Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta keskittyi kokonaisturvallisuuteen

Jaa

Pohjois-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan kokouksen pääaiheena oli kuntien ja alueellisten viranomaisten ja maakunnallisten yhteisöjen tukeminen varautumisen toimien toteuttamisessa.

Turvallisuuteen, varautumiseen, huoltovarmuuteen liittyvät asiat olivat keskeisessä asemassa valmiustoimikunnan syyskauden kolmannessa kokouksessa 29.11.2022. Alueellinen valmiustoimikunta oli koolla jo 11. kerran tänä vuonna.

Asiantuntijaesitelmien pitäjiksi oli pyydetty edustajat Turvallisuuskomiteasta pääsihteeri Petri Toivosen johdolla. Turvallisuuskomitea avustaa valtioneuvostoa ja ministeriöitä laajoissa kokonaisturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Alueelliset varautumisjärjestelyt ovat tärkeä osa maamme valtakunnallista ja EU:n tason toimintaa. Tilannekuvan välittyminen alueilta, viestintä ja toimivaltuudet ovat toimintakyvyn turvaamisessa tärkeitä. Eräänä haasteena on koettu eri viranomaisten erilaiset alueellisen toimivallan rajat.

”Turvallisuus tehdään viime kädessä alueilla, se on kokonaisturvallisuuden kivijalka,” ylijohtaja Terttu Savolainen kiteytti asiantuntijan alustuksesta.

Pääsihteeri Petri Toivosen mukaan alueellisten maanpuolustuskurssien kautta on vuodesta 1962 koulutettu yli 60 000 varautumisen osaajaa maamme eri alueilla pidetyillä noin tuhannella kurssilla. Alueelliset kurssit ovat maamme lippulaiva kansainvälisissä keskusteluissa, joissa pohditaan kansalaisten osallistamista turvallisuuden, varautumisen ja siviilivalmiuden kysymyksiin. Maanpuolustuskurssien malli on kohdannut suurta kiinnostusta Euroopassa ja sitä kelpaa esitellä kansainvälisesti.

Ylijohtaja Savolainen toi esiin pohjoisen merkityksen kasvun uudessa strategisessa geopoliittisessa tilanteessa. Erityisesti sujuvat ja toimivat maayhteydet Ruotsin ja Norjan satamien kautta ovat nousseet voimakkaaseen keskusteluun koko Suomen turvallisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

”Alueellista varautumista on jatkettava määrätietoisesti, koska toiminta- ja turvallisuusympäristö asettavat aiempaa korkeamman vaatimustason,” ylijohtaja Savolainen totesi.

Riskiarviot luovat pohjan varautumiselle

Alueellisten riskiarvioiden päivitykset ovat työn alla. Riskiarviot luovat pohjan varautumiselle. Kokouksessa todettiin riskiarviotyön vaihe. Työ etenee siten, että valmiustoimikunnalle esitellään lopulliset riskiarviot kevään kuluessa.

Keskustelussa Turvallisuuskomitean pääsihteeri Petri Toivonen totesi, että maassamme on nähty tarve parantaa toimintakykyä monihäiriötilanteissa. Erityisesti on korostunut alue- ja paikallistason varautumisen ja valmiuden kehittäminen.

Kokous keskusteli lisäksi alustusten pohjalta Pohjois-Suomen alueellisen strategisen tilannearvion, alueellisten riskiarvioiden valmistelun vaiheen, sekä katsauksen hyvinvointialueiden varautumisen järjestelyjen tilanteeseen.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551 etunimi.sukunimi@avi.fi

Pohjois-Suomi
Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

EU-omfattande tillsynskampanj för arbetarskyddet: I Finland förebyggs sjukdomar i stöd- och rörelseorganen för arbetstagare i social- och hälsovårdsbranschen mycket väl1.2.2023 07:58:19 EET | Tiedote

Europeiska unionens medlemsländer genomförde förra sommaren en tillsynskampanj för arbetarskyddet som främjade förebyggandet av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Inom hela EU genomfördes drygt 2 600 inspektioner av kampanjer, i vilka 27 länder deltog. I Finland gjordes 103 inspektioner.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme