Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan työvoimatiekartta tarjoaa ratkaisuja työvoiman saatavuuden parantamiseksi

Jaa
Työministeri Tuula Haataisen käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa 1.3.2023 ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista.
Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista. Kuvassa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri  Keränen sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Ville Kopra (oik.).
Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista. Kuvassa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Ville Kopra (oik.).

Työ- ja elinkeinoministeriön Työvoimatiekartta-hankkeessa kahdeksan työnantaja- ja työntekijäliittojen asiantuntijoista muodostuvaa toimialaryhmää selvitti, miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa Suomessa. Hankkeessa kehitetty tietomalli täsmentää kuvaa työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri aloilla ja alueilla. Tietomalli syventää ymmärrystä siitä, onko kyse työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista sekä siitä, miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.

Pohjois-Pohjanmaan tulokset esiteltiin 1.3. Oulussa

TEM:n asiantuntijat esittelivät Työvoimatiekartta-hankkeen Pohjois-Pohjanmaan alueellisia tuloksia Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa Oulussa 1.3.2023. Ratkaisuja ja näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamiseksi kuultiin myös yritysten, työntekijäliittojen, koulutusorganisaatioiden, kuntien, järjestöjen ja hallinnon edustajilta.

”Mitä paremmin ymmärrämme työvoimakapeikkojen syitä, sitä paremmin osaamme löytää pulmiin myös ratkaisuja. Olen iloinen, että pääsemme keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista eri puolilla Suomea ja pohtimaan samalla, mitä kaikkea voisi vielä olla tehtävissä, jotta työnhakijoille löytyisi työtä ja kaikkiin työpaikkoihin löytyisi tekijöitä”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Miltä näyttää Pohjois-Pohjanmaan työvoimatiekartalta?

Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on työvoimapulaa keskiansiotason ammateissa erityisesti sairaanhoitajista ja ICT-alan osaajista sekä puu- ja sahatavaran prosessityöntekijöistä. Pienituloisimmissa ammateissa työvoimapulaa on erityisesti konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijoista, tarjoilijoista sekä vanhusten- ja vammaisten kotipalvelun hoitajista. Suurimpia ylitarjonta-ammatteja ovat yleissihteeri sekä kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettaja.

Kohtaanto-ongelmaksi määrittyy tilanne, jossa tietylle ammatille olisi sekä kysyntää että tarjontaa, mutta nämä eivät syystä tai toisesta kohtaa. Suurinta osaa kohtaanto-ongelma-ammateista yhdistää epätyypillisten työsuhteiden korkea osuus ja matala ansiotaso. Pohjois-Pohjanmaalla kohtaanto-ongelma-ammattien kärjestä löytyy useita rakennusalan ammatteja, kuten betonirakentajat ja -raudoittajat sekä rakennusalan avustavat työntekijät.

Työvoimakapeikkojen syyt ja ratkaisut vaihtelevat eri aloilla. Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista.
”Meidän tulee yhteistyössä etsiä ratkaisuja työpaikkojen nopeaksi täyttymiseksi, kohtaannon parantamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi. Ennakoinnissa tulee kiinnittää huomiota tuleviin osaamistarpeisiin esimerkiksi biotalous- ja energiasektoreilla, sillä maakunnassa on vireillä niihin runsaasti investointeja”, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen elinkeinovastuualueen johtaja Petri Keränen kertoo.

Työvoimatiekartta-hankkeessa tarkasteltiin myös työllistymistä vaikeuttavia riskitekijöitä, joita ovat muun muassa pitkäaikaissairaus, riittämätön koulutus, ulkomaan kansalaisuus, yli 55 vuoden ikä tai pitkäaikaistyöttömyys. Pohjois-Pohjanmaalla työnhakijoiden osuus, joilla on vähintään kolme edellä mainittua riskiä, oli matalin kaikista maakunnista. Osatyökykyisten osuus työttömistä työnhakijoista on Pohjois-Pohjanmaalla suurempi kuin Suomessa keskimäärin.

Työvoimakapeikkoihin liittyvät ala- ja aluekohtaiset tulokset ja tiekarttatyössä mukana olleiden toimialaryhmien esittämät ratkaisuehdotukset on koottu yhteen Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat 2022 –raporttiin, joka on julkaistu työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla. Myös hankkeessa kehitetty tietopohja on julkaistu sivuilla avoimen datan -periaatteella vapaasti hyödynnettäväksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Eine Kela, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, eine.kela@ely-keskus.fi, p. 0295 038 227

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 474

Erityisasiantuntija Liisa Larja, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 036

Johtaja Petri Keränen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, petri.keranen@ely-keskus.fi, p. 0295 026 727

Kuvat

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista. Kuvassa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri  Keränen sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Ville Kopra (oik.).
Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista. Kuvassa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Ville Kopra (oik.).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla helmikuussa 20 700 työtöntä työnhakijaa21.3.2023 08:10:18 EET | Tiedote

Työttömyys kääntyi Pohjois-Pohjanmaalla kasvuun syksyllä 2022 ja työttömien määrä on jatkanut kasvua alkuvuodesta 2023. Pohjois-Pohjanmaalla oli helmikuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 500 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä on edelleen korkea (2 300), mikä johtuu sekä heikentyneestä taloustilanteesta sekä talvikauden vähentyneestä työntekijätarpeesta. Avoimien työpaikkojen tarjonnassa on nähtävissä edelleen pudotusta aiempaan koko maakunnan alueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme