Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan vesistökunnostajille 444 000 € ympäristöministeriön tukea vesistöjen kunnostukseen

Jaa
Elinympäristökunnostusta Vuosiojalla Olhavassa.
Elinympäristökunnostusta Vuosiojalla Olhavassa.

Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman vuosittaiseen hankehakuun tuli Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen ennätysmäärä hakemuksia. Marraskuussa 2020 päättynyt haku aktivoi kaikkiaan 24 hakijaa esittämään oman hankeideansa vesistökunnostukseen. Hakijoina olivat yhdistykset, osakaskunnat, kunnat ja yksityishenkilöt. Hankkeiden esitetty kokonaisrahoitus oli muutamasta tuhannesta eurosta yli 200 000 euroon. Valtionavustus hankkeissa on yleensä 50 %, joten toimijat panostavat myös itse merkittävästi hankkeisiin.

- Huomioitavaa on, että talkootyö soveltuu myös omarahoitukseksi. Talkootyötä ovat hanketoimijat esittäneet hankkeisiin ihailtavan runsaasti. Talkootyö ei ole ainakaan vesistöjen kunnostamistöissä katoava luonnonvara, mutta myös omaa rahaa hankkeisiin on sitoutettu, iloitsee ryhmäpäällikkö Jermi Tertsunen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta

Viimeiset hankepäätökset saatiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa valmiiksi toukokuun loppupuolella. Käynnistyvissä hankkeissa toteutetaan monenlaisia vesistötöitä. Suunnitteluhankkeissa toteutetaan mm. virtavesikunnostussuunnitelmia, vesikasvillisuusselvityksiä, kosteikkosuunnitelmia ja järven kokonaisvaltaisen kunnostuksen suunnittelua. Suunnitteluhankkeiden myötä voidaan tulevaisuudessa hakea jatkohanketta tulevista rahoitushauista varsinaisiin vesistökunnostuksiin.

Myös konkreettisia kunnostustöitä toteutetaan monissa hankkeissa. Ylivieskassa kunnostetaan mm. Pylväsojan alaosan koskipaikkoja. Jokijärven kylän kalastuskunta toteuttaa tuoreessa hankkeessaan kosteikkoja ja kosteikkosuunnittelua Taivalkoskella sijaitsevien Tyräjärven, Koviojärven ja Tyrälammen valuma-alueille. Kyseisessä hankkeessa toteutetaan myös vähempiarvoisen kalan hoitokalastusta.

- Tämä hanke on koko kylän yhteinen voimannäyte. Kotivesistöjemme kunnostus on meidän kyläläisten yhteinen asia, kertoo hankkeen vetäjä Olavi Kammonen Taivalkoskelta. Hankkeen ensimmäinen vaihe eli selvitys- ja suunnitteluhankkeet on aloitettu jo 2018 ja nyt ollaan toteutusvaiheessa, joka sekin kestää useamman vuoden, Kammonen toteaa.

Uusia rahoituksia tarjolla taas vuoden 2021 lopulla

Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelman (2019-2023) rahoitusta voi hakea vuosittain. Uusi hakukierros aloitetaan vuoden 2021 lopulla ja hausta tiedotetaan laajasti kesän ja syksyn aikana. Rahoitusta voi hakea vesistön kunnostusten suunnitteluun sekä varsinaisen kunnostuksen toteuttamiseen. Hankkeen tavoitteena voi olla esimerkiksi ulkoisen kuormituksen vähentäminen, joen tai puron rakenteellinen kunnostaminen tai hoitokalastus. Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoitustuki on yleensä noin 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Loppuosa eli omarahoitusosuus voi olla esimerkiksi kunnan, osakaskunnan, säätiön tai yhdistyksen rahaa tai talkootyötä.

Hanketoimijoiden kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä ELY-keskuksien asiantuntijoihin, joilta saa apua hankkeiden suunnitteluun ja tietoa siitä, millaisiin toimiin rahoitusta on mahdollista saada.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Jukka Tuohino, p. 0295 038 426
Ympäristöasiantuntija Jaana Rääpysjärvi, p. 0295 038 055
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Elinympäristökunnostusta Vuosiojalla Olhavassa.
Elinympäristökunnostusta Vuosiojalla Olhavassa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme