Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa jäät arvaamattomia

Jaa

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.12.2021

Pohjois-Savon pohjavesitilanne on hyvä, mutta jäät ovat arvaamattomia.
Pohjois-Savon pohjavesitilanne on hyvä, mutta jäät ovat arvaamattomia.

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Nyt taso on 10 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja 30 cm alempana kuin marraskuun puolivälissä korkeimmillaan. Kallaveden lisäjuoksutukset Naapuskosken säännöstelypadosta ja Konnuksen tulvaluukusta on lopetettu. Juoksutusten lopettaminen parantaa jäätilannetta, mutta syväväyläliikenne jatkuu vielä muutaman viikon. Vedenpinta alenee hiukan pakkaskauden jatkuessa.


Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat pysyneet säännöstelyn tavoitetasoilla. Viimeisten viikkojen juoksutukset ovat olleet keskimääräistä hieman pienempiä. Tilanne jatkuu samanlaisena, koska lämpötilaennusteet näyttävät pakkasen jatkuvan.
Nilsiän reitin alaosassa Syvärillä ja Vuotjärvellä pinnat ovat ajankohtaan nähden 10 cm yli keskimääräisen tason ja Juojärvellä keskimääräisellä tasolla.
Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 3 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,10. Tammikuun aikana muutokset Haukiveden pinnassa ovat vähäisiä.


Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat noin 5 cm yli ajankohdan keskiarvon. Kehitys on hitaasti laskeva, paitsi reitin alaosan keskusjärvessä Konnevedessä ei juurikaan ole tapahtunut muutoksia kuukauteen.
Pohjavesien taso on hyvä. Sadetta saatiin riittävästi täyttämään pohjavesivarastot talvea varten. Routaa on metsissä niukasti tai ei ollenkaan, joten pohjavesitilanne pysyy hyvänä koko talven.


Lunta ja jäätä on koko maakunnassa. Lunta on melko tasaisesti noin 30 cm ja jäät ovat arvaamattomasti vaihtelevia. Virallisten havaintopaikkojen mukaan noin 20 cm jäänpaksuus on ajankohtaan nähden hyvä, mutta lumisateitten kanssa tapahtunut jäätyminen tekee jääkannesta mosaiikkimaisesti vaihtelevan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. puh 0295026823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pohjois-Savon pohjavesitilanne on hyvä, mutta jäät ovat arvaamattomia.
Pohjois-Savon pohjavesitilanne on hyvä, mutta jäät ovat arvaamattomia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.11.202126.11.2021 09:10:39 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta on tasossa NN+81,75 m, eli noin 20 cm korkeammalla ajankohtaan nähden. Vedenpinta on juoksutusten myötä laskenut ja laskee edelleen keskiennusteen mukaan noin 10 cm seuraavan kuukauden aikana (25.12.2021). Kallaveden kokonaislähtövirtaama on noin 300 m3/s (kuvaliite). Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat pääosin säännöstelyn tavoitetasoilla. Nilsiän reitillä vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden 10 -15 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason. Varkauden alapuolella Haukiveden (Saimaa) pinta on noin 10 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi, Nilakka ja Iisvesi ovat noin 10 cm yli ajankohdan keskiarvon. Pohjavedet Pohjavesitilanne on hyvä pohjaveden seuranta-asemilla (Rautavaaran Kangaslahti, Sukevan Akonjoki ja Keiteleen Viinikkala) pohjavedenpinta vaihteli ja oli 10-50 cm yli ajankohdan keskiarvon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme