Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalan bioindikaattoritutkimuksen tulosseminaari pe 18.6.2021

Jaa
Pohjois-Karjalan ilmanlaatua tutkittiin mm. mittaamalla jäkälien ja sammalten alkuainepitoisuuksia.
Sormipaisukarve on käytetyistä bioindikaattorilajeista kestävin ja yleisin laji. Kuva: Janne Ruuth.
Sormipaisukarve on käytetyistä bioindikaattorilajeista kestävin ja yleisin laji. Kuva: Janne Ruuth.

Pohjois-Karjalan ilmanlaatua on tutkittu koko maakunnan kattavalla bioindikaattoritutkimuksella vuosina 1998–1999 sekä 2010. Koko maakunnan kattava seurantatutkimus vuodelta 2020 on valmistunut ja sen tuloksia tullaan esittelemään tutkimuksen toteuttaneen Ramboll Finland Oy:n sekä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen yhteistyönä järjestämässä tulosseminaarissa perjantaina 18.6.2021 kello 13.00-14.30.

Seminaari järjestetään Teams-sovelluksessa ja tilaisuuteen voi osallistua oheisella linkillä.

Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tulosseminaarista tehdään tallenne, joka julkaistaan verkossa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen Youtube-kanavalla.

Pohjois-Karjalan alueella ilman epäpuhtauksien päästöt syntyvät pääosin energiantuotannosta, teollisuudesta, kaivostoiminnasta ja liikenteestä. Pohjois-Karjalassa ympäristölupavelvollisia laitoksia on keskittynyt etenkin Joensuun ja Lieksan keskustaajamien tuntumaan, Kiteen Puhoksen teollisuusalueelle sekä Uimaharjuun. Bioindikaattoritutkimuksen toteuttamiseen ovat rahoitusosuudellaan osallistuneet ympäristöluvissa ilmanlaadunseurantaan velvoitetut laitokset, Pohjois-Savon ELY-keskuksen liikennevastuualue, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä kaikki Pohjois-Karjalan kunnat. Tutkimuksen toteuttamista ohjasi ohjausryhmä, johon kuului edustajia ELY-keskuksesta, Luonnonvarakeskuksesta, kunnista sekä alueen teollisuuslaitoksista.

Vuoden 2020 tutkimuksessa ilman epäpuhtauksien vaikutuksien ilmentäjinä eli indikaattoreina käytettiin edeltäneiden tutkimusten tapaan männyillä kasvavia runkojäkäliä sekä sammalten alkuainepitoisuuksia. Runkojäkälien seuranta toteutettiin 315 havaintoalalla ja sammalten alkuainepitoisuudet määritettiin 101 havaintoalalta. Havaintoalat ovat suurimmalta osin samoja kuin edeltäneissä tutkimuksissa käytetyt, mutta osa aloista jouduttiin uusimaan mm. metsähakkuiden vuoksi. Myös kokonaan uusia aloja perustettiin 15 kappaletta uusien teollisuustoimintojen sekä Ilomantsin Pötsönvaarassa sijaitsevan ja uusitun ilmanlaadun tausta-aseman yhteyteen.

Mäntyjen runkojäkälät ovat hyviä ilmanlaadun bioindikaattoreita erityisesti pitkän aikavälin muutostrendien kuvaamiseen. Ne reagoivat hitaasti, mutta herkästi, ilman epäpuhtauksiin sekä ulkomuodollaan että lajiston koostumuksen ja runsauden muutoksilla. Sammalten kemiallisella analyysillä voidaan tutkia raskasmetallilaskeumaa, sillä tiheä sammalmatto pidättää lähes kaiken hiukkasten muodossa tulevan laskeuman. Koska sammalilla ei ole juuria, ottavat ne tarvitsemansa alkuaineet sadevedestä suoraan solukkoihinsa. Samalla sammaliin kertyy myös erilaisia ilman epäpuhtauksia. Sammalten pitoisuuksia tutkimalla voidaan saada suhteellinen kuva ilman epäpuhtauksien laskeumasta ja ilman laadusta.

Tutkimuksessa saatuja tuloksia vertaillaan päästölähteiden ja -määrien kehitykseen sekä aiemmin toteutettujen tutkimusten tuloksiin. Seurantaraportti tutkimusten tuloksista julkaistaan kesäkuussa 2021. Julkaisun verkkoversio löytyy julkaisun jälkeen kansalliskirjaston ylläpitämästä julkaisuarkistosta osoitteesta www.doria.fi/ely-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöasiantuntija Ninni Rissanen, ninni.rissanen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295026044
Yksikön päällikkö Ari Heiskanen, ari.heiskanen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295026177
Projektipäällikkö Janne Ruuth, janne.ruuth(at)ramboll.fi, puh. 0407554739

Kuvat

Sormipaisukarve on käytetyistä bioindikaattorilajeista kestävin ja yleisin laji. Kuva: Janne Ruuth.
Sormipaisukarve on käytetyistä bioindikaattorilajeista kestävin ja yleisin laji. Kuva: Janne Ruuth.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye