Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kävi siviilivalmiuden ja varautumisen neuvottelut hyvinvointialueiden kanssa

Jaa
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kävi 6.4.2023 siviilivalmiuden ja varautumisen neuvottelut Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueiden kanssa. Aluehallintovirastoilla on lakisääteinen varautumisen yhteensovittamistehtävä, joka tukee toimivaltaisia viranomaisia. Erityisesti aluehallintovirastojen tehtäväksi on määrätty kuntien turvallisuussuunnittelun ja varautumisen tukeminen.

”Hyvinvointialueet kuuluvat yleisen varautumisen yhteistyöhön, jota teemme valmiustoimikunnan sateenvarjon alla kokonaisturvallisuuden mallin mukaisesti. Toki sosiaali- ja terveydenhuollossa ja pelastuksessa on erityissäädökset näiden tehtävien valvonnasta ja yhteistyöstä,” korosti ylijohtaja Terttu Savolainen neuvotteluissa.

”Erityisen tärkeä on rakentaa hyvät yhteistyöverkostot hyvinvointialueiden, kuntien ja aluehallintovirastojen kesken,” ylijohtaja painotti. Neuvottelun kuluessa käytiin vuoropuhelua ja vilkasta rakentavaa keskustelua vuoden alussa käynnistyneiden hyvinvointialueiden toiminnan periaatteellisista ja ajankohtaisista asioista.

Johtaja Petteri Koskinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta esitteli varautumisen kokonaisuutta ja yhteensovittamista aluehallintoviraston näkökulmasta. Johtaja Maria Siurua kävi läpi hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveystoimen varautumisen osalta periaatteet ja lainsäädännön valvonnassa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueiden edustajat ketoivat Pohjois-Pohjanmaan sote-valmiuskeskuksen toiminnasta ja aluehallintovirastojen toimialuetta laajempien yhteistyön rakenteiden kehittymisestä.

Keskustelua käytiin myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueiden kuntien varautumista ja siviilivalmiutta tukevista rakenteista, joissa päällekkäisyydet halutaan välttää.

Terveyden- ja sosiaalihuollon sekä pelastustoimen konsernitason organisointi siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Varautumisen tehtäviä ja järjestelyjä suunnitellaan ja harjoitetaan yhdessä heti ensimmäisenä toimintavuotena osana alueellisen varautumisen kokonaisuutta. Hyvinvointialueet osallistuvat yhdessä kuntien ja eri toimijoiden kanssa POHJOINEN23 valmiusharjoitukseen. Alueellisten valmiusharjoitusten järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä perustehtävää

Lisätietoja

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Pohjois-Suomi

Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme