikkaa, mikä oli 2 291 (- 16,3 %) työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 222 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 10,3 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Paikkoja auki, etsitään tekijät -ELY-kiertue esittelee Työvoimatiekartta-hankkeen alueelliset tulokset (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)10.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Pohjanmaan ELY-keskus ovat kutsuneet Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan toimijat koolle keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen alueellisista tuloksista. Paikallinen media on myös lämpimästi tervetullut tilaisuuteen. Mediaa pyydetään ilmoittautumaan ennakolta. Ilmoittautumisen yhteydessä myös haastattelupyynnöt.

Sysselsättningsöversikt januari: Arbetslösheten ökar en aning men ännu finns det gott om nya lediga arbetsplatser (Österbotten, Mellersta Österbotten)21.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av januari sammanlagt 7 215 arbetslösa arbetssökande. Det är 136 (+ 1,9 %) fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i januari 209 fler än i december. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område var den lägsta i Fastlandsfinland, 6,4 %. Motsvarande andel i hela landet var 9,8 %. I januari fanns det 1 955 (+ 32,9 %) fler nya lediga arbetsplatser än för ett år sedan. Under januari fanns det totalt 10 889 lediga arbetsplatser, vilket var 404 (+ 3,9 %) platser fler än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 268 personer (-12,2 %) jämfört med situationen förra året. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Työllisyyskatsaus tammikuu: Työttömyys kasvaa hiljalleen, mutta uusia avoimia työpaikkoja on jälleen runsaasti tarjolla (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)21.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 7 215 työtöntä työnhakijaa. Se on 136 (+ 1,9 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli tammikuussa 209 enemmän kuin joulukuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,4 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,8 %. Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena tammikuussa 1 955 (+ 32,9 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tammikuun aikana avoinna oli yhteensä 10 889 työpaikkaa, mikä oli 404 (+ 3,9 %) työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 268 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 12,2 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme