Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys vuoden takaisella tasolla - avoimia työpaikkoja tarjolla edellisvuotta enemmän

Jaa

Työttömyys on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen korkealla tasolla, mutta työllisyystilanteen parantuminen näkyy mm. avointen työpaikkojen määrän lisääntymisenä sekä lomautusten vähentymisenä vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Maaliskuussa käynnistyneiden työllisyyden kuntakokeilujen odotetaan osaltaan tukevan työllistämistoimien tehostamista Oulun kaupunkiseudulla sekä Raahen ja Ylivieskan seuduilla.

Maaliskuun lopussa oli työttömiä työnhakijoita Pohjois-Pohjanmaalla 23 700 (ml. lomautetut) eli työttömiä oli 100 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 3 600, mikä on noin 1 400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömyysaste (työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta) oli Pohjois-Pohjanmaalla 12,7 %, mikä on samaa tasoa kuin maassa keskimäärin (12,6 %). Työttömien työnhakijoiden määrä oli vähentynyt noin puolessa Pohjois-Pohjanmaan kunnista, suhteellisesti eniten Pyhännällä, Kärsämäellä ja Ylivieskassa. Maakunnan kunnista alhaisin työttömyysaste oli Limingassa (8,4 %) ja korkein Vaalassa (17,1 %). Oulussa työttömiä työnhakijoita oli maaliskuun lopussa saman verran kuin vuosi sitten eli 13 900 ja työttömyysaste oli 13,9 %.

Elinkeinoelämän elpyminen näkyy maakunnassa mm. työvoiman kysynnän lisääntymisenä. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin maaliskuun aikana TE-toimistoon 6 000, mikä on 2 000 paikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Kaikkiaan TE-toimistossa oli maaliskuun aikana avoinna 12 000 työpaikkaa eli 2 000 enemmän vuoden takaiseen verrattuna. Uusia työpaikkoja oli eniten rakennus-, hoito-, myynti-, siivous- ja ravintola-alojen työntekijöille.

Nuorten työttömyys on maakunnassa alentunut hieman vuoden aikana, kun taas pitkäaikaistyöttömyys (yli vuoden yhtäjaksoinen työttömyys) on lisääntynyt. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli maaliskuun lopussa 3 700, mikä on 200 vähemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä oli maaliskuun lopussa 7 100; heistä yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli 2 700. Viime vuoden maaliskuusta pitkäaikaistyöttömien määrä oli noussut 2 400:lla. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 7 700 eli noin 600 enemmän kuin viime vuonna. Myös vammaisten/pitkäaikaissairaiden työttömien työnhakijoiden määrä (2 600) oli noussut liki 200:lla vuoden takaisesta.

Aktivointiasteeseen laskettavissa TE-hallinnon palveluissa oli maaliskuun lopussa 7 500 henkilöä, mikä on 600 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Palveluihin osallistujista lähes puolet oli koulutuksessa: omaehtoisesti työttö-myysetuudella opiskeli 2 100 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa oli 1 550 opiskelijaa. Työllistettynä yksityiselle ja julkiselle sektorille oli yhteensä 1 650 henkilöä ja kuntouttavassa työtoiminnassa osallistujia oli 1 500. Lisäksi työ- ja koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisina sekä työnhaku- ja uravalmennuksessa oli yhteensä 700 osallistujaa. Työvoimakoulutuksessa olevien määrä kasvoi 300:lla ja myös työllistettyjen sekä vuorotteluvapaa-sijaisena olevien määrä kasvoi hieman vuoden takaisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
johtaja Petri Keränen, 0295 026 727
yksikön päällikkö Eine Kela, 0295 038 227
asiantuntija Jarkko Pietilä, 0295 038 116
suunnittelija Pirjo Hyrkäs (tilastot), 0295 038 061
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto:
johtaja Maire Mäki, 0295 056 800
palvelujohtaja Pirjo Juntunen, 0295 056 596
palvelujohtaja Mari Tuomikoski, 0295 056 801
palvelujohtaja Marita Rimpeläinen, 0295 056 713
s-posti: etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme