Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa valkoposkihanhia lähes 270 000, Hanhipelto-hankkeessa tutkitaan valkoposkihanhien karkottamista ampumalla

Jaa
Pohjois-Karjalassa laskettiin hanhia tehostetusti tiistaina. Hanhipelto-hankkeessa selvitetään kustannustehokkaita tapoja vähentää valkoposkihanhien aiheuttamia tuhoja viljelijöille.
Valkoposkihanhia muuttomatkalla Rääkkylässä 24.9.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia muuttomatkalla Rääkkylässä 24.9.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan ELY ja Luonnonvarakeskus järjestivät valkoposkihanhien yhteislaskennan tiistaina 27.9. 2022.

Yhteensä kahdeksan laskijaryhmää kartoitti etukäteen jaettuja alueitaan merkiten paitsi tarkasti valkoposkihanhien määrät ja paikat, myös kellonajat ja muut pelloilla havaitut hanhet ja joutsenet.

Sää suosi laskentaa, sillä pieni tihkusade piti linnut pääosin pelloilla, eikä muuttoa tapahtunut kuin vasta illansuussa laskennan jo loputtua.

Jälkikäteen arvioitiin, että Pohjois-Karjalan tärkeimmät alueet saatiin hyvin kartoitettua ja näkemättä jäi todennäköisesti vain joitakin tuhansia valkoposkihanhia. Ilomantsiin ei ehditty ja Nurmeksen pohjoisosa jäi myös vajaalle havainnoinnille.

Yhteensä kartoitettiin lähes 270 000 valkoposkihanhea. Pieneksi yllätykseksi voidaan luonnehtia Liperin ylivoimaisesti suurinta lukua, sillä siellä kartoitettiin noin 92 000 valkoposkihanhea. Toiseksi eniten havaittiin Kiteellä, 49 000, sitten Rääkkylässä 45 000 ja Tohmajärvellä 31 000. Viidenneksi eniten havaittiin Polvijärvellä 18 000, sitten Outokummussa 13 000, Joensuussa 10 000, Kontiolahdella 8000, Juuassa 2000, Lieksassa 270 ja Nurmeksessa 16.

Havaittu kokonaismäärä on noin viidesosa koko arktisesta Barentsinmeren valkoposkihanhikannasta.

Muita hanhilajeja kuin valkoposkihanhia ilmoitettiin hyvin vähän. Laulujoutsenia nähtiin yli 2000.

Yhteiskartoitus näyttäisi osoittavan myös sen, ettei kahden vuoden takainen valkoposkihanhirunsaus pohjoisempana ole opettanut valkoposkihanhia sille reitille pysyvästi. Tällöin Juuassa, Lieksassa ja Nurmeksessa laskettiin syksyn aikana pitkälle yli satatuhatta valkoposkihanhea ja isoja määriä havaittiin Pohjois-Pohjanmaata myöten. Harhautuminen näin pohjoiseen vuonna 2020 johtui säätekijöistä, sadealueet ja tuulet ohjasivat lintuja pois normaalilta Keski-Karjalan reitiltä.

Valkoposkihanhen muutto on nyt vilkkaimmillaan ja keskiviikon aikana lintuja saapui lisää osan jatkaessa muuttoaan kohti talvialueitaan Länsi-Eurooppaan.

Hanhipelto-hankkeessa tutkitaan valkoposkihanhien karkottamista ampumalla

Luonnonvarakeskuksen Hanhipelto-hankkeessa tutkitaan tänä syksynä kokeellisesti kuolettavasti ampumalla ja paukkupatruunalla karkottamisen tehokkuutta. Kenttäkoe suoritetaan Kiteen ja Tohmajärven alueella yhteistyössä paikallisten maanviljelijöiden, metsästäjien ja Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa.

Käsittelyjen vaikutuksia mitataan arvioimalla hanhien lukumääriä koealoilla, mittaamalla hanhien laidunnusta nurmipelloilla ja havainnoimalla hanhien käyttäytymistä.

Arktisella alueella pesivät ja Suomen kautta muuttavat valkoposkihanhet aiheuttavat vuosittain mittavia maatalousvahinkoja, jotka lisäävät monien maatalousyrittäjien ahdinkoa.

Luonnonvarakeskus tutkii ympäristöministeriön rahoittamassa Hanhipelto-hankkeessa voiko hanhipelto-konsepti, jossa hanhille toisaalta tarjotaan rauhallisia lepo- ja ruokailupaikkoja, ja toisaalta karkotetaan hanhia normaalissa viljelyskäytössä olevilta pelloilta, osaltaan lievittää hanhien aiheuttamia ongelmia.

”Hanhipelto-konseptin toiminta vaatii kustannustehokasta hanhien karkotusta. Kuolettavasti ampumalla karkottamisen oletetaan olevan pelkkää laukausääntä tehokkaampi menetelmä. On mahdollista, että havaittu lajitoverin kuoleminen tuo lisätehoa karkotusvaikutukseen, mutta sitä ei ole aiemmin tieteellisesti testattu,” sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jukka Forsman.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Forsman
tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus
p. 0295 322 395, etunimi.sukunimi@luke.fi


Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 214, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 050 312 8596, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Valkoposkihanhia muuttomatkalla Rääkkylässä 24.9.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia muuttomatkalla Rääkkylässä 24.9.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye