Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.8.2022

Jaa

Kallaveden vedenkorkeus on laskenut kevään tulvakorkeudesta noin 70 cm. Vedenpinnan lasku on hidastunut viimeaikaisten sateitten ansiosta, mutta keskiennusteen mukaan vedenpinta laskisi syyskuun loppuun mennessä vielä vajaan 10 cm. Havaittu vedenkorkeus on tällä hetkellä NN+81,43 m, joka on myös likimäärin pitkän seurantajakson mediaanikorkeus.  Säännöstelypadot suljettiin kesäkuun puolessa välissä. Kallaveden luonnontilainen vedenkorkeus olisi noin 10 cm alempi mikäli Konnukseen ja Karvioon ei olisi vuonna 2016 rakennettu pohjapatoja hidastamaan Kallaveden luonnonmukaista purkautumista. Kallavesi purkaa vetensä Konnuksen ja Karvion luonnonkoskien kautta. Pohjapatojen rakentamisen tavoitteena oli estää Kallaveden vedenpinnan lasku purjehdusaikana laivaliikennerajan NN+81,25 m alapuolelle. Kallaveden kokonaislähtövirtaama on noin 100 m3/s.

Iisalmen reitillä ovat järvien vedenpinnat nousseet viimeaikaisten sateiden myötä. Onkiveden ja Kiurujärven vedenpinnat ovat lähellä säännöstelyn luparajan ylärajaa ja Poroveden vedenpinta ajankohdan tavoitekorkeudessa. Säännöstelypatoja avaamalla tai sulkemalla pidetään vedenpinnat lupaehtojen mukaisissa korkeuksissa.

Nilsiän reitin säännöstellyissä järvissä, mm. Syvärillä ja Vuotjärvellä ovat vedenpinnat likimäärin ajankohdan havaintojen mediaaniarvossa. Viimeaikaiset sateet ovat myös Nilsiän reitillä nostaneet vedenpinnat lievään nousuun. Nilsiän reitin kokonaislähtövirtaama on Karjalankoskessa noin 15 m3/s joka on noin puolet vastaavan ajankohdan mediaaniarvosta.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta (Saimaa) on likimäärin havaintojen mediaaniarvossa, mutta laskee keskiennusteen mukaan syyskuun loppuun mennessä 20 cm.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä vedenpinnat ovat likimäärin havaintojen mediaaniarvossa. Vedenpintojen ennustetaan laskevan syyskuun loppuun mennessä 20 cm. Konnekosken lähtövirtaama on noin 40 m3/s.

Juojärven vedenpinta on ajankohdan havaintojen mediaaniarvossa ja vedenpinta laskee keskiennusteen mukaan 10 cm syyskuun loppuun mennessä.

Pohjavesitilanne

Pohjavedenpintaa seurataan ELY-keskuksen toimesta kolmella havaintoasemalla ja näissä pohjavedenpinta on likimäärin ajankohdan keskimääräisessä korkeudessa, joskin pienehköillä pohjavedenmuodostumisalueilla yhdistettynä tiiviiseen maaperään on pohjavedenpinta laskenut 10-20 cm.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Jukka Hassinen, puh 0295 026 783, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.9.202229.9.2022 12:27:01 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,82. Nyt taso on 10 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Elo-syyskuun vähäsateisuus on muuttanut alkukesän hyvän vesitilanteen selvästi keskimääräistä kuivemmaksi, mutta harvinaisen kuivaa ei ole, sillä viimeksi vuosina 2019 ja 2018 on oltu alempana. Jatkossakin sateet määräävät vedenpinnan kehityksen, kovin suurta alenemaa ei enää tule, kun Konnuksen ja Karvion pohjapadot leikkaavat tehokkaasti lähtövirtaamaa ja syksyn lämpötiloissa haihtumalla veden pinnasta poistuva vesimäärä jää pieneksi. Pinnan nousuun tarvitaan sateita. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa ja juoksutus on ollut viime viikkoina vähäistä. Jatkossakin oletetaan, että säännösteltyjen järvien pinnat pystytään pitämään tavoitetasoillaan. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat noin 10 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Säännöstelyluvan mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Juojärvi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme