Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Pohjois-Pohjanmaalla edistetään ihmisten hyvinvointia kuntien ja järjestöjen yhteistyötä lujittamalla

Jaa

Järjestö- ja kuntasektorin yhteistyötä vahvistetaan Yhdessä osallisuutta -hankkeessa, joka tuo kunta- ja järjestötoimijoille toimivimmat työkalut ja toimintamallit yksinäisten tai elämän kolhimien ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Syksyllä startanneessa toiminnassa osallisuuden lisäämiseksi ovat mukana Haapaveden, Nivalan ja Raahen kaupungit sekä Reisjärven, Sievin ja Utajärven kunnat.

Hankkeen kohderyhmänä ovat työelämän tai opintojen ulkopuolella olevat aikuiset. Kuntien ja kaupunkien sekä järjestöjen yhteistyöllä etsitään ratkaisuja, jotka parantavat kohderyhmän ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä.

– Autamme kuntia valitsemaan keskeisen ryhmän ihmisiä, joiden hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi alamme yhdessä suunnittelemaan toimia ja etsimään järjestökumppaneita, kertoo projektipäällikkö Ritva Sauvola Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

Järjestöt ja yhdistykset on haluttu kumppaniksi hankkeeseen, sillä niiden toiminta tapahtuu usein lähellä kuntalaista. Ihmisen on helpompi lähteä mukaan mahdollisesti tuttujen ihmisten vetämään paikallistoimintaan kuin esimerkiksi kunnan järjestämään tilaisuuteen

– Hankkeen tavoitteena on etsiä yhdessä järjestöjen kanssa toimintatapoja, joilla saadaan yhä useampi mukaan toimintaan, selittää projektityöntekijä Terhi Niemelä Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksestä.

Hankepäivä herättelee tekoihin ihmisten hyväksi

Yhdessä osallisuutta -hanke järjestää 16.12. Tekoja ihmisten hyväksi! -päivän, jonka iltapäivän ohjelma ja asiantuntijapuheenvuorot ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Keväällä tulossa on asiantuntijatietoa, työpajoja ja vertaistoimintaa yhdistelevä tapahtumasarja kuntien ja järjestöjen toimijoille.

Keskeistä hankkeessa on alueen toimijoiden yhteen saattamisen lisäksi parhaimpien toimintamallien hyödyntäminen. Ajatuksena on, että hankkeen asiantuntijoilta saa tukea oman toiminnan arviointiin ja toimivien ratkaisujen valitsemiseen.

– Yhteistyöllä saadaan toteutettua oikeasti vaikuttavia tekoja, kun rahasta on joka tapauksessa pulaa. Kukaan ei voi yksinään ratkaista ikäviä yhteiskunnallisia ilmiöitä, sanoo Sauvola.

Mielekäs ja helposti saavutettava toiminta auttaa ihmistä tulemaan osalliseksi yhteiskunnasta myös laajemmin. Harrastustoiminnasta elämään saatu rytmi ja puhti tai myötäelävä kohtaaminen kylätalolla voi auttaa pitkällä aikavälillä esimerkiksi työelämään palaamisessa.

– Jokainen ihminen haluaa kuulua johonkin. Kyllä esimerkiksi ystävän löytyminen rinnalle voi kääntää monen yksinäisen ja syrjäytyneenkin ihmisen elämän suunnan, summaa projektikoordinaattori Eeva Vaskilampi Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksestä.

>> Katso Tekoja ihmisten hyväksi! -hankepäivän tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!

Yhdessä osallisuutta -hanke vahvistaa järjestöjen ja kuntien osaamista, selkeyttää toimijoiden rooleja ja tuottaa tavoitteellisempaa paikallista yhteistyötä heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseksi. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoima hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta, ja sen osatoteuttajana on Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry. Hankkeen kotisivut avataan loppuvuodesta 2021, mutta hanketta voi seurata somessa tunnisteella #YhdessäOsallisuutta tai Facebook-sivun Järjestöystävällinen Pohjois-Pohjanmaa kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme