Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Pohjanmaalla 5.1.2022 voimassa olevat aluehallintoviraston rajoitukset

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on koronaepidemian torjumiseksi tehnyt voimassa olevia tartuntatautilain (TTL) 58 §:n, 58 d §:n ja 58 g §:n mukaisia rajoituspäätöksiä. Tilanne avin rajoitusten osalta on juuri tällä hetkellä käytännössä sama kuin 31.12.2021 vallinnut tilanne.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat täysin kiellettyjä ainakin 15.1.2022 saakka (TTL 58 §)

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisällä ja ulkona ovat kokonaan kiellettyjä Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella 15.1.2022 saakka. Arvio kiellon mahdollisesta jatkamisesta tehdään ennen kiellon päättymistä.

Useat tilat tulee edelleen pitää suljettuna (TTL 58 g §) ainakin 15.1.2022 saakka

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on aiemmin määrännyt asiakastiloja suljettaviksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella 15.1.2022 saakka. Arvio sulun mahdollisesta jatkamisesta tehdään ennen sulkumääräyksen päättymistä.

Laaja tilojen käytön edellytyksistä määräävä päätös on voimassa 5.1.-31.1.2022 (TTL 58 d §).

Eilen 4.1.2022 tehty päätös määrää tilojen käytöstä vastaavalla tavalla kuin Pohjois-Pohjanmaalla joulukuun alkupuolella voimassa ollut määräys. Eilisen määräyksen mukaan asiakas- ja yleisötilojen käyttö pitää Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla järjestää siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Nyt koronapassilla ei kuitenkaan voi kiertää mitään rajoituksia. Ennen ns. hätäjarrun käyttöönottoa rajoitusten kiertäminen koronapassilla oli mahdollista.

Kuntosalien ja muiden yksilöurheiluun käytettävien tilojen tilanne 5.1.2022

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on aiemmin määrännyt asiakastiloja suljettaviksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella 15.1.2022 saakka (TTL 58 g §:n nojalla), mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on välipäätöksellään kieltänyt Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tekemän päätöksen täytäntöönpanon kuntosaleja ja muita yksilöurheiluun tai -liikuntaan käytettäviä sisäliikuntatiloja koskevilta osin.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei ole vielä ratkaissut kaikkia päätöksiin kohdistuvia valitusasioita, mutta kahteen valitusasiaan on annettu ratkaisu 5.1.2022.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto arvioi hallinto-oikeuden päätösten vaikutusta tuleviin rajoituspäätöksiin.

Kuntosaleilla ja muissa sulusta tällä hetkellä vapaana olevissa tiloissa tulee kuitenkin noudattaa velvoitetta lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin ehkäisyyn (TTL 58 d §).

Ryhmäliikuntaan käytettävä tila ei tarkoita tartuntatautilaissa samaa asiaa kuin kuntosali, eli ryhmäliikuntaan käytettävät tilat on tällä hetkellä pidettävä suljettuina ryhmäliikunnalta.

Ohjaus koronapassin käyttöön liittyen

Hallitus on valtioneuvoston asetuksella väliaikaisesti rajoittanut koronapassin käyttöä vaihtoehtona alueellisille tilojen käyttöä koskeville rajoituksille ja kokoontumisrajoituksille, joilla rajoitetaan yleisötilaisuuksien henkilömäärää.

Koronapassia ei voi käyttää 30.12.2021–20.1.2022 rajoitusten vaihtoehtona Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

Koronapassilla ei voi vapautua rajoituksista, jos aluehallintovirasto on alueella kieltänyt kaikenkokoiset yleisötilaisuudet. Koronapassilla ei voi myöskään avata sellaisia asiakas- ja toimitiloja, jotka ovat aluehallintoviraston määräyksen perusteella suljettuna.

Koronapassia saa kuitenkin kysyä, vaikka sillä ei vapautuisikaan rajoituksista

Koronapassia voi edellyttää, kun tilojen käyttöön kohdistuu rajoitus ja jos kyseessä on sellainen tila, jossa koronapassi on mahdollista ottaa käyttöön.

Käytännössä esimerkiksi kuntosalit voivat juuri nyt ottaa koronapassin käyttöön niin halutessaan, mutta silti tartuntariskiä tulee ehkäistä myös muulla tavoin. Velvoite tartuntariskin ehkäisyyn perustuu eiliseen avin määräykseen.

Museot ovat myös tiloja, joita ei ole suljettu, ja joissa koronapassin käyttö on edelleen mahdollista, kunhan tartuntariskiä ehkäistään myös muilla tavoin.

Rajoitukset puretaan heti kun tilanne sen sallii

Tartuntatautilaki edellyttää, että rajoituspäätösten ajantasaisuutta on tarkoin seurattava ja rajoitukset on välittömästi kumottava, jos laissa säädetyt edellytykset kyseiselle rajoitustoimelle eivät enää täyty.

Lisätietoja:

Aluehallintovirastojen asiakaspalvelu, asiakaspalvelu@avi.fi

Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla (avi.fi)

4.1.2022 tehdyn päätöksen tiedote

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden lehdistötiedote 5.1.2022

Median yhteyshenkilöt:

Jätä yhteydenottopyyntö osoitteeseen viestinta@avi.fi

Lisätiedot päätöksistä:

Pasi Eskola, aluehallintoylilääkäri, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pasi.eskola@avi.fi, p. 0295 017 573

Maria Siurua, johtaja, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, maria.siurua@avi.fi, p. 0295 017 500

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavaa päätöstä Kymenlaaksossa, tilojen sulkupäätöstä ja kokoontumisrajoitusta ollaan mahdollisesti lieventämässä ensi viikolla26.1.2022 15:38:37 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella päätöstä, joka velvoittaa laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Lisäksi virasto arvioi koordinaatioryhmän esitystä alueen kokoontumisrajoituksen ja tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräyksen lieventämisestä.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger en påföljdsavgift för personer som olagligt infört djur till landet – den nya lagen möjliggör en ekonomisk sanktion26.1.2022 11:01:35 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger att påföra en påföljdsavgift för två personer som olagligt infört djur till landet. En sanktion kan i och med den lag som trädde i kraft vid årsskiftet påföras av regionförvaltningsverket eller Tullen för en sådan person eller aktör, som inför ett eller flera djur från EU:s område till Finland utan påkallade intyg och anteckningar.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tilojen sulkupäätökset Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla25.1.2022 16:09:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tartuntatautilain mukaisen tilojen sulkupäätöksen (58 g §) Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Sairaanhoitopiirien antamien asiantuntija-arvioiden perusteella tartuntatautilain mukaiset edellytykset tilojen sulkemista koskeville rajoituksille eivät tällä hetkellä täyty.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää Kanta-Hämeen tilojen sulkumääräystä, Päijät-Hämeessä sulkupäätöstä yhä välttämätön jatkaa nykyisellään – Uudenmaan tilanne arvioitavana tällä viikolla25.1.2022 15:45:45 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 25.1.2022 jatkopäätöksiä koronarajoituksista Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Kanta-Hämeessä mm. kuntosalit, uimahallit ja sisäleikkipuistot voidaan avata 27.1.2022. Päijät-Hämeen tilanne on terveydenhuollon kuormituksen kannalta edelleen vaikea ja tiukka sulkupäätös alueella välttämätön. Päijät-Hämeessä jatketaan myös nykyisiä kokoontumisrajoituksia lähiviikkojen ajan. Uudenmaan rajoitustilannetta arvioidaan tämän viikon aikana.

Alueelliset toimijat ovat onnistuneet torjumaan koronaa, totesi Mika Salminen Pohjois-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa25.1.2022 14:13:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 25.1.2022 uudistuneessa kokoonpanossa ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Asiantuntijavieraana oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen, joka kiitti alueellisia toimijoita erinomaisesta onnistumisesta koronapandemian torjunnassa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston harkinnassa seuraamusmaksu eläimiä laittomasti maahan tuoneille henkilöille – uusi laki mahdollistaa rahallisen sanktion25.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee seuraamusmaksun määräämistä kahdelle eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Sanktion voi vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä määrätä aluehallintovirasto tai Tulli henkilölle tai toimijalle, joka tuo EU:n alueelta Suomeen eläimen tai eläimiä ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme