Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ilmastotyön yhteisötunnuksen ensimmäiset saajat ovat Niiralan Kulma Oy ja Piirre C Oy

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanke on alkanut myöntää Mukana yhteisellä polulla –tunnuksia. Kyseessä on yhteisötunnus organisaatioille, jotka ovat sitoutuneet yhteiseen ilmastotyöhön.

Merkissä lukee "Mukana yhteisellä polulla. Hiilineutraali Pohjois-Savo"
Merkissä lukee "Mukana yhteisellä polulla. Hiilineutraali Pohjois-Savo"

Pohjois-Savossa ollaan ensimmäisten maakuntien joukossa laatimassa ilmastotiekarttaa, jonka on määrä olla valmis keväällä 2021. Tiekartan valmisteluun ja toteutukseen halutaan mukaan maakunnan eri toimijoita ja monipuolisia näkemyksiä. Ilmastotiekartan laajassa ja vaikutusvaltaisessa ohjausryhmässä on yli 30 henkilöä. Syksyn 2020 ja alkuvuoden 2021 aikana järjestettäviin avoimiin ilmastotyöpajoihin on ilmoittautunut yhteensä yli 250 henkilöä 50 organisaatiosta.

- Ilmastotyöhön tarvitaan konkretiaa ja ennen kaikkea yhteistä näkymää. On hienoa, että ilmastotyö nähdään tärkeänä meillä Pohjois-Savossa näin laajalla joukolla. Vaikka hiilineutraaliuteen on vielä matkaa, tahtotila on korkealla ja organisaatioiden ilmastotekoja alkaa jo näkyä ympäri maakuntaa, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen.

Mukana yhteisellä polulla -tunnus pohjautuu Pohjois-Savon ilmastotyön uuteen ilmeeseen, jonka myötä tuodaan esille maakunnan ilmastotekoja ja -tekijöitä.

- Yhteisötunnuksen saaja voi hyödyntää tunnusta omassa viestinnässään, ja näin kertoa olevansa osa Pohjois-Savon ilmastotiimiä. Tavoitteena on luoda tästä sellainen merkki, jolla voi tunnustaa väriä, ja jonka kaikki haluavat käyttöönsä. Samalla tuodaan näkyville, että tätä työtä tehdään laajalla rintamalla ja yhdessä, kuvaa Hiilineutraali maakunta -hankkeen projektityöntekijä Saara Hanhela tunnuksen visiosta.

Ensimmäiset tunnukset on myönnetty Niiralan Kulma Oy:lle sekä Piirre C Oy:lle. Molemmat organisaatiot ovat laatineet mielenkiintoisen kuvauksen omista ilmastoteoistaan. Niiralan Kulmalla tehdään monipuolista työtä asumisesta muodostuvien kulutuspäästöjen vähentämiseksi. Piirre on hyvä esimerkki siitä, miten yritys voi ottaa toimintaperiaatteeksi ekologisesti kestävän kehityksen ja antaa sen ohjata työtä ja valintoja.

Esittelyt löytyvät Pohjois-Savon ilmastotyön verkkosivuilta: www.hiilineutraalipohjoissavo.fi/yhteiso/.

Yhteyshenkilöt

Saara Hanhela, projektityöntekijä
Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA)
Pohjois-Savon ELY-keskus
saara.hanhela@ely-keskus.fi
+358 295 026 773

Tapio Kettunen, ilmastoasiantuntija
Pohjois-Savon ELY-keskus
tapio.kettunen@ely-keskus.fi
+358 295 026 710

Kuvat

Merkissä lukee "Mukana yhteisellä polulla. Hiilineutraali Pohjois-Savo"
Merkissä lukee "Mukana yhteisellä polulla. Hiilineutraali Pohjois-Savo"
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Hyydetulvia Ylä-Savon jokivesistöissä 15.1.202115.1.2021 14:23:24 EETTiedote

Ylä-Savon alueella on jokien virtaamat edelleen suuret ja alkuviikosta kiristynyt pakkanen on aiheuttanut hyydetulvia jokiin. Näiden seurauksena muodostunut hyyde on nostanut paikallisesti jokien vedenkorkeuksia nopeasti. Jokien vedenpinnan äkillinen nousu voi aiheuttaa osaltaan veden nousun rakennuksiin tai vesi voi nousta tielle tai levittäytyä laajasti metsäalueelle riippuen vallitsevista olosuhteista. ELY-keskus kehottaa jokivarsien asukkaita seuraamaan tilannetta ja varautumaan rakenteiden tulvasuojeluun tilanteen niin vaatiessa. Mahdollisten teiden katkeamisten takia ihmisiä voi jäädä saarroksiin kiinteistölle tai pääsy kiinteistölle estyy. Hyytökohteista on tullut ilmoituksia mm. Pielaveden Lampaanjoesta ja Koivujoesta, Iisalmen Pitkäkoskesta sekä Nurmijoen Mäkärä- ja Koivukoskesta. ELY-keskus on osassa kohteissa räjäyttänyt hyydepatoja ja osassa kohteita hyytöä on purettu kaivinkonetta apuna käyttäen. Pelastuslaitos on myös antanut virka-apua hyytöjen poistoon liittyen. Loppuvi

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.12.202031.12.2020 10:05:05 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,36. Pinta on laskenut 17 cm kuukaudessa. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutus on ollut käynnissä marraskuun alusta Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lisäjuoksutukset voitanee lopettaa tammikuussa. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat pystyttiin pitämään luparajoissa, mutta juoksutukset olivat erittäin suuria ajankohtaan nähden. Nyt ollaan vaihteeksi menossa normaaliin päin ja juoksutusta on voitu vähentää. Kiuruveden vuoden 2020 tulvahuippu rekisteröitiin marraskuun lopussa, pääosin selityksenä kylläkin on kevään tulvakorkeuden poikkeuksellisen matala taso. Myös Nilsiän reitillä vuoden 2020 suurimmat vedenkorkeudet ja virtaamat havaittiin marraskuussa. Nyt Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat edelleen ajankohdan keskimääräistä suurempia ja juoksutukset lähes täyden voimalaitoskapasiteetin tasolla. Juojärvellä pinta on aj

Kulttuuriympäristöä ilmasta – virtuaalikierros Kuopion Kallanrannan ympäristöön10.12.2020 09:29:16 EETTiedote

Kuopion Väinölänniemen kupeessa sijaitseva Kallanrannan kortteli ja sen ympäristö kätkevät sisälleen palan Pohjois-Savon kulttuurihistoriaa. Korttelin rakennukset ovat myös valtakunnallisesti merkittäviä kulttuurihistoriallisia kohteita. Väinölänniemi ja Kuopionlahden alue ovat suosittu lenkkeily- ja ulkoilualue, mutta harva tuntee upeiden rakennusten ja ympäristön historiaa. Pohjois-Savon ELY-keskus on halunnut kertoa kaikille Kallanrannan tarinan virtuaalikierroksen avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme