Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Pohjois-Pohjanmaa epidemian perustasolla – Oulun kaupungissa kiihtymisvaiheen uhka

Jaa

Koordinaatioryhmä kokoontui eilen aikaistettuun kokoukseen heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi.

Tapausmäärät ovat ja ilmaantuvuus ovat erityisesti Oulun kaupungin alueella nousseet viimeisten 2,5 viikon aikana. Alueen muissa kunnissa tilanne on rauhallisempi. Kokonaisilmaantuvuus PPSHP:n alueella on 57/100 000 viimeisten 14 vrk ajalta. Näytemäärät ovat lisääntyneet ja positiivisten osuus näytteissä on 1,7%.

Sairaala-ja teho-osaston kuormitus ovat hieman kasvaneet kesään verrattuna, mutta ovat vielä maltilliset. Viimeisten viikkojen aikana sairaalassa on ollut keskimäärin 2-3 potilasta koronan vuoksi. Sairaalahoitokapasiteetti ei ole uhattuna, mutta tilanteen heikkeneminen kuormittaa tartunnanjäljitystä ja näytteenottoa.

Koronarokotukset ovat edenneet alueella hyvin, mutta merkittävä osa erityisesti nuoremmista ikäryhmistä on edelleen rokottamatta.

Tartunnanjäljitys toimii alueella hyvin ja yli 90% tapauksista saadaan selvitettyä. Suurin osa tartunnoista tulee yksityistapahtumista esim. kaveritapaamisista, perhejuhlista ja kotimaan matkailusta. Ravintolasta saatuja tartuntoja oli 25%, joista puolet yhdestä suuresta ryvästymästä. Oulun festariviikonlopun vaikutuksia ei vielä voida kokonaisuudessaan arvioida, toistaiseksi joitakin tapauksia on tullut ilmi.

Alueellinen koordinaatioryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on epidemian perustasolla tilanteen heikentymisestä huolimatta. Oulun kaupungin osalta on nähtävillä uhka siirtyä kiihtymisvaiheeseen lähiviikkojen aikana. Oulun kaupunki on antanut tämän vuoksi eilen suosituksensa Oulun alueelle.

Suositukset

Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen. Maskeja suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa turvavälejä ei ole mahdollista toteuttaa.

Alueellinen koordinaatioryhmä ei suosita tässä vaiheessa tiukempia kokoontumisrajoituksia alueelle.

Alueellinen koordinaatioryhmä muistuttaa yksityistilaisuuksissa koronaturvallisesta toiminnasta.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat julkaisseet 5.8. uudet hygieniaohjeet kouluihin. Koululaisten maskisuosituksissa voidaan käyttää kuntakohtaista harkintaa epidemiatilanne ja THL:n yleinen maskisuositus huomioiden.

Epidemiatilanteen seuranta

Muuttunutta epidemiatilannetta seurataan tiiviisti. Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 10.8.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Korpelainen, johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 0400 834 541, juha.korpelainen@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue rakentuu24.9.2021 11:51:35 EEST | Tiedote

Laaja poliittinen seurantaryhmä kokoontui 23.9. ensimmäistä kertaa uudella kokoonpanollaan, joka on muodostettu kevään kuntavaalien tulosten pohjalta. Ryhmän puheenjohtajana toimii Antero Aulakoski. Kuten suppealla poliittisella ryhmällä, myös laajalla ryhmällä on kaksi roolia ja tehtävää: se toimii POPsote-hankkeen ohjausryhmänä ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelun seurantaryhmänä. Jälkimmäisessä roolissa ryhmä linjaa hyvinvointialueen valmistelutyötä ennen aluevaltuuston ja -hallituksen aloittamista maaliskuussa 2022. Suuri muutos vaatii nopeaa valmistelua Muutosjohtaja Ilkka Luoma alusti hyvinvointialueuudistuksen merkityksestä: ”Yhteiskunnallisesti muutos on kenties merkittävin itsenäisyyden ajan Suomessa. Pohjois-Pohjanmaalle syntyvä hyvinvointialue on siirtyvän henkilöstön ja vuosibudjetin perusteella Suomen kolmanneksi suurin. Alueen koon perusteella olemme toiseksi suurin. Yhteen organisaatioon siirtyvien kuntien ja kuntaliittymien määrän perustella muutos on Suo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme