Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 22.2.2023

Jaa

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,10.  Nyt taso on 10 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on noussut vuodenvaihteesta 8 cm. Nyt pinnan taso on laskennallisesti 4 cm korkeampi verrattuna siihen tasoon, missä Kallaveden vedenpinta olisi säännöstelemättömässä luonnontilassa. Säännöstelijän on ratkaistava lähiviikkoina, tarvitaanko aloittaa lisäjuoksutusta säännöstelypadoista kevättulvan madaltamiseksi.  

Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina pienehköä. Pinnat pidetään edelleen kesäkorkeuksissa. Toistaiseksi näyttää siltä, että Onki- ja Poroveden säännöstelyluvissa olevilla harkinnanvaraisilla kevät juoksutuksilla ei ole kiirettä.

Nilsiän reitin alaosassa Syvärin pinta on 50 cm ja Vuotjärven pinta 2-3 cm  ajankohdan keskimääräistä tasoa korkeammalla. Vesivarastoa on sähkön kysynnän tarpeisiin. Juojärvi on ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Säännöstelylupien mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa.   

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 18 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,92. Haukiveden pinta on vaihdellut helmikuussa 2 cm edestakaisin ja jatkossakin muutokset ovat hitaita.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat kauttaaltaan ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoissa. Pinnat ovat pysyneet helmikuussa parin sentin vaihteluissa. Maaliskuussakaan vesien ei odoteta laskevan.

Lumi ja Jäätilanne

Pohjois-Savon virallisilla jäähavaintopaikoilla on 2 päivää sitten mitattu 40 cm jäätä. Jäät ovat paksuuntuneet vain vähän vuoden vaihteen jälkeen, mutta jäätilanne ei ole erityisen huono.

Lumipeitteen vesiarvo on yleisesti 80–150 mm. Suurimmat lumen vesiarvot ovat nyt perinteisellä lumialueella Sonkajärvi – Rautavaara -suunnalla.

Pohjavesitilanne

Pohjavesien pinnat ovat talvelle tyypillisesti laskevia. Pääsääntöisesti ollaan hieman ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskukselta kaksi tuulivoimahankkeita koskevaa yhteysviranomaisen lausuntoa (Kurvilanmäen ja Iso-Petäjämäen hankkeet)8.3.2023 13:07:16 EET | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnot kahdesta tammi-helmikuussa 2023 nähtävillä olleesta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma), jotka molemmat koskevat Pohjois-Savoon suunniteltuja tuulivoimahankkeita. Lausutut hankkeet ovat Kurvilanmäen tuulivoimahanke (Vieremä- Sonkajärvi) ja Iso-Petäjämäen tuulivoimahanke (Lapinlahti-Iisalmi).

Pohjois-Savossa maatilojen ja maaseudun kehittämiseen 182 miljoonaa euroa24.2.2023 08:50:33 EET | Tiedote

Manner-Suomen kehittämisohjelman 2014-2020 eli maaseutuohjelman tarkoitus oli elinvoimaisen maaseudun säilyminen, ympäristön tilan paraneminen, uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö, eläinten hyvinvoinnin parantaminen ja osaamisen kehittäminen. Maaseutuohjelmaa jatkettiin siirtymäkaudella vuosina 2021-2022, jolloin maaseutuohjelman toimenpiteet jatkuivat uuden rahoituskauden varoista. Pohjois-Savon alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma 2014-2020 “Rajattomien mahdollisuuksia maaseutu” asetti tavoitteeksi vahvistaa alueen osaamista ja yrittäjyyttä sekä kehittää toimintaympäristöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme