Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät ovat valoisampia – Rajoitteiden purkamisen ja rokotteiden odotetaan helpottavan vaikeassa tilanteessa olevaa palvelusektoria

Jaa

Alueelliset kehitysnäkymät on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsauksen arviot on tuotettu Pohjois-Savosta maalis-huhtikuun 2021 aikana.

Koronapandemian vaikutukset vaihtelevat alueittain

Kuopion seutu näyttää selvinneen parhaiten. Se houkuttelee alueelle uusia yrityksiä. Seudulla rakennetaan edelleen paljon ja alueen teollisuustonttien kysyntä on vilkasta.

Ylä-Savon seudulla tilanne on paranemassa. Seudun koneteollisuus on toipunut hyvin alun tilapäisestä komponenttipulasta sekä matkustusrajoitusten aiheuttamista haasteista. Palvelu- ja tapahtuma-alan tilanne seudulla on edelleen kuitenkin haastava. 

Varkauden seudun teollisuuteen koronan vaikutukset tulivat viiveellä. Viime kevään pandemian leviämiseksi tehdyt rajoitustoimenpiteet näkyivät lähinnä palvelualoilla, mutta teollisuuteen vaikutukset olivat muuta maakuntaa vähäisemmät. Globaaleilla energiateknologiateollisuuden suuryrityksillä oli vielä vahva tilauskanta, mikä kannatteli myös alihankintaverkostoa kesän yli. Kuitenkin loppusyksystä ja loppuvuodesta teollisuuden alan yritykset ovat lomauttaneet henkilöstöään.

Maakunnan pienemmillä seuduilla Sisä-Savossa ja Koillis-Savossa koronapandemian vaikutukset ovat olleet vähäisempiä.

Elinkeinoelämän näkymät piristymässä

Kuopion seudulla investointihalukkuus on suurinta. Alueella on meneillään suuria rakennushankkeita. Muilla seuduilla rakennusinvestointeja on käynnissä, mutta huomattavasti maltillisemmin.

Vaikutukset Pohjois-Savon teknologiateollisuuteen näyttäisivät jäävän pelättyä vähäisemmiksi. Uusissa tilauksissa on selvää kasvua, mutta toimialan sisällä erot yritysten välillä ovat suuria.

Henkilökohtaiset palvelut, matkailu, majoitus- ja ravitsemisala, tapahtuma-ala, kulttuuriala sekä henkilöliikenne ovat aloja, joihin rajoitustoimet ja vähentynyt kysyntä ovat vaikuttaneet vakavimmin myös Pohjois-Savossa. Palvelusektorilla kriisistä toipuminen kestää pidempään. Rajoitteiden purkamisen ja rokotteiden odotetaan helpottavan vaikeassa tilanteessa olevaa palvelusektoria.

Elinkeinojen ja elinvoimaisuuden rahoitukseen ja kehittämiseen on myönnetty varoja edellistä vuotta huomattavasti runsaammin. Rahoituksen suuntaamisessa on luonnollisesti korostunut koronan aiheuttamat ongelmat, mutta myös muuta kehittämisrahoitusta on haettu aktiivisesti.

Työvoiman saatavuusongelmat voivat korostua lähitulevaisuudessa

Uusia avoimia työpaikkoja oli maakunnassa koronapandemiasta huolimatta kohtalaisen runsaasti, vaikkakin hieman edellistä, ennätyksellistä vuotta vähemmän.

Haastetta asettaa kuitenkin juuri oikean osaamisen omaavien henkilöiden löytäminen kuhunkin työpaikkaan. Vaikka työttömien määrä on lomautusten lisääntymisen myötä noussut, on rekrytointiongelmia kokeneiden yritysten määrä Pohjois-Savossa edelleen kohtalaisen korkea. Tällä hetkellä ne kohdistuvat erityisesti hoiva- ja puhdistuspalvelualoille.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kääntyi loivaan nousuun jo ennen koronakriisin puhkeamista vuosien 2019–2020 vaihteessa. Nyt yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita maakunnassa on 4 600, mikä on kolmannes viime vuotta enemmän. Pitkäaikaistyöttömyyden kasvun ennakoidaan jatkuvan koko vuoden.

Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2021 -katsaus on luettavissa kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat . Pohjois-Savon osuus on luettavissa sivulta 216 eteenpäin.

Valtakunnallinen alueelliset kehitysnäkymät tiedote on julkaistu 10.5.2021 klo 10.02
Alueellisissa kehitysnäkymissä varovaista positiivisuutta (TEM tiedote 10.5.2021)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Raili Nissinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, raili.nissinen@ely-keskus.fi, puh. 0295 026 541

Yksikön päällikkö Jan Blomberg, Pohjois-Savon ELY-keskus, jan.blomberg@ely-keskus.fi, puh. 0295 026 552

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

ELY-keskus kartoittaa perinnemaisemia ja etsii kunnostuskohteita Pohjois-Savossa1.6.2021 08:31:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen biologit kartoittavat maakunnan perinnemaisemia jälleen tulevana kesänä. Inventoinnit ajoittuvat kesä-elokuulle ja painottuvat Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven, Iisalmen ja Lapinlahden alueille. Aiemmin inventoitujen kohteiden tiedot päivitetään ja lisäksi kartoitetaan uusia kohteita, kuten maatalouden ympäristösopimuksilla hoidettavia alueita sekä maanomistajien ilmoittamia kohteita.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.5.202127.5.2021 10:27:16 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,56. Pinta lienee tämän kevään osalta ylimmillään. Nyt taso on 9 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset ovat olleet täysitehoisesti käynnissä Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken säännöstelypadosta jo kaksi kuukautta. Juoksutuksia jatketaan niin kauan, että vedenpinta kääntyy selvästi laskuun Kallavedessä. Iisalmen reitillä tulvahuiput olivat latvajärvissä jo huhtikuun viimeisinä päivinä ja Onkivedessä toukokuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisen huipun jälkeen tuli toinen matalampi nousu pitkän viileän sääjakson jälkeen. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä pinnat on saatu laskettua kesäajan lupatasoihin. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet lienevät lähellä huippuaan. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä, missä nousuvaraa luvan ylärajaan on 15 cm. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 48 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen v

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme