Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.3.2022

Jaa

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,04.  Nyt taso on 13 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on samalla tasolla kuin kuukausi sitten ja myös samalla tasolla kuin viime keväänä.   Kallaveden lisäjuoksutus on alkamassa tänään Leppävirran Naapuskoskella ja Konnuskoskella virtaamaa kasvatetaan lähipäivinä Kallaveden pinnannousun viivyttämiseksi. Tästä seuraa, että jäätilanne huononee Hartikansalon itäpuolisissa salmissa. Ennustettu tulvakorkeus on viimevuotista korkeampi.

Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat pysyneet säännöstelyn tavoitetasoilla juoksutuksia maltillisesti lisäämällä.  Varsinaista pintojen alentamista perinteisiin kevätkuoppiin lumen sulamisen ennakointia varten ei ole vielä aloitettu. Kiuruveden pinta on kuitenkin jo 20 cm kesätasoa alempana. Kiurujoen ruoppaus on valmistunut, mutta ruoppaus ei poista Kiuruvedessä tyypillistä suurta kevättulvaa. Tulvaennuste on sen suuntainen, että Poroveden ja Onkiveden pintoja tullaan laskemaan lähiviikkojen aikana jopa 30 cm kesätasoa alemmaksi.

Nilsiän reitin alaosassa Syvärillä ja Vuotjärvellä pinnat ovat 20 - 30 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason. Voimalaitosten juoksutuskapasiteettia on vielä käytettävissä virtaaman lisäämiseksi ja säännöstelijä luultavasti käyttää tätä mahdollisuutta. Sama tilanne on myös Juojärvellä.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 2 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,04. Maaliskuun aikana Haukiveden pinta on laskenut 4 cm, mutta käänne nousuun on lähellä

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat noin 5 cm yli ajankohdan keskimääräisen ja toisaalta 10 cm alemmat kuin vuosi sitten. Ennustetut tulvahuiput ovat viimevuotista tasoa.

Pohjavesitilanne

Pohjavesien taso on hyvä.  Routaa on metsissä niukasti tai ei ollenkaan, joten pohjavesitilanne paranee heti veden päästessä lumikerroksen alle.

Lumi ja Jäätilanne

Lunta ja jäätä on runsaasti koko maakunnassa. Lumikuorma Pohjois-Savossa vaihtelee 120 - 200 kg/m2 mikä tarkoittaa vesiarvona samoja millimääriä.  Lumitilanteessa on erikoista se, että suurimpia vesiarvoja on havaittu myös maakunnan eteläosissa yleensä vähälumisilla seuduilla.  Samantasoisia lumihavaintoja on myös Rautavaaralla.

Virallisten havaintopaikkojen mukaan noin 60 cm jäänpaksuus on ajankohtaan nähden hyvä, mutta läheskään koko kerros ei ole teräsjäätä. Ainakin Kuopionlahdella on jään sisällä selkeä vesikerros, joka heikentää jään kantavuutta. Sään lämmetessä jääkansi tunnetusti puikkoutuu ja menettää kantavuutensa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Eläintukien valvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa toukokuussa12.5.2022 13:24:25 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa eläintukien valvonta aloitetaan ensi viikolla ja peltotukien valvonta kesäkuun puolivälissä. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti. Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta 0,5 prosentille tiloista. Pohjois-Savossa on hieman vajaa 1300 kotieläintilaa, joten noin 40 tilalle tehdään valvonta. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Maatalouden digitalisoituminen on Pohjois-Savossa edennyt mallikkaasti ja esimerkiksi sähköisessä tukihaussa Pohjois-Savo on valtakunnan kärkiluokkaa. Samoin tukivalvonnan sähköiset menettelyt ovat olleet meillä jo laajalti käytössä. Nyt myös itse valvonta pystytään suorittamaan kokonaan sähköisesti uusien mobiililaitteiden ansiosta, Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo. Valvonnan tarkoitus on taata elintarviketurvallisuus sekä eläinten hyvä kohtelu. Eläintukien valvonta liittyy elintarviketurvallisuut

Itä-Suomen jätehuollon yhteistyöryhmä aloittaa toiminnan29.4.2022 09:47:44 EEST | Tiedote

Itä-Suomen ELY-keskusten jätelain mukainen alueellinen yhteistyöryhmä on valittu. Yhteistyöryhmään kuuluu Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueen kuntien, toiminnanharjoittajien, säätiöiden ja yhdistysten jäseniä. Työryhmän tavoitteena on jätemäärien kasvun hillitseminen, kierrätyksen lisääminen ja materiaalikiertojen turvallisuus. Yhteistyöryhmän keskeisenä tehtävänä on tukea valtakunnallisen jätesuunnitelman toimeenpanoa ja seurantaa Itä-Suomen alueella. Toiminta-aika alueellisella yhteistyöryhmällä on kolme vuotta ja se kokoontuu kerran vuodessa. Yhteistyöryhmä kokoontuu kesän alussa ensimmäisen kerran. Yhteistyöryhmän perustamisen taustalla on jätelaki, jonka mukaan ELY-keskusten on asetettava alueellinen yhteistyöryhmä tukemaan valtakunnallisen jätesuunnitelman valmistelua, toimeenpanoa ja toimeenpanon seurantaa. Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2027 on hyväksytty Valtionneuvostossa 24.3.2022. Uudella valtakunnallisella jätesu

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.4.202228.4.2022 09:49:45 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenkorkeuden ennustetaan nousevan tasolle NN+82,19 m, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran neljässä vuodessa. Havaittu vedenkorkeus 27.4.2022 on NN+81,82 m. Vedenkorkeus on noin 20 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen arvon (mediaani). Tulvakorkeuden maksimiajankohta on ennusteen mukaan touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin vedenpinta lähtee pikku hiljaa laskuun. Kallavettä on juoksutettu jo noin kuukauden ajan Leppävirran Naapuskosken säännöstelypadosta ja Konnuksen tulvakanavasta. Kallaveden kokonaislähtövirtaama on noin 300 m3/s. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnan nousua on hillitty lisäämällä säännöstelypadoista juoksusta tulovirtaamaennusteen pohjalta. Maaningan Ahkiolahdessa sijaitseva Viannankosken säännöstelypato sekä Nerkoolla sijaitseva Nerohvirran säännöstelypato ovat täysin auki. Nerohvirran säännöstelypadon (Iisalmi) lähtövirtaama on noin 170m3/s ja vastaavasti Onkiveden lähtövirtaama on noin 180 m3/s. Keskiennusteen mukaan Poroveden vedenkorkeuden maksimi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme