Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalan ELY-keskus etsii toimijoita perinnebiotooppien kunnostuksiin

Jaa

Pohjois-Karjalan ELY-keskus etsii toimijoita toteuttamaan maakunnan perinnebiotooppikohteiden kunnostustoimenpiteitä, kuten aitauksia ja raivauksia. Lisäksi kohteiden hoitoon kaivataan laiduneläimiä. ELY-keskus kilpailuttaa parhaillaan kahta aitauskohdetta. Aikaa tarjousten jättöön on 13.7.2022 asti.

Perinnebiotoopeille etsitään aitaajia ja laiduntajia. Kuva: Hilja Kohonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Perinnebiotoopeille etsitään aitaajia ja laiduntajia. Kuva: Hilja Kohonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Perinnemaisemat, kuten niityt, kedot, haat sekä ranta- ja metsälaitumet kaipaavat hoitoa, jotta ne ja niiden monimuotoinen uhanalainen lajisto säilyy. Pohjois-Karjalan ELY-keskus etsii:

  • toteuttajia perinnebiotooppien kunnostus- tai hoitotoimiin, kuten puuston tai pensaikon raivaukseen, aitojen pystyttämiseen sekä niittoon ja niitoksen pois haravointiin
  • eläinten omistajia, jotka haluavat eläimiään laiduntamaan perinnebiotoopeille

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on juuri julkaissut tarjouspyynnön kahdesta aitauskohteesta. Tarjouspyyntö löytyy tarjouspalvelu.fi-sivustolta. Tarjousaikaa on 13.7.2022 saakka.

ELY-keskus ottaa myös mielellään vastaan alustavia ilmoittautumisia ensi vuotta ajatellen. Kerro siis meille yrityksestäsi, yritystoiminnastasi tai yhdistyksestäsi, joka voisi toteuttaa perinnemaisemakunnostusta ja -hoitoa tai tarjota laiduneläimiä joko yksittäisellä lähikohteella tai laajemmalla alueella. Hoito- ja kunnostustöiden toteutuksesta maksetaan markkinahinnan mukaiset palkkiot.

Perinnebiotoopeilla nyt tehtävät kunnostustyöt ovat osa keväällä 2020 käynnistynyttä Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa. Kuluneena kahtena vuonna Pohjois-Karjalan ELY-keskuksessa on keskitytty Helmi-kohteiden maastokartoituksiin. Vuonna 2022 painopiste siirtyy kohteiden kartoituksista kunnostuksiin. Hoitokohteiden perinnebiotooppityypit vaihtelevat avoimista kiinteän maan niityistä rantaniittyihin ja puustoisiin laidunaloihin.

Helmi-ohjelmassa ELY-keskus hankkii ostopalveluna kunnostusta kaipaavien perinnebiotooppikohteiden hoidon aloittamiseen liittyviä toimenpiteitä, kuten kunnostusraivauksia ja laidunten aitaamisia. Helmi-kunnostuksia tehdään kohteilla, joille on tiedossa jatkohoito esimerkiksi maatalouden ympäristösopimuksella. Ympäristösopimuskohteille tai jo muita tukia saaville kohteille luonnonsuojelulain tukea eli Helmi-tukea ei kuitenkaan voida myöntää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Keski-Karhu
luonnonsuojeluasiantuntija
puh. 0295 026 051
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Hilja Kohonen
suunnittelija
puh. 0295 026 186
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Perinnebiotoopeille etsitään aitaajia ja laiduntajia. Kuva: Hilja Kohonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Perinnebiotoopeille etsitään aitaajia ja laiduntajia. Kuva: Hilja Kohonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme