Aluehallintovirasto AVI

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisten palvelujen puolesta

Jaa

Tänään 28.8.2020 korona-ajan 6. kokoukseensa kokoontunut Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto totesi, että kauppojen tavara- ja ruokahuollossa ja logistiikassa on onnistuttu luomaan mallit, joilla toiminta pystytään varmistamaan sekä mahdollisen COVID-19 aallon että paikallisten tartuntaryppäiden ilmaantuessa alueellamme. Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä palvelualoilla runsaasti. Oleellisinta kuitenkin on, että asiakkaiden huomio saadaan pysymään turvallisessa asioinnissa kaupoissa, ravintoloissa ja palveluissa. Varovaisuus on edelleenkin valttia!

Palvelualoilla on käytössä hyvät toimintamallit viruksen leviämisen estämiseksi. Haasteena on, että palveluiden pitää myös pysyä turvallisina vielä pitkään. Viruksen leviämisessä on odotettavissa nousupiikkejä ja tartuntarypäs voi iskeä milloin ja missä tahansa.

Kaupoissa virusturvallisuudesta muistuttavia kuulutuksia ja muita suojaustoimenpiteitä on jatkettu asiakkaiden ja henkilöstön sekä palvelujen turvaamiseksi.

Maskien menekki on ollut ajoittain runsasta ja niiden saatavuus on hyvä. Kesällä oli puutarhatuotteista kova kysyntä. Ruokahuolto toimii loistavasti ja on turvattu.

Hitaudet koronatestauksissa haastavat työvoiman saatavuutta. Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä palvelualoilla runsaasti.

Suomen hybridistrategian onnistumisen ydin on, että vastuuta pandemian pysäyttämisestä ja toimenpiteiden toteuttamisesta siirtyy entistä enemmän alueelliselle ja paikalliselle tasolle.

"Meidän on opittava elämään viruksen läsnäolon kanssa. Emme elä vielä pitkään aikaan viruksen jälkeistä aikaa," totesi ylijohtaja Terttu Savolainen.

Varovaisuus on edelleenkin valttia.

Verkosto korostaa, että jokaisen oma vastuullinen toiminta turvaa muita asiakkaita ja henkilökuntaa mahdollisten alueellisten koronaepidemian tartuntapesäkkeiden synnyltä ja leviämiseltä. Palvelutilanteissa ja asiakkaiden kesken on syytä säilyttää reilut turvaetäisyydet.

Seuraavan kerran Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontuu 18.9.2020.

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta: UKK - Koronavirus COVID-19

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto AVI
Aluehallintovirasto AVIAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto AVI

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kiitti Kainuun ripeitä koronatoimia (Pohjois-Suomi)8.9.2020 10:52:42 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 14. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 1.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Valmiustoimikunta kiitti ripeistä ja onnistuneista alueellisten tautipesäkkeiden torjuntatoimista Kainuussa ja Raahessa. Kriisin kestävyydessä onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä meiltä kaikilta. Arjen tilanteissa kuka tahansa voi altistua virukselle. Tartunnan saaneiden syyttely ja leimaaminen voivat vaikeuttaa viranomaisten työtä ja viestinnässä onnistumista.

Matti ja Liisa Koti Oy:n toimintayksiköissä itsemääräämisoikeutta koskevat ohjeet, lääkehoitosuunnitelmat ja lääkeluvat saatava kuntoon viipymättä - aluehallintoviraston valvontapäätös27.8.2020 08:30:00 EESTTiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 10.8.2020 antanut Matti ja Liisa Koti Oy:tä koskevan valvontapäätöksen. Aluehallintovirasto määrää palveluntuottajan laatimaan mielenterveyskuntoutujien itsemääräämisoikeutta koskevan ohjeistuksen ja varmistamaan, että henkilöstö tuntee ohjeistuksen ja noudattaa sitä kaikissa tilanteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme