Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.4.2023

Jaa

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,15. Nyt taso on 8 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinnan nousu alkoi varsinaisesti viikko sitten. Lisäjuoksutus Naapuskosken säännöstelypadosta on ollut käynnissä huhtikuun alusta ja Konnuksen tulvakanava on avattu eilen. Tämän hetken tulvaennuste pinnan nousulle on noin puoli metriä ja tulvahuippu ajoittuisi toukokuun lopulle, joten juoksutukset jatkunevat kesäkuun puolelle.

Iisalmen reitillä latvajärvet Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Salahminjärvi ovat jo selkeästi tulvakorkeuksissa. Poroveden ja Onkiveden pinnat ovat vielä kesäkorkeuksien alapuolella, mutta juoksutus tapahtuu täysin avatuista säännöstelypadoista ja pinnat nousevat silti lähes 10 cm vuorokaudessa. Tulvaennusteet ovat viime keväistä tasoa.

Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Odotettu pintojen nousu on yhden metrin luokkaa. Myös Juojärvi on ajankohdan keskimääräisellä tasolla ja ennustetaan nousevan 30 cm.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 10 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,04. Haukiveden pinta on viimeisten 10 päivän aikana noussut sentin päivässä.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat kauttaaltaan muutaman sentin yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvojen. Pinnat ovat nousseet jo lähes 30 cm. Rautalammin reitille mallinnetut tulvakorkeudet ovat viime kevättä matalampia.

Lumi ja jäätilanne

Pohjois-Savon virallisilla jäähavaintopaikoilla on mitattu vielä yli 40 cm jäätä. Ajankohtaan nähden jään paksuudet ovat hitaan sulamisen kanssa sopusoinnussa, eli lukemat ovat hieman keskimääräistä suurempia.

Lumipeitteen vesiarvo on yleisesti 20–100 mm. Suurimmat lumen vesiarvot ovat perinteisellä lumialueella Sonkajärvi – Rautavaara -suunnalla. Pinta-alaltaan vähälumisia alueita on jo enemmistö.

Pohjavesitilanne

Pohjavesien pinnat ovat kääntymässä nousuun. Pääsääntöisesti ollaan hieman ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kiuruveden Lapinsalon tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä2.6.2023 12:04:23 EEST | Tiedote

Lapinsalon tuulivoimahankealue sijoittuu noin 15 kilometriä Kiuruveden keskustasta pohjoiseen ja on laajuudeltaan noin 8690 hehtaaria. Lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 3.7.2023. Hanketta ja YVA-menettelyä sekä YVA:n kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 14.6.2023 klo 17.00-19.00.

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä31.5.2023 14:58:08 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja sen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä. Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme