Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Pohjoinen luonto näkyy Oulun uudessa yliopistosairaalassa

Jaa

Uuteen sairaalaan tulevan taiteen teemat vaihtelevat eri rakennuksissa, mutta yhteistä teoksille on pohjoisen luonnon parantava voima.

Taide on Oulun uudessa yliopistollisessa sairaalassa näkyvässä roolissa. Rakennusaikana uusiin kiinteistöihin suunnitellaan ja toteutetaan integroituja taideteoksia, joiden avulla sairaalaympäristöstä halutaan tehdä turvallisen tuntuinen ja helpommin lähestyttävä. Teokset ilmentävät pohjoisuutta, älykkyyttä ja innovatiivisuutta.

”Taiteen teemojen valinnassa on kuunneltu alueen asukkaita ja sairaalan henkilökuntaa. Vastauksissa korostui, että sairaalaan toivottiin erityisesti luontoaiheita ja alueellisuutta, sillä näiden koetaan tukevan hyvinvointia ja toipumista”, OYS 2030 -uudistamisohjelman taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen kertoo.

Taiteella ja kulttuurilla halutaan tukea myös sairaalan henkilöstön hyvinvointia. ”Luovat työskentely- ja toimintatavat osaltaan edesauttavat potilaan ja asiakkaan empaattista kohtaamista, yhteistä oppimista ja yhteisöllisyyden arvostamista”.

Taideteokset sijoittuvat uusissa tiloissa luontevaksi osaksi hoitopolkua ja toimivat myös opastuksen tukena.

Fyysisten taideteosten lisäksi hoitoympäristön viihtyisyyttä voidaan edistää myös esimerkiksi yhteisöllisen ohjelmatoiminnan myötä – esimerkiksi luennot, esitykset ja näyttelyt tarjoavat inspiraatiota ja irtiottoja arjesta.

Moderneja kunnianosoituksia luonnolle


Ensimmäisenä uusista tiloista ovat löytäneet paikkansa A-rakennuksen kolmannen kerroksen leikkaussaleihin toteutetut taiteilija Anni Kinnusen luontoaiheiset valokuvateokset. Taiteilijan lähtökohtana on ollut tuoda sairaalaan teoksia, jotka luovat visuaalisesti rauhallisen, mutta kiinnostavan teoskokonaisuuden. Teokset ovat modernisti toteutettuja kunnianosoituksia luonnolle. Musta tausta on viittaus vanhoihin opetustauluihin.

”Kokonaisuus koostuu Suomessa, Ranskassa ja Japanissa kuvatuista teoksista, sillä kansainvälisyys on arvatenkin myös osa maailman älykkäimmän sairaalan konseptia. Teoksissa aiheet ovat irrotettuna luonnollisesta ympäristöstään ja osaa kasveista olen operoinut spraymaalaten. Lopputuloksena uusi paranneltu versio alkuperäisestä, kuten myös leikkaussalin ja ylipäätään sairaalan perimmäinen tarkoitus on luoda meistä parempia versioita itsestämme”, Kinnunen kertoo teostensa taustaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kulttuuri- ja taideohjelma on julkaistu uudistamisohjelman nettisivuilla osoitteessa oys2030.fi/taide. Sivustolle päivitetään myös tietoa uuden sairaalan taideteoksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarja Kekäläinen, taidesuunnittelija, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, p. 050 4699 077, tarja.kekalainen@ppshp.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Esko Systems hankkii suun terveydenhuollon ja sosiaalihuollon tietojärjestelmät kotimaiselta Mediconsultilta27.6.2022 13:14:37 EEST | Tiedote

Esko Systems Oy on kilpailuttanut sekä suun terveydenhuollon että sosiaalihuollon tietojärjestelmien hankinnan. Molempien osa-alueiden kilpailutukset voitti kotimainen Mediconsult Oy. Mediconsultista tulee suomalaisen Esko Systemsin kumppani, joka mahdollistaa Esko asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden rakentamisen. Kahden erillisen kilpailutuksen vertailuarvioinneissa painotettiin laatua 60 % ja hintaa 40 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme