Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Nivala-Haapajärven seutukunta: Yhteistyö alueen hyväksi jatkuu

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus järjesti yhdessä Nivala-Haapajärven seutukunnan kanssa seutuseminaarin 27. lokakuuta. Yhteisiksi kehittämisteemoiksi nostettiin yritysten ja työllisyyden koronatilanteen jälkeinen elpyminen sekä osaavan työvoiman saatavuus. Esille nousivat myös liikenneväyläinvestoinnit ja joukkoliikenteen palvelutason turvaaminen. Ympäristön kehittämiseen on ELY-keskuksella tarjota rahoitusta.

Hiilineutraalisuuden tavoittelu on noussut keskeiselle sijalle ELY-keskuksen toiminnassa, totesi ylijohtaja Jonas Liimatta ELY-keskuksesta. Ympäristöasioiden tiimoilta Liimatta nosti esille alueella toteutettavat isot tuulivoimahankkeet, joita on sekä vireillä että toiminnassa. Koronatilanteessa on korostunut vesihuollon varautuminen. Hituran kaivoksen sulkemisen etenee suunnitellusti ja jatkotoimet ovat mietinnässä. Pyhäsalmen kaivosaluetta koskevat kaavat ovat etenemässä ja tulevat mahdollistamaan kaivoksen uusiokäytön. Alueella on meneillään useita vesien hoito- ja kunnostushankkeita.

- ELY-keskuksesta on haettavissa rahoitusta monenlaisiin ympäristöä ja vesistöjä parantaviin toimiin, kannustaa Liimatta.

Elinkeinoelämälle tarjolla tukea elpymiseen

Koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset heikentävät yritysten toimintaedellytyksiä, totesi johtaja Petri Keränen ELY-keskuksesta. Yritystoiminta ja työllisyys on kehittynyt kuitenkin myönteisesti kevään tilanteesta. Nivala-Haapajärvi seudulla on monipuolisesti pk-yrityksiä ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti-instituutti.

- Rohkaisen yrityksiä kasvuun, kehittämiseen ja uudistumiseen. Yritysten kehittämiseen on nyt saatavissa hyvin tukea ja rahoitusta mm. uusien elpymisrahoitusten kautta, kannusti Keränen.

Keskeisiä elpymisrahoituksen teemoja ovat viennin edistäminen, digitalisaation hyödyntäminen, osaamisen kehittäminen sekä vihreä elpyminen. Näiden teemojen edistämiseen on hyvät mahdollisuudet erityisesti tällä seudulla, arvioi Petri Keränen. Myös seutukunnan näkymiä tilaisuudessa avannut NIHAK ry:n toimitusjohtaja Toni Krankkala totesi, että rahoitusta yritysten kehittämiseen on alueelle saatu edellisvuotta runsaammin koronatilanteesta johtuen. Yritysten kehittämisponnisteluiden tukeminen jatkossa todettiin tärkeäksi yhteiseksi teemaksi. Positiivista on myös se että rahoituksen piiriin on saatu uusia yrityksiä.

Työttömyys seutukunnan alueella on hiukan noussut vuoden aikana, mutta on alueella maakunnan keskiarvoa alhaisemmalla tasolla. Seminaarin puheenvuoroissa nousi esille huoli alueen sisäisten erojen kasvamisesta ja osaavan työvoiman saatavuudesta.  Tavoitteena onkin syventää kumppanuspohjaista yhteistyötä kuntien ja hallinnon kesken.  

Tieverkolla runsaasti parannushankkeita

Johtaja Timo Mäkikyrö avasi seutukunnan alueella jo tehtyjä ja suunnitteluvaiheessa olevia tieverkon parannuksia. Valtateillä 27 ja 28 on tehty runsaasti päällystystöitä kuluneen kesän aikana.

- Merkittävin tienparannustyö vuonna 2021 on kantatien 58 kunnostus Reisjärven ja Haapajärven välillä. Kunnostettavan jakson pituus on 23 kilometriä ja kustannusarvio 2,5 miljoonaa euroa, kertoi Mäkikyrö.

Alueella on myös lukuisia kevyen liikenteen olosuhteiden parantamiseen tähtääviä hankkeita, joiden toteutus on viivästynyt vuosia tienpidon niukan rahoituksen vuoksi. ELY-keskus tulee kilpailuttamaan alueen joukkoliikenteen tulevan kevään aikana. Kilpailutettava liikenne perustuu kuluvana vuonna alueen kuntien kanssa yhteistyössä laadittuun palvelutasosuunnitelmaan, toteaa Timo Mäkikyrö. Seutukunnan puheenvuoroissa ELY sai kiitosta liikenneasioiden hoitamisesta.


ELY-keskus järjestää kuntien johdolle seminaareja yhdessä TE-toimiston kanssa Pohjois-Pohjanmaan seutukunnissa säännöllisesti. Seminaarien tavoitteena on vuoropuhelu kuntien kanssa ja yhteisten kehittämiskohteiden tunnistaminen. Seminaarissa käydään läpi yhdessä kuntien edustajien kanssa alueen elinkeinojen, liikenteen ja ympäristöasioiden näkymiä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Jonas Liimatta, ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat –vastuualue, puh. 0295 038 494

Johtaja Petri Keränen, ELY-keskus, elinkeinot, työvoima ja osaaminen –vastuualue, puh. 0295 026 727

Johtaja Timo Mäkikyrö, liikenne ja infrastruktuuri –vastuualue, puh. 0400 282142
Seminaarin puheenjohtaja, Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi, puh. 044 4457 701

Toimitusjohtaja Toni Krankkala, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, puh. 050 3277 254

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita 21 600 - avoimia työpaikkoja enemmän kuin vuosi sitten24.11.2020 08:35:28 EETTiedote

Keväällä alkanut koronakriisi nosti työttömyyden rajuun nousuun. Suuri osa kasvusta johtui lomautettujen määrän moninkertaistumisesta maalis-huhtikuun aikana. Kesällä lomautettujen määrä putosi rivakasti – syksyllä määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta parempaan tai huonompaan. Työttömien työnhakijoiden määrä on maakunnassa edelleen korkea.

Jätekuljetukset viranomaisten tehotarkkailussa Oulussa9.11.2020 10:11:47 EETTiedote

Keskiviikkona 4.11. pidettiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Oulun poliisilaitoksen yhteisratsia jätekuljetusten valvomiseksi. Valvontaa kohdennettiin erityisesti Ruskon jätekeskuksen ja muiden jätteenkäsittelylaitosten sekä jätettä tuottavien työmaiden läheisyyteen. Tarkastukseen sisältyi kuljetuskaluston asianmukaisuuden, kuljettavina olleiden jätteiden ja asiaan kuuluvien asiapapereiden tarkastaminen. Lisäksi poliisi teki sille erikseen kuuluvat tarkastukset. Vastaava ratsia pidettiin viimeksi vuonna 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme