Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanne on edelleen vakava

Jaa

Suositusten ja korona-ajan yleisten hygieniaohjeiden merkitys korostuu joulun alla.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen koronatilannekuvaa tiistaina 14.12. Uusien tautitapausten ja koronan vuoksi sairaalahoitoon joutuvien potilaiden määrän kasvu on kuluvalle viikolle tultaessa taittunut, mutta säilyy yhä korkealla tasolla. Tiistain tietojen mukaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa oli hoidossa 23 koronapotilasta, joista 8 tehohoidossa.

Huolta kokonaiskuvaan tuo edelleen tartuntojen jäljityksen ruuhkautuminen, minkä vuoksi ilmoitukset tartunnoista voivat tavoittaa altistuneet useiden päivien viiveellä. Tilanteen parantamiseksi jäljitykseen on lisätty resurssia, mikä puolestaan vaikuttaa muualle terveydenhuoltoon.

Alueella on viime viikkojen aikana otettu käyttöön useita suosituksia ja rajoituksia, jotka alkavat nyt hiljalleen purra. Lähipäivät tulevat varmistamaan kehityksen suunnan.

”Tilanne on edelleen vakava, vaikka hentoja merkkejä tasaantumisesta onkin näkyvissä. Suosituksia noudattamalla, kontakteja vähentämällä ja rokotuksilla voimme kaikki vaikuttaa epidemian kehittymiseen”, alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala kommentoi.

Koordinaatioryhmä muistuttaa joulun ajan koronaturvallisesta käyttäytymisestä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa. Myös hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä on tärkeää huolehtia. Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee, ettei alueella järjestetä yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia. Pienenkään joukon tapaamiseen tai muutoin ihmisten ilmoille ei tule lähteä flunssaoireissa, vaan sairaana on tärkeää jäädä kotiin.

Pohjois-Pohjanmaan yli 12-vuotiaasta väestöstä 80,8 prosenttia on saanut nyt vähintään kaksi rokoteannosta. Tämä tarkoittaa, että alueella on edelleen noin 68 000 yli 12-vuotiasta vailla kahden koronarokotteen antamaa suojaa. Luvussa ovat mukana sekä yhden rokoteannoksen saaneet että kokonaan rokottamattomat henkilöt.

Suurin osa, noin 74 prosenttia, Pohjois-Pohjanmaalla sairaalahoitoon joutuneista potilaista on ollut täysin rokottamattomia. Rokotettuna sairaalahoitoon joutuneet ovat yleisimmin iäkkäitä tai heillä on jokin muu rokotteiden tehoa heikentävä sairaus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terhi Nevala, vs. johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 040 352 7​257, terhi.nevala@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme