Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Pyhäjärven Kokkopetäikön tuulivoimapuiston YVA-suunnitelmasta

Jaa

Infinergies Finland Oy suunnittelee tuulivoimapuistohanketta Pyhäjärven kaupungin Kokkopetäikön alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään14 voimalan tuulipuistoa, jossa voimaloiden yksikköteho tulisi olemaan noin 6–10 MW. Voimaloiden napakorkeus on noin 200 metriä, roottorin halkaisija noin 200 metriä ja voimaloiden pyyhkäisykorkeuden maksimi 320 metriä.

Arviointisuunnitelma sisältää pääpiirteittäin ne asiat, jotka ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen (277/2017) 3 §:n mukaan kuuluukin esittää.

Maisemavaikutusten arvioimiseksi havainnekuvia tulee ottaa monipuolisesti eri puolelta hankealuetta huomioiden asutus, loma-asutus, maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet, tiemaisema, virkistysalueet sekä luonnonsuojelualueet, joilla on virkistyskäyttöä. Tärkeää on mallintaa ja arvioida vaikutuksia kohteisiin, joihin vaikutuksia kohdistuu kahdesta tai useammasta eri suunnasta. Saaduissa palautteissa on nostettu esiin maisemavaikutukset lähialueen järville (Nurmesjärvi, Parkkimanjärvi, Kuonanjärvi), kylien keskusalueet (Kuusaanjärvi ja Jokelan peltoaukeat) sekä korostettu yhteisvaikutusten arviointia. Palautteet tulee huomioida maisemavaikutusten arvioinnissa.

Toteutettava asukaskysely on hyviä keino saada kokemus- ja näkemystietoa vaikutusalueella asuvilta ja toimivilta ihmisiltä. Kyselyn toteutus kannattaa suunnitella huolella ja varmistaa kuinka vastaajamäärä saadaan kohdennettua hankkeen keskeiselle vaikutusalueelle ja mahdollisimman suureksi.

Hankkeen melumallinnus ja myös mallinnustietojen raportointi tulee tehdä tuulivoimaloiden melun mallinnuksesta annetun ympäristöministeriön ohjeen (2/2014) mukaisesti. Melumalliin tulee sisällyttää myös läheisten tuulivoimahankkeiden voimalat siinä laajuudessa, että melun yhteisvaikutukset saadaan luotettavasti selvitettyä.

Luonnonsuojelulain 65 §:n mukainen Natura-arviointi tulee tehdä arviointisuunnitelman mukaisesti Nurmesjärven Natura-alueelle. Vaikutukset myös muihin suojelualueisiin tulee arvioida arviointiselostuksessa asianmukaisesti.

Yhteysviranomainen korostaa yhteisvaikutusten arvioinnin tärkeyttä. Yhteisvaikutuksia tulee arvioida linnustoon, meluun, maisemaan, luonnon pirstoutumiseen ja ihmisten elinoloihin. Myös turvetuotanto, sähkönsiirto ja muut mahdolliset toiminnot tulee ottaa arvioinnissa huomioon.

Arviointiselostuksessa on oltava ehdotus toimiksi, joilla vältetään, ehkäistään, rajoitetaan tai poistetaan tunnistettuja merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. Arviointiselostuksen tulee sisältää ehdotus mahdollisista merkittäviin haitallisiin ympäristövaikutuksiin liittyvistä seurantajärjestelyistä. Vaikutusten seurannassa tulee ottaa huomioon niin ihmisiin kuin luontoon kohdistuvat vaikutukset.

Lausunto kokonaisuudessaan osoitteessa www.ymparisto.fi/kokkopetaikontuulivoimahankeYVA.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysviranomaisena hankkeessa toimii Heli Kinnunen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 018, heli.kinnunen(at)ely-keskus.fi

Kaavoituksesta vastaava: Pyhäjärven kaupunki, Sami Laukkanen, tekninen johtaja, puh: 044 4457 684, sami.laukkanen(at)pyhajarvi.fi

Konsultti: Sweco Infra & Rail (kaavoitus) Iikka Ranta, 040 763 1061, iikka.ranta(at)sweco.fi ja (YVA) Pekka Lähde, puh. 050 329 4346, pekka.lahde(at)sweco.fi

Hankkeesta vastaava: Infinergies Finland Oy, Sirkku Kosamo, puh. 044 972 3443, sirkku.kosamo(at)infinergies.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa toimijoita selvittämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajon vaikutuksia ja tarvittavia tukitoimia (Pohjois-Pohjanmaa)13.5.2022 11:15:45 EEST | Tiedote

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasajolla on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoille ja työllisyydelle. Vaikutukset heijastuvat myös laajemmalle alueelle. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa alueen viranomaisia ja Hanhikivi-hankkeen toimijoita selvittämään tarvittavien tukitoimien laajuutta. Työryhmien tavoitteena on löytää keinoja elinkeinoille ja työvoimalle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. Toimintamalli perustuu työ- ja elinkeinoministeriön äkillisten rakennemuutosten hallinnan konseptiin.

Ukrainan sota himmentää Pohjois-Pohjanmaan talouden ja työllisyyden näkymiä10.5.2022 13:01:30 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan talous ja työllisyys ovat kasvaneet suotuisasti jo toista vuotta. Useilla aloilla myynti, tilaukset ja liikevaihto ovat yhä hyvässä kasvussa ja puretut koronarajoituksessa avaavat yhteiskuntaa. Helmikuussa alkanut Ukrainan sota luo suurta epävarmuutta ja aiheuttaa inhimillistä hätää. Talouden odotetaan jatkossakin kasvavan, mutta kasvuodotukset ovat madaltuneet aiemmasta. Tähän mennessä Ukrainan sodan välilliset vaikutukset ovat olleet suoria vaikutuksia merkittävämpiä Pohjois-Pohjanmaalla, ilmenee tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme