Vaasan kaupunki - Vasa stad

Pohjanmaan museossa on esillä Tiina Laasosen nykykuvanveistoa

Jaa

Pohjanmaan museossa avautuu 1.3. kuvanveistäjä Tiina Laasosen näyttely Päivän kierto. Näyttelyssä on esillä Laasosen vanhempien ja harvoin nähtyjen tilataideteosten lisäksi uusia teoksia. Näyttely on esillä 19.5.2019 asti.

Tiina Laasonen: Kehtolaulu 2, kuva: Mia Lindqvist
Tiina Laasonen: Kehtolaulu 2, kuva: Mia Lindqvist

Tiina Laasonen (1968) on Kauhavalla syntynyt kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija ja taiteen opettaja, joka asuu ja työskentelee Seinäjoella. Taiteellinen työ on hänen kielensä, jonka avulla hän pohtii ihmisyyttä ja käsittelee suhdettaan ympäristöönsä. Laasoselle on tärkeää materiaalin kosketus ja sen olemuksen kunnioittaminen. Veistoksiin ja installaatioihin käyttämänsä materiaalit hän valitsee idean ja esityspaikan mukaan.

Laasosen taideteoksia on ollut esillä lukuisissa museoissa ja gallerioissa kotimaassa sekä ulkomailla. Hänen teoksiaan on myös julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Julkisia taideteoksia Laasonen on toteuttanut kaupunki- ja maaseutumiljööseen. Lisäksi hän tekee yhteisö- ja ympäristötaideprojekteja sekä ohjaa ympäristötaiteen työpajoja. Pohjanmaan taidetoimikunta on myöntänyt Laasoselle Pohjanmaan taidepalkinnon 2017 laaja-alaisesta työstä taiteilijana.

Teokset käsittelevät ruuhkavuosia, naiseuden haasteita ja vanhenemista

Päivän kierto -näyttelyn teokset ovat käsitteellisiä installaatioita, joiden tematiikka piirtää emotionaalisen elämänkaaren jokapäiväisessä elämässä koettujen pienten asioiden kautta. Teokset käsittelevät niin naiseutta kuin ikääntymistäkin. Näyttely on jatkumoa Nelimarkka-museossa kesällä 2018 olleelle Muistijälki -näyttelylle.

Vanhin teos on vuonna 2003 valmistunut naiseuden haasteita käsittelevä Naisen osa – Paikka!. Teos koostuu 128 keraamisesta muottiin prässätystä 50-luvun italialaisesta korkokengästä, jotka on asetettu alustoille tiukkaan muodostelmaan.

Teoksen Kehtolaulu 2 (2011) tematiikka kaivautuu sairastamiseen ja vanhenemiseen. Kaunis pitsimäinen pilleripeitto kätkee alleen rautasängyn. Peittoon ommellut 3510 pilleriä on valettu kipsistä ja teoksessa on käytetty kierrätettyä materiaalia, esimerkiksi Jyväskylän mummon kapiolakanoita. Teos on ollut esillä Kuntsin modernin taiteen museossa järjestetyssä Pohjalaisen Taiteilijaliiton näyttelyssä vuonna 2011.

Uusimmat teokset käsittelevät muistamisen merkitystä

Näyttelyn uusimmat teokset liittyvät kuvanveistäjän parhaillaan työstämään Muistin sävyt -sarjaan, jonka teokset käsittelevät muistamisen merkitystä oman identiteetin säilyttämisessä. 

Arjen helmiä (2019) on kollaasinomainen tilataideteos, jonka esineistö kertoo yksilöllisiä tarinoita elämästä. Siihen on koottu kotikäytössä kuluneita puisia tarve-esineitä, jotka taiteilija on kerännyt kirpputoreilta ja saanut lahjoituksina. Ruuhkavuosi (2019) -teos on huoneentaulu yhdestä eletystä vuodesta. Teos on esinekooste.

Näyttelyn klassinen puuteos Hyvät ja huonot päivät (2018) koostuu puunrungoista sorvatuista helmistä, jotka on koottu suurikokoiseksi puiseksi helminauhaksi. Ompeleen tavoin nauha katoaa seinän sisään ja tulee taas seinästä ulos. Teos pohjautuu muistovärssynä käytettyyn katkelmaan laulusta ”Muista joka päivä”.

Päivän kierto -näyttelyn toteutusta on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipiste.

Tapahtumat

Näyttelyn yleisöopastukset pidetään Pohjanmaan museossa joka kuukauden toinen sunnuntai klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

Aluetaidemuseotutkija Jaakko Linkamo pitää asiantuntijaopastukset tiistaisin 12.3. sekä 9.4. suomeksi klo 13 ja ruotsiksi klo 14.

Taiteilijatapaaminen Tiina Laasosen kanssa pidetään klo 12-17 tiistaina 19.3., joka on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä. Näyttelyyn on tuolloin myös ilmainen sisäänpääsy.

Näyttelyn voi nähdä ilmaiseksi myös kansainvälisenä museopäivänä lauantaina 18.5.

Tiedotuskuviahttps://oc.vaasa.fi/index.php/s/8zTRTNi9ApC3BwB

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluetaidemuseotutkija Jaakko Linkamo
Vaasan kaupungin museot
p. 0400 803 786
jaakko.linkamo@vaasa.fi

Kuvat

Tiina Laasonen: Kehtolaulu 2, kuva: Mia Lindqvist
Tiina Laasonen: Kehtolaulu 2, kuva: Mia Lindqvist
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme