Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa

Jaa
Kesä on oivaa aikaa tarkkailla omaa koti- tai mökkivesistöä. Kuva: Saara Sonninen
Kesä on oivaa aikaa tarkkailla omaa koti- tai mökkivesistöä. Kuva: Saara Sonninen

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen.

Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta.

Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on lisätä vesistökunnostushankkeita sekä tukea asiantuntijaverkostojen toimintaa ja näin saada aikaan vaikuttavia vesien tilaa parantavia hankkeita. Vesiensuojelun tehostamisohjelma jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka ja jatko-ohjelma on jo valmistelussa.

Nyt on aika suunnitella tulevia hankkeita 

Seuraava vesistökunnostusten hakuaika on 18.10.-30.11.2022 ja avustusta voidaan myöntää yleishyödyllisiin kunnostushankkeisiin. Kesä onkin oivaa aikaa tarkkailla omaa koti- tai mökkivesistöä. Nyt kannattaa aktivoitua, yhdistää voimavarat ja käynnistää kunnostushankkeen ideointi yhdessä mökkiläisten, rannan asukkaiden ja vesialueen käyttäjien ja omistajien sekä asiantuntijoiden kanssa. Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmasta voi tarkistaa, onko kohde ollut tarkastelussa vedenlaatutekijöiden, kuormituksen ja mahdollisten kunnostustoimenpiteiden osalta jo entuudestaan. 

Yhteistyötä kunnostushankkeiden edistämiseksi

Apua lähtötietojen selvittämiseksi ja kunnostusajatusten tueksi on tarjolla Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry:n aloittaman yhteistyön kautta.

Yhteistyön tavoitteena on järvikunnostusten edistäminen tarjoamalla hanketoimijoille apua mm. hankkeen käynnistämiseen, toimenpiteiden valintaan ja rahoituksen järjestämiseen. Vesiensuojeluyhdistys laatii tarvittaessa hankkeen taustaksi esiselvityksiä. Näin voidaan suunnata toimenpiteet heti alkuvaiheessa keskeisimpiin asioihin ja ongelmallisimpiin kohteisiin. 

Vuoden 2021 kesällä käynnistynyt yhteistyökokeilu on havaittu tarpeelliseksi ja apu on otettu innolla vastaan. Tällä hetkellä noin 30 hanketta on saanut apua yhteistyömallin kautta. Valmistelussa on parhaillaan noin 15 hanketta ja muutamia hankkeita on etenemässä syksyn 2022 avustushakuun.

Yhteistyökokeilu on rahoitettu ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta ja kokeilu jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka. Hanketoimijoille apu on maksutonta. Mikäli hankkeen käynnistämiseen tarvitsee apua, voi ottaa yhteyttä Pohjois-Savon ELY-keskukseen tai Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistykseen.

Lisätietoja: 

Näin aloitat kunnostushankkeen ja haet avustusta (ym.fi)

Virtaa vesienhoitoon - vesistökunnostuksen sekä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan rahoitushaku (ym.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus:

Vesitalousasiantuntija Sanna Katajamäki, p. 0295 026 804, sanna.katajamaki@ely-keskus.fi

Johtava vesienhoidon asiantuntija Veli-Matti Vallinkoski, p. 0295 026 854, veli-matti.vallinkoski@ely-keskus.fi

Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry:

Sähköposti: vesistokunnostus@skvsy.fi

Ympäristöasiantuntija Anna Tuovinen, p. 050 344 0446

Ympäristöasiantuntija Krista Paananen, p. 050 306 2595

Toiminnanjohtaja Jukka Koski-Vähälä, p. 050 084 8171

Kuvat

Kesä on oivaa aikaa tarkkailla omaa koti- tai mökkivesistöä. Kuva: Saara Sonninen
Kesä on oivaa aikaa tarkkailla omaa koti- tai mökkivesistöä. Kuva: Saara Sonninen
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.1.202326.1.2023 11:39:09 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,08. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on noussut vuodenvaihteesta 6 cm. Nyt pinnan nousupyrähdys vaikuttaa rauhoittuvan sään pakastuessa, mutta tuskin kääntyy laskevaksi ennen kevättä. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina noin kaksinkertainen ajankohdan keskimääräiseen, mutta kapasiteettiin nähden kuitenkin pienehköä. Pinnat yritetään pitää edelleen kesäkorkeuksissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Säännöstelylupien mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 21 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,93. Haukiveden pinta on noussut tammikuussa 3 cm ja ennuste näyttää saman suun

Maidontuotanto väheni Pohjois-Savossa reilut kaksi prosenttia vuonna 202223.1.2023 12:59:47 EET | Tiedote

Pohjois-Savossa tuotettiin maitoa viime vuonna 309,5 miljoonaa litraa. Tämä on hieman yli seitsemän miljoonaa litraa vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin maitoa toimitettiin meijeriin 316,6 miljoonaa litraa. Koko Suomen maidontuotanto oli viime vuonna 2 149,5 miljoonaa litraa, vähennystä tuli noin 2,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Pohjois-Savon osuus koko Suomen maidontuotannosta oli viime vuonna 14 %.

Työvoimatiekartalla uusia ratkaisuja osaavien tekijöiden saatavuuteen Pohjois-Savossa17.1.2023 14:52:46 EET | Tiedote

Työministeri Tuula Haataisen syksyllä 2021 käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa 17.1.2023 ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Savon tuloksista. Tilaisuudessa kuultiin myös maakunnan edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.

Pohjois-Savon ELY-keskus päivitti työlupalinjaustaan2.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Alueellisen linjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa. Nyt päivitetty linjaus on voimassa 30.6.2023 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme