Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa jatketaan lettosoiden inventointia

Jaa

Tulevan kesän ja syksyn aikana Pohjois-Savon ELY-keskus kartoittaa lettosoita LETOT-hankkeessa Pohjois-Savossa, erityisesti Ylä-Savon, Kaavin ja Rautalammin alueilla. Kartoituksen tarkoituksena on kerätä tietoa lettojen esiintymisestä ja tilasta sekä ennallistamis- ja hoitotarpeista.

Rassisammal ja heterahkasammal (kuvassa) lukeutuvat lettosammaliin. / Kuva: Arto Saari
Rassisammal ja heterahkasammal (kuvassa) lukeutuvat lettosammaliin. / Kuva: Arto Saari

Letot ovat monimuotoisinta ja rehevintä suoluontoa Suomessa, mutta muun muassa pellonraivaus ja ojitus ovat heikentäneet niiden esiintymistä ja tilaa. Luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa (2018) letot arvioitiinkin äärimmäisen uhanalaisiksi Etelä-Suomessa. Lajien uhanalaisuusarvioinnin (2019) mukaan lähes puolet soiden uhanalaisista lajeista elää ensisijaisesti letoilla. Lettojen turvaamisella ja tilan parantamisella onkin tärkeä merkitys suoluonnon ja -lajiston monimuotoisuuden kannalta.


Lettoja turvaa metsälaki, jonka mukaan erityisen tärkeitä elinympäristöjä ovat pienialaiset ja luonnontilaiset tai luonnontilaisen kaltaiset letot. Lettojen ominaispiirteiden ja vesitalouden säilyttäminen tulee ottaa huomioon metsänkäytössä. Vesitaloudeltaan luonnontilaiset tai sen kaltaiset letot reunusmetsineen voivat olla METSO-ohjelmaan sopivia elinympäristöjä. METSO- tai Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa lettoja voidaan turvata joko vapaaehtoisen suojelun keinoin tai luonnonhoito- tai ennallistamistoimenpiteillä.


LETOT-hanke


Lettojen inventointityötä tehdään Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa valtakunnallisessa LETOT-hankkeessa. Hanke on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa.


LETOT-hankkeen tavoitteena on saada nykyistä parempi käsitys lettojen määrästä, esiintymisestä, tilasta, uhista, suojelu- ja ennallistamistilanteesta sekä -mahdollisuuksista. Lisäksi tavoitteena on parantaa tiedon tasoa lettolajiston esiintymisestä ja elinympäristöjen tilasta sekä mahdollistaa hankkeessa kerätyn tiedon monipuolinen jatkohyödyntäminen.

Hankkeen tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää luontotyyppien ja lajien tilan seurannassa, uhanalaisuusarvioinneissa, maankäytön suunnittelussa sekä luonnonhoidon kohdentamisessa. Lettotieto parantaa maanomistajien mahdollisuuksia ottaa lettosuot huomioon maankäytössä.


Tänä vuonna LETOT-hankkeessa lettosoita inventoidaan Pohjois-Savon lisäksi Uudenmaan, Kaakkois-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten alueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nelma Aunio
Luonnonsuojelun asiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus
0295 026 195, nelma.aunio@ely-keskus.fi

Johanna Mykkänen
Luonnonsuojelun asiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus
0504795024, johanna.mykkanen@ely-keskus.fi
LETOT-hanke

Aira Kokko
Vanhempi tutkija, Suomen ympäristökeskus
0295 251 290, aira.kokko@syke.fi

Kuvat

Rassisammal ja heterahkasammal (kuvassa) lukeutuvat lettosammaliin. / Kuva: Arto Saari
Rassisammal ja heterahkasammal (kuvassa) lukeutuvat lettosammaliin. / Kuva: Arto Saari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.6.202230.6.2022 10:53:14 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,32. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta 30 cm. Kallaveden lisäjuoksutus on lopetettu 17.6. sen jälkeen pinta nousi pari senttiä, mutta on sitten kääntynyt laskevaksi. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, mutta varsinkin Kiuruveden juoksutusta on jouduttu vaihtelemaan aika isosti. Nilsiän reitin alaosassa Syväri ja Vuotjärvi ovat hieman ajankohdan kesimääräistä tasoa korkeammalla, mutta pinnat tyypillisesti laskevina. Juojärvi on pari senttiä ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 16 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Haukiveden pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 52 cm. Näyttää siltä, että pinnannousu on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat

Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa28.6.2022 14:51:26 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristömi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme