Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät: Koronakriisi vaikutti heikentävästi maakunnan kehitysnäkymiin

Jaa

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2020 on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Tämän katsauksen arviot on tuotettu Pohjois-Savosta elo-syyskuun 2020 aikana.

Pohjoissavolaisten yritysten tilanne sekä liikevaihdolla että viennin määrällä mitattuna oli vielä alkuvuodesta 2020ennätyksellisen hyvä. Koronaepidemian alettua keväällä erityisesti palvelualojenyritysten toimintaedellytykset heikkenivät nopeasti. Teollisuudessa muutokset eivät vielä keväällä olleet yhtä voimakkaita. 
 
Koronaepidemian vaikutukset näkyivät työttömyysluvuissa korkeimmillaan huhtikuussa, jolloin työttömien määrä nousi 2000-luvun ennätyslukemaan, 18 400 työttömään.Kriisin vaikutukset ovat näyttäytyneet eri tavoin maakunnan eri seuduilla. Työttömien työnhakijoiden määrällä mitattuna koronakriisi kohdistui voimakkaimmin Ylä-Savon ja Kuopion seuduille. 
 
Yritysten selviämistä akuutin epidemiavaiheen yli on tuettu monin eri keinoin. Poikkeusrahoitusta on myönnetty muun muassaELY-keskuksen ja Business Finlandin kautta. Lisäksi kunnat ovat välittäneet tukia yksinyrittäjille ja Finnvera on myöntänyt takaus- ja lainapäätöksiä. 

Positiivisia kehityssuuntia leimaa yleinen epävarmuus  

Pohjois-Savossa on menossa paljon investointeja ja useita sekä pidemmällä että lyhyemmällä aikavälillä toteutettavia investointeja on myös suunnitteilla. Yksi pitkään odotettu hanke, Kuopion henkilöratapiha, sai hallituksen lisätalousarviossa 30 miljoonaa euroa.  
 
Yleisiä elinkeinoelämän näkymiä leimaa yleinen epävarmuus. Epävarmuutta luovat kansainvälisen talouden heikko kehitys, koronaepidemian jatkuminen sekä epidemiaan liittyvien rajoitustoimien laajuus ja kesto. Samaan aikaan useissa yrityksissä on kuitenkin ollut positiivisia kehitysnäkymiä.  
 
Teknologia- ja rakennusteollisuudessa vaikeammat ajat ovat vasta edessäpäin. Teknologiateollisuuden yritysten tilauskanta on ohentunut ja tarjouspyynnöt ovat vähentyneet.

Rakennusteollisuudessa koronakriisin vaikutukset ovat olleet odotettua vähäisemmät. Maakunnassa on käynnissä sekä julkista että yksityistä rakentamista, minkä uskotaan kannattelevan alaa vielä ainakin tämän vuoden. Epidemian vaikutukset näkynevätkin rakennusalalla pidemmällä aikavälillä, sillä rakennuslupien määrä on selvästi vähentynyt. Riski alan pidempiaikaiseen hiljentymiseen on siten merkittävä. 
 
Alkavien yritysten määrät ovat olleet edellisiä vuosia alhaisemmat. 

Lomautukset toimivat puskureina 

Lomaukset toimivat puskurina työttömyyden kasvaessa. Vaikka työttömientyönhakijoidenmäärä kasvoi huhtikuussa, suurin osa lisäyksestä syntyy lomautetuista. Huhtikuussa Pohjois-Savossa oli 6 500 lomautettua. Lomautettujen määrät ovat kesän ja alkusyksyn aikana kuitenkin pudonneet jo kolmannekseen huhtikuun huippuluvuista. Lomautukset kohdistuivat aluksi erityisesti palvelu- ja myyntityöntekijöihin, mutta tällä hetkellä suurin lomautettujen ryhmä on rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmä. Myös prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ammattiryhmässä lomautettujen määrä on pysytellyt kohtalaisen suurena. 
 
Työvoiman saatavuusongelmia on edelleen useissa ammateissa ja työvoiman saatavuuden parantaminen pysyy keskeisenä haasteena, vaikka työvoiman kysyntä on koronakriisin myötä laskenut. Koronakriisin myötä pitkäaikaistyöt­tömyys on kääntynyt kasvuun, ja myös nuorten työttömyys on kasvanut huolestuttavasti. Nämä trendit jatkuvat lähiaikoina.
 
Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus löytyy kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä. 
Pohjois-Savon osuus on luettavissa sivulta 100 eteenpäin. 
Alueelliset kehitysnäkymät, syksy 2020
(tem.fi) 
 
Valtakunnallinen alueelliset kehitysnäkymät tiedote on julkaistu 20.10.2020 klo 15.15 
Alueellisia kehitysnäkymiä varjostaa epävarmuus tulevasta
(TEM tiedote 20.10.2020) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Raili Nissinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, raili.nissinen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 541
Yksikön päällikkö Jan Blomberg, Pohjois-Savon ELY-keskus, jan.blomberg(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 552

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kauppakamarilta tiekartta Pohjois-Savon vientiyritysten määrän tuplaamiseksi -Työhön tukea ELY-keskukselta (Pohjois-Savo)27.11.2020 10:36:11 EETTiedote

Koronakriisin vaikutuksesta vientiyritysten määrä putosi valtakunnallisesti ja kriisi on koskettanut voimakkaasti myös Pohjois-Savon tavara- ja palveluvientiä. Pohjois-Savossa kasvuhakuisuus on ollut muuta maata hieman alhaisempaa, ja tämä on näkynyt myös vientiä harjoittavien yritysten määrässä. Alue tarvitsee johdonmukaisen ja selkeän toimintatavan viennin kasvattamiseksi. Kuopion alueen kauppakamarin tavoitteena on vientiyritysten määrän tuplaaminen Pohjois-Savon alueella vuoteen 2030 mennessä. Kuopion alueen kauppakamarin kasvuvaliokunta lähtee valmistelemaan tiekarttaa vientiyritysten määrän lisäämiseksi Pohjois-Savossa. -Me kauppakamarissa haluamme edistää uutta kasvua, kansainvälistymistä ja hyvinvointia. Se syntyy vahvalla alueellisella yhteistyöllä. Olemmekin innoissamme, että saamme yhdessä sidosryhmien kanssa aloittaa tiekarttatyön, jossa kootaan ratkaisut vientiyritysten määrän tuplaamiselle ja kansainvälisen osaamisen alueelliselle lisäämiselle, Kuopion alueen kauppakamari

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.11.202027.11.2020 08:30:00 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,49. Pinta on nyt noussut 15 cm kuukaudessa ja 56 cm kesän matalimmasta tasosta. Nyt taso on 45 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutus on ollut käynnissä marraskuun alusta Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta. Juoksutuksesta johtuen Saviveden pinta Leppävirran yläpuolella on kohonnut noin 20 cm tavoitetasoa ylemmäs. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla, mutta juoksutukset erittäin suuria ajankohtaan nähden. Latvajärvet Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Salahmi ovat taas kerran tulvakorkeuksissa. Meneillään on tämän vuoden kolmas syystulvahuippu. Nilsiän reitin alaosalla Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat myös lähellä ajankohdan ylärajoja ja juoksutukset poikkeuksellisen suuria. Myös Juojärvellä pinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta ei vielä lähellä ylärajaa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 33 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason,

Pohjois-Savon perinnebiotooppien maastokartoituksissa löydettiin uusia arvokkaita hoitoa tarvitsevia kohteita23.11.2020 09:33:43 EETTiedote

Pohjois-Savossa kartoitettiin viime kesän 2020 aikana 160 perinnemaisemakohdetta. Perinnebiotooppien, eli erilaisten niittyjen, hakamaiden ja metsälaidunten maastokartoituksia tehtiin tänä vuonna pääasiassa Rautalammin, Vesannon, Leppävirran, Tuusniemen, Kaavin sekä Kuopion ja Siilinjärven alueilla. Perinnebiotooppien inventointia toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Inventoinnin perusteella valittuja umpeenkasvaneita kohteita tullaan kunnostamaan ja hoitamaan Helmi-ohjelman avulla.

Pohjois-Savossa maatalouden investointitukea haettiin 1,5 miljoonaa euroa17.11.2020 09:57:36 EETTiedote

Maatalouden investointeihin haettiin Pohjois-Savossa tukea vuoden 2020 viimeisellä tukijaksolla 800 000 euroa enemmän viime vuoteen verrattuna. Investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen lokakuun puolivälissä päättyneellä hakujaksolla yhteensä 33 kappaletta ja haetun avustuksen määrä oli yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 vastaavalla jaksolla hakemuksia oli 11 kappaletta ja haettu avustus 0,7 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme