Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen kevättulvatiedote 6.4.2022

Jaa

Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa ja siitä eteläisemmissä jokivesistöissä tulvista voi tulla keskimääräistä suuremmat. Mikäli kylmä sää jatkuu myös jääpatotulvariski kasvaa. Useimmilla valuma-alueilla ennustettu tulvahuippu on huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.

Keskimääräistä kylmempi sää on viivästyttänyt lumen sulamisen alkamista. Mikäli säätilassa tapahtuu äkillinen muutos lämpimämmäksi, voi tulva nousta nopeasti ja tavanomaista korkeammalle. Tulvahuipun lopullinen suuruus riippuu sulamisajankohdan lämpötilasta ja sademäärästä.

Parempia arvioita tulvahuippujen suuruudesta ja ajankohdasta saadaan sääennusteiden tarkentuessa. ELY-keskus seuraa tulvaennusteita aktiivisesti ja tiedottaa niistä Twitterissä @POPTULVAT-kanavalla ja vesi.fi-palvelussa.

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämästä tulvakarttapalvelusta voi tarkistaa sijaitseeko oma kiinteistö tulvavaara-alueella.

Jääsahauksia on tehty jääpatoriskin pienentämiseksi Lesti-, Kala-, Malis-, Pyhä- ja Temmesjoella. Keskimääräistä kylmempänä jatkuva kevät lisää jääpatotulvariskiä. Mikäli sää muuttuu lämpimäksi jäiden ollessa vielä paksuja ja paikallaan, niiden kasaantumisriski padoiksi kasvaa suurenevan virtaaman myötä. Jäätilannetta seurataan jokivarsissa riistakameroiden, ELY-keskuksen henkilöstön sekä kuntien tulvayhdyshenkilöiden kanssa.  

Jokialueiden vesitilanteisiin ja tulvaennusteisiin voi tutustua vesi.fi palvelussa:

  • Lestijoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa- toukokuun alussa
  • Kalajoki,  tulvahuippu huhtikuun lopussa- toukokuun alussa
  • Pyhäjoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa- toukokuun alussa
  • Siikajoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa- toukokuun alussa
  • Pattijoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa- toukokuun alussa
  • Oulujoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa- toukokuun alussa
  • Kiiminkijoki, tulvahuippu toukokuun alussa
  • Iijoki, tulvahuippu toukokuun alussa
  • Kuivajoki, tulvahuippu toukokuun alussa

Vesitilanne ja ennusteet verkossa:

Lisätietoja:

Vesitilanne, ennusteet: vesitalousasiantuntija Timo Hampinen
p. 050 396 3006, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki): vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen
p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Säännöstely (Siika-, Patti- ja Kuivajoki): vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen
p. 050 351 1927, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tulvantorjuntatoimenpiteet: johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen
p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi

Valtakunnallinen tulvakeskus: Ryhmäpäällikkö Noora Veijalainen
p. 029 525 1159, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Vesistömallin ennusteet Harri Myllyniemi
p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Maanrakennustöitä Tyrnävällä ja Lumijoella kesäkaudella 202218.5.2022 14:38:19 EEST | Tiedote

Tietyöt aiheuttavat Tyrnävällä ja Lumijoella haittaa touko-lokakuun välisenä aikana. Tyrnävällä parannetaan maantietä 827 (Vanhatie) välillä Kunnankuja - Meijeritie. Rakentamiseen sisältyy ajoradan sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien parantaminen, linja-autopysäkkien siirtäminen, kuivatuksen ja valaistuksen parantaminen sekä pintarakenteiden ja istutusten uusiminen. Lumijoella rakennetaan maantien 18622 (Ukuranperäntie) viereen kevyenliikenteen väylää noin kilometrin verran, parannetaan kuivatusta ja valaistusta sekä uusitaan päällyste Ukuranperäntielle noin 400 metrin matkalla.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa toimijoita selvittämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajon vaikutuksia ja tarvittavia tukitoimia (Pohjois-Pohjanmaa)13.5.2022 11:15:45 EEST | Tiedote

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasajolla on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoille ja työllisyydelle. Vaikutukset heijastuvat myös laajemmalle alueelle. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa alueen viranomaisia ja Hanhikivi-hankkeen toimijoita selvittämään tarvittavien tukitoimien laajuutta. Työryhmien tavoitteena on löytää keinoja elinkeinoille ja työvoimalle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. Toimintamalli perustuu työ- ja elinkeinoministeriön äkillisten rakennemuutosten hallinnan konseptiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme