Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Siikalatvan Uljuan tuulivoimapuiston YVA-suunnitelmasta

Jaa

ABO Wind Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Siikalatvan kaakkoisosaan, Uljuan alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 75 uuden tuulivoimalan rakentamista. Uljuan tuulivoimapuistossa tuotettava sähkö on tarkoitus siirtää valtakunnanverkkoon 400 kV:n voimajohdolla, joka toteutetaan ilmajohtona. YVA-suunnitelma sisältää pääpiirteissään ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen mukaiset asiat.

Ilmakuva tuulimyllystä suomalaisessa metsämaisemassa. Kuva: iStock.
Ilmakuva tuulimyllystä suomalaisessa metsämaisemassa. Kuva: iStock.

Hankevaihtoehdot täyttävät lain vaatimuksen, mutta kaikki esitetyt vaihtoehdot ovat suuria. Välivaihtoehdolla, jossa voimaloita on vähemmän tai sijoittelua on muutettu, voitaisiin selvittää haitallisten vaikutusten lieventämismahdollisuutta ja -tarvetta esimerkiksi Natura-alueelle.

Sähkönsiirto on osa hankekokonaisuutta ja sähkönsiirron ympäristövaikutukset tulee selvittää YVA-menettelyssä riittävällä tavalla.

Arviointisuunnitelmassa ei oteta kantaa hankkeen todennäköisesti merkittäviin vaikutuksiin, mutta keskeisimmät selvitettävät ympäristövaikutukset on tunnistettu.

Maisemavaikutusten arvioimiseksi havainnekuvia tulisi ottaa monipuolisesti eri puolelta hankealuetta huomioiden asutus ja loma-asutus, maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet, tiemaisema, virkistysalueet sekä luonnonsuojelualueet, joilla on virkistyskäyttöä. Esimerkiksi Hyvölänrannan, Tavastkengän ja Kivijärvenkankaan alueiden havainnekuvat ovat tärkeitä.

Luonnonsuojelulain 65 §:n mukainen Natura-arviointi tulee tehdä lähimmille Natura-alueille (Iso Suksineva–Ahvenjärvenneva–Turvakonneva sekä Kivijärvi). Vaikutukset sekä Natura-alueisiin että muihin suojelualueisiin tulee arvioida arviointiselostuksessa. Hankkeen vaihtoehtotarkastelun yhteydessä on ehdotettu uusia vaihtoehtoja ja hankealueen rajauksia kauemmaksi Natura-alueesta, jotka tulee ottaa harkittavaksi hankkeen jatkosuunnittelussa.

Yhteisvaikutusten arviointi on tärkeää tuulivoimahankkeissa. Yhteisvaikutusten arvioinnin tulee kattaa maisema, ihmisten elinolot, melu ja linnusto sekä susi ja metsäpeura. Myös metsätalous sekä elinympäristöjen väheneminen ja pirstoutuminen tulee yhteisvaikutusten arvioinnissa huomioida. Yhteisvaikutusten tarkastelussa tulee ottaa huomioon tuulivoimahankkeiden lisäksi myös turvetuotanto, sähkönsiirto ja muut mahdolliset toiminnot.

Arviointiselostuksessa on oltava ehdotus toimiksi, joilla vältetään, ehkäistään, rajoitetaan tai poistetaan tunnistettuja merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. Mikäli hanke toteutuu, haitallisten vaikutusten lieventämiskeinojen käyttöönotto nousee keskeiseksi.

Lausunto on kokonaisuudessaan Ympäristöhallinnon yhteisessä verkkopalvelussa:  www.ymparisto.fi/uljuantuulivoimayva.

Yhteyshenkilöt

  • Yhteysviranomaisena hankkeessa toimii: Heli Kinnunen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 018, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
  • Kaavoituksesta vastaava: Siikalatvan kunta, Hannu Komu, puh. 044 5118 601, etunimi.sukunimi@siikalatva.fi
  • Konsultti: FCG Finnish Consulting Group Oy
  • Kaava-asiakirjat: Ville Ahvikko, puh. 050 572 0520, etunimi.sukunimi@fcg.fi.
  • Ympäristövaikutusten arviointimenettely: Marja Nuottajärvi, puh. 041 730 2454, etunimi.sukunimi@fcg.fi
  • Hankkeesta vastaava: ABO Wind Oy, Esa Eklund, puh. 050 436 0801, etunimi.sukunimi@abo-wind.fi

Avainsanat

Kuvat

Ilmakuva tuulimyllystä suomalaisessa metsämaisemassa. Kuva: iStock.
Ilmakuva tuulimyllystä suomalaisessa metsämaisemassa. Kuva: iStock.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtatien 8 liittymäjärjestelyt uuden Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksen liittymän kohdalla Limingassa käynnistyvät24.5.2022 14:17:38 EEST | Tiedote

Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksen liittymän liikenneturvallisuus paranee merkittävästi, kun valtatielle 8 rakennetaan liittymä, jossa on erkanemiskaista, tiekaide sekä valaistus. Kokonaiskustannukset ovat noin 800 000 € ja hankkeen rahoittavat ELY-keskus, Limingan kunta ja Lumijoen kunta. Työt alkavat toukokuun loppupuolella ja valmistuvat lokakuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijana toimii Kuljetuspolar Oy. Rakennustyön vuoksi yleistä liikennettä joudutaan ohjaamaan ja rajoittamaan työn etenemisen mukaan. Tilapäiset liikennejärjestelyt ovat käytössä koko urakan ajan. Tietyöstä aiheutuu liikenteelle jonkin verran haittaa. Ajantasaiset tiedot tietöistä Tienkäyttäjän linja Liikennetilanne

Pohjois-Pohjanmaan työttömyys jatkaa laskuaan kesää kohti24.5.2022 08:35:31 EEST | Tiedote

Työttömien määrä on vähentynyt tasaisesti kevään aikana Pohjois-Pohjanmaalla. ja laskun odotettaan jatkuvan. Huhtikuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli maakunnassa 17 700, mikä on lähes 5 000 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Luku sisältää myös kokoaikaisesti lomautetut, joita oli kuun lopussa 1 250. Edellisen kerran työttömien määrä oli vastaavalla tasolla syksyllä 2019.

Maanrakennustöitä Tyrnävällä ja Lumijoella kesäkaudella 202218.5.2022 14:38:19 EEST | Tiedote

Tietyöt aiheuttavat Tyrnävällä ja Lumijoella haittaa touko-lokakuun välisenä aikana. Tyrnävällä parannetaan maantietä 827 (Vanhatie) välillä Kunnankuja - Meijeritie. Rakentamiseen sisältyy ajoradan sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien parantaminen, linja-autopysäkkien siirtäminen, kuivatuksen ja valaistuksen parantaminen sekä pintarakenteiden ja istutusten uusiminen. Lumijoella rakennetaan maantien 18622 (Ukuranperäntie) viereen kevyenliikenteen väylää noin kilometrin verran, parannetaan kuivatusta ja valaistusta sekä uusitaan päällyste Ukuranperäntielle noin 400 metrin matkalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme