Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskus päivitti työlupalinjaustaan

Jaa

Alueellisen linjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

Pohjois-Savon ELY-keskus on päivittänyt työlupalinjaustaan ja katsoo, että seuraavilla ammattialoilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut Pohjois-Savossa:

 1. sairaanhoitajat ym. (sisältää sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat)
 2. kätilöt
 3. lähihoitajat (kaikki ammattinimikkeet)
 4. peltoviljelytyönjohtajat ja -työntekijät
 5. puutarhurit ja kasvihuoneviljelijät
 6. puutarha- ja kasvihuonetyönjohtajat ja -työntekijät
 7. maatalouslomittajat
 8. metsurit ja metsätyöntekijät
 9. betonirakentajat ja raudoittajat
 10. kirvesmiehet ja rakennuspuusepät
 11. putkiasentajat
 12. hitsaajat ja kaasuleikkaajat
 13. koneenasettajat ja koneistajat
 14. moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat (sisältää asentaja, raskas autokalusto)
 15. koti-, hotelli- ja toimistosiivoojat ym. (kaikki ammattinimikkeet, pois lukien sairaala- ja laitosapulaiset ja päiväkotiapulaiset)

Pohjois-Savon alueellisen työlupalinjauksen valmistelussa on huomioitu alueen työmarkkinatilanne ja kuultu työmarkkinaosapuolten ja elinkeinoelämän sekä TE-hallinnon edustajien näkemyksiä. Työvoiman saatavuutta harkittaessa on hyödynnetty mm. työ- ja elinkeinohallinnon ennakointitietoa, työmarkkinakatsauksia sekä ammattibarometrin tietoja.

Päivitetty linjaus on voimassa 30.6.2022 asti.

EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tuleva ulkomaalainen tarvitsee yleensä oleskeluluvan

Suomessa toimivan työnantajan edellytetään ensisijaisesti rekrytoivan työvoimaa Suomesta ja EU- ja ETA-alueelta. Mikäli työsuhteelle ja työnantajalle laissa asetetut edellytykset täyttyvät, eikä työmarkkinoilta ole saatavilla sopivaa työvoimaa kohtuullisessa ajassa, työnantajan on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta.

EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa. Vastaava oikeus on myös Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisilla. EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tuleva ulkomaalainen tarvitsee yleensä oleskeluluvan. Työntekijän toimeentulon tulee olla turvattu ansiotyöllä kuukausittain työntekijän oleskeluluvan voimassa ollessa.

Työntekijän oleskelulupaprosessi on kaksivaiheinen. Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tekee osapäätöksen ja Maahanmuuttovirasto lopullisen päätöksen. TE-toimiston osapäätös perustuu kokonaisharkintaan, joka sisältää työvoiman saatavuuden selvittämisen lisäksi työsuhteiden ennakkovalvonnan, jossa varmistutaan siitä, että työsuhteessa noudatetaan asianomaista työehtosopimusta ja Suomen työlainsäädäntöä. Lisäksi varmistetaan, että työnantaja kykenee suoriutumaan työnantajavelvoitteistaan. Työntekijän sopivuuden arviointi kuuluu lähtökohtaisesti työnantajalle ja TE-toimisto selvittää työmarkkinoiden käytettävissä olevan työvoiman saatavuuden.

Työvoiman saatavuutta arvioitaessa selvitetään, voiko tehtävään saada työvoimaa Suomesta tai EU- ja ETA-alueelta. Arvioinnissa huomioidaan ELY-keskuksen laatima työlupalinjaus. Saatavuusharkinta liittyy vain työntekijän oleskelulupaan. Sen sijaan erityisasiantuntijan oleskelulupaan ei liity saatavuusharkintaa.

Alueellinen työlupalinjaus perustuu ulkomaalaislakiin (301/2004) ja valtakunnalliseen linjaukseen ulkomaisen työvoiman käytön yleisistä edellytyksistä (VNp 11.10.2012).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus
- ylijohtaja Pasi Patrikainen, puh. 0295 026 699
- maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson, puh. 0295 026 597
- ylitarkastaja Raili Nissinen, puh. 0295 026 541

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa vapaaehtoisen metsiensuojeluohjelman (METSO) tavoitteet saavutettiin etuajassa, arvokkaita metsäalueita on maakunnassa suojeltu jo noin 6 670 hehtaaria26.1.2022 13:16:26 EET | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus on vuosina 2005–2021 suojellut 510 metsäaluetta yhteispinta-alaltaan noin 6 670 hehtaaria METSO-ohjelman keinoin. Suojellut metsäalueet käsittävät muun muassa vanhoja metsiä, harjumetsiä, reheviä lehtoja, pienvesien lähiympäristöjä, kalliometsiä ja korpia. METSO-ohjelman kautta on saatu suojeltua myös monen uhanalaisen putkilokasvin, sammaleen, jäkälän, linnun ja liito-oravan elinympäristöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme