Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Fingrid Oyj:n Petäjäskoski – Nuojuankangas voimajohtohankkeen YVA-selostuksesta

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaisen perustellun päätelmän Fingrid Oyj:n Petäjäskoski–Nuojuankangas 400+110 kV voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA-selostus).

Perusteltu päätelmä on hankkeessa yhteysviranomaisena toimineen ELY-keskuksen kokoava lausunto, jossa otetaan kantaa tehtyjen arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä hankkeen merkittäviin vaikutuksiin. Päätelmä pitää sisällään myös koosteen kaikista YVA-selostuksesta annetuista lausunnoista ja mielipiteistä.

Perustellussa päätelmässään ELY-keskus toteaa, että kokonaisuutena arvioiden yhteysviranomaiselle toimitettu YVA-selostus on laadultaan hyvätasoinen. Selostuksessa on kattavasti ja yksityiskohtaisesti kuvattu hankkeen ja sen eri vaihtoehtojen ennakoitavissa olevat, todennäköisesti merkittävät ympäristövaikutukset. Arviointiin jääneet puutteet ja epävarmuudet ovat luonteeltaan sellaisia, että ne voidaan korjata hankkeen jatkosuunnittelun yhteydessä tehtävillä lisätarkasteluilla ja/tai toteuttamalla riittävät haittojen lieventämiskeinot hanketta toteutettaessa.

Hankkeen toteuttamatta jättäminen ei hankkeesta vastaavan mukaan ole mahdollista, koska sähkönsiirtoa ei voida hoitaa nykyisellä kantaverkolla ja jo päätetyillä verkkoinvestoinneilla ilman haitallisia siirtokapasiteettirajoituksia tai vaarantamatta käyttövarmuutta.

Hankkeen toteuttamiskelpoisuus edellyttää, että hanke on ympäristöllisesti hyväksyttävä eikä hankkeesta muodostu merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia millään vaikutusarvioinnin osa-alueella. Arvioinnin ja saadun palautteen perusteella hanke ja sen vaihtoehdot voidaan päätellä toteuttamiskelpoisiksi, kun arvioinnissa ja perustellussa päätelmässä esitetyt lieventämiskeinot otetaan huomioon.

Vuorovaikutus voimajohtoreitin maanomistajien, paliskuntien sekä muiden osallisten kanssa on tärkeää hankkeen jatkosuunnittelussa.

ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan sekä muut YVA-menettelyn aikana syntyneet asiakirjat ovat luettavissa verkossa osoitteessa: ymparisto.fi/petajaskosken400kvvoimajohtohankeYVA

Hankkeen perustiedot

YVA-selostuksessa kuvataan Rovaniemen Petäjäskosken ja Vaalan Nuojuankankaan sähköasemien välisen voimajohtoreitin toteuttamisvaihtoehdot ja näiden ympäristövaikutukset. Voimajohtoyhteyden pituus on noin 210 - 215 kilometriä. Johtoreitti kulkee seuraavien kuntien alueella: Rovaniemi, Tervola, Simo, Ii, Oulu, Utajärvi ja Vaala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heli Kinnunen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 018, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Maanrakennustöitä Tyrnävällä ja Lumijoella kesäkaudella 202218.5.2022 14:38:19 EEST | Tiedote

Tietyöt aiheuttavat Tyrnävällä ja Lumijoella haittaa touko-lokakuun välisenä aikana. Tyrnävällä parannetaan maantietä 827 (Vanhatie) välillä Kunnankuja - Meijeritie. Rakentamiseen sisältyy ajoradan sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien parantaminen, linja-autopysäkkien siirtäminen, kuivatuksen ja valaistuksen parantaminen sekä pintarakenteiden ja istutusten uusiminen. Lumijoella rakennetaan maantien 18622 (Ukuranperäntie) viereen kevyenliikenteen väylää noin kilometrin verran, parannetaan kuivatusta ja valaistusta sekä uusitaan päällyste Ukuranperäntielle noin 400 metrin matkalla.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa toimijoita selvittämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajon vaikutuksia ja tarvittavia tukitoimia (Pohjois-Pohjanmaa)13.5.2022 11:15:45 EEST | Tiedote

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasajolla on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoille ja työllisyydelle. Vaikutukset heijastuvat myös laajemmalle alueelle. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa alueen viranomaisia ja Hanhikivi-hankkeen toimijoita selvittämään tarvittavien tukitoimien laajuutta. Työryhmien tavoitteena on löytää keinoja elinkeinoille ja työvoimalle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. Toimintamalli perustuu työ- ja elinkeinoministeriön äkillisten rakennemuutosten hallinnan konseptiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme