Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.4.2022

Jaa

Kallaveden vedenkorkeuden ennustetaan nousevan tasolle NN+82,19 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran neljässä vuodessa. Havaittu vedenkorkeus 27.4.2022 on NN+81,82 m. Vedenkorkeus on noin 20 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen arvon (mediaani). Tulvakorkeuden maksimiajankohta on ennusteen mukaan touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin vedenpinta lähtee pikku hiljaa laskuun. Kallavettä on juoksutettu jo noin kuukauden ajan Leppävirran Naapuskosken säännöstelypadosta ja Konnuksen tulvakanavasta. Kallaveden kokonaislähtövirtaama on noin 300 m3/s.

Iisalmen reitillä vesistöjen pinnan nousua on hillitty lisäämällä säännöstelypadoista juoksusta tulovirtaamaennusteen pohjalta. Maaningan Ahkiolahdessa sijaitseva Viannankosken säännöstelypato sekä Nerkoolla sijaitseva Nerohvirran säännöstelypato ovat täysin auki. Nerohvirran säännöstelypadon (Iisalmi) lähtövirtaama on noin 170m3/s ja vastaavasti Onkiveden lähtövirtaama on noin 180 m3/s. Keskiennusteen mukaan Poroveden vedenkorkeuden maksimi ajoittuisi toukokuun loppupuolelle. Mahdollista on, että Nerkoon ja Ahkiolahden vesiliikennekanavia joudutaan käyttämään tulvajuoksutuksiin haitallisten tulvien alentamiseksi. Kiuruveden vedenkorkeus on noussut viimeisen kahden viikon aikana noin metrin ja vedenpinta lähtee laskuun johtuen lähinnä sään väliaikaisesta kylmenemisestä. Kiuruveden maksimikorkeus ajoittuisi ennusteen mukaan toukokuun puoleen väliin ja nousee nykyisestä vedenkorkeudesta keskiennusteen mukaan vielä noin puoli metriä ja maksimiennusteen vielä noin metrin. Runnin Saarikosken säännöstelypadon lähtövirtaama on noin 70m3/s.

Kiurujoessa tehdyt perkaustyöt virtausolojen parantamiseksi ovat valmistuneet ja uusittu säännöstelylupa on otettu käyttöön.

Nilsiän reitin alaosassa Syvärillä ja Vuotjärvellä pinnat ovat likimäärin 10–20 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, mutta lähtevät pian nousuun ja saavuttavat maksimivedenpinnan korkeuden touko- kesäkuun vaihteessa. Karjalankosken lähtövirtaama on noin 100m3/s.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta (Saimaa) on noin 15 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason ja jatkaa hitaasti maksiarvoonsa kesäkuun loppupuolelle saakka. Keskiennusteen mukaan vedenpinta nousee nykyisestä korkeudesta noin 50–60 cm.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat noin 10 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason. Vedenpintojen ennustetaan nousevan 30 cm ja huippu ajoittuu toukokuun loppuun.

Pohjavesitilanne

Pohjavedenpintaa seurataan kolmella havaintoasemalla ja näissä pohjavedenpinta on hyvä, likimäärin ajankohdan keskimääräisessä korkeudessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot
Jukka Hassinen
Yksikön päällikkö
jukka.hassinen@ely-keskus.fi
0295 026 783, vaihde 0295 026 500
Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue,
Pohjois-Savon ELY-keskus

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Eläintukien valvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa toukokuussa12.5.2022 13:24:25 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa eläintukien valvonta aloitetaan ensi viikolla ja peltotukien valvonta kesäkuun puolivälissä. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti. Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta 0,5 prosentille tiloista. Pohjois-Savossa on hieman vajaa 1300 kotieläintilaa, joten noin 40 tilalle tehdään valvonta. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Maatalouden digitalisoituminen on Pohjois-Savossa edennyt mallikkaasti ja esimerkiksi sähköisessä tukihaussa Pohjois-Savo on valtakunnan kärkiluokkaa. Samoin tukivalvonnan sähköiset menettelyt ovat olleet meillä jo laajalti käytössä. Nyt myös itse valvonta pystytään suorittamaan kokonaan sähköisesti uusien mobiililaitteiden ansiosta, Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo. Valvonnan tarkoitus on taata elintarviketurvallisuus sekä eläinten hyvä kohtelu. Eläintukien valvonta liittyy elintarviketurvallisuut

Itä-Suomen jätehuollon yhteistyöryhmä aloittaa toiminnan29.4.2022 09:47:44 EEST | Tiedote

Itä-Suomen ELY-keskusten jätelain mukainen alueellinen yhteistyöryhmä on valittu. Yhteistyöryhmään kuuluu Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueen kuntien, toiminnanharjoittajien, säätiöiden ja yhdistysten jäseniä. Työryhmän tavoitteena on jätemäärien kasvun hillitseminen, kierrätyksen lisääminen ja materiaalikiertojen turvallisuus. Yhteistyöryhmän keskeisenä tehtävänä on tukea valtakunnallisen jätesuunnitelman toimeenpanoa ja seurantaa Itä-Suomen alueella. Toiminta-aika alueellisella yhteistyöryhmällä on kolme vuotta ja se kokoontuu kerran vuodessa. Yhteistyöryhmä kokoontuu kesän alussa ensimmäisen kerran. Yhteistyöryhmän perustamisen taustalla on jätelaki, jonka mukaan ELY-keskusten on asetettava alueellinen yhteistyöryhmä tukemaan valtakunnallisen jätesuunnitelman valmistelua, toimeenpanoa ja toimeenpanon seurantaa. Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2027 on hyväksytty Valtionneuvostossa 24.3.2022. Uudella valtakunnallisella jätesu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme