Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja ELY-keskusten yhteistyö tiivistyy

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja ELY-keskusten yhteistyötapaamisessa Pohjois-Suomessa pysähdyttiin ajankohtaisten avi-ELY-yhteistyötä vahvistavien teemojen äärelle perjantaina 20.1.2023. Yhteisenä toiveena on keskinäisen yhteistyön jatkuminen ja vahvistuminen entisestään, totesivat puheenvuoroissaan ylijohtaja Terttu Savolainen ja ELY-keskusten ylijohtajat Jaana Korhonen ja Jonas Liimatta.

Avi-ELY-tapaamisissa käsitellään merkittäviä yhteistyöteemoja, sekä kuullaan yhteistyöryhmien kuulumisia. Tällä kertaa keskityttiin kahteen aiheeseen:

 • Varautuminen ja huoltovarmuus
 • Julkisen hallinnon strategian suuntaviivat ja aluehallinnon uudistus

Aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten toiminta perustuu yhteiseen strategiaan, jonka yhteinen visio on olla ”Kestävää tulevaisuutta tekemässä - ihmisten ja alueiden parhaaksi”. Meneillään on strategiakauden 2020–2023 viimeinen vuosi, jonka vuoksi tavoitteet, tulokset ja vaikuttavuus puntaroidaan laajasti. Samalla rakennetaan uutta yhteistä strategiaa.

Aluehallinto uudistuu parhaiten kehittämällä nykyistä avi-ELY-maailmaa

Vuoden 2022 kuluessa avi-ELY-yhteistyötapaamisissa on käsitelty yhteistyötä ja yhdyspintoja mm. seuraavissa teemoissa:

 • Varautuminen
 • Kansainväliset asiat
 • Maatalouteen liittyvät asiat
 • Sidosryhmäyhteistyö
 • EU:n rakennerahasto asiat
 • Ympäristöasioiden yhteistyö
 • Viestintä
 • Koulutuksen ja maahanmuuton yhteistyö
 • Ilmastotyöryhmä

Valtiovarainministeriön kehittämisosaston päällikkö, ylijohtaja Juha Sarkio esitteli julkisen hallinnon strategian suuntaviivat ja aluehallinnon uudistustarpeet.

Sarkio esitteli valtion linjauksia ja vireillä olevia kehittämishankkeita.

”Poikkihallinnollinen ja alueellinen yhteistyö yli organisaatiorajojen on ollut viranomaistyössä kiistaton menestys kriiseissä, jotka nyt nousivat pyytämättämme esiin, kuten korona, Ukrainan sota, ja niiden seuraukset sekä hybridiuhat,” Sarkio kiitti.

Sarkio linjasi, että aluehallinnon uusi tulevaisuus on entistä palvelukykyisempi. Tämä turvaa hallinnonalojen toimintakyvyn alueilla. Keskusjohtoisesti se ei onnistu.

Selkeä valtiovarainministeriön viranomaiskannanotto on, että se toteutuu parhaiten kehittämällä nykyistä avi-ELY-maailmaa. Ratkaisut punnitaan toki hallitusneuvotteluissa. Nykyistä aluehallintoa voidaan kehittää edelleen.

”Te alueelliset toimijat olette toimineet loistavasti, moitetta ei ole. Laatikoitten siirteleminen sekoittaisi vain toimintaa useiksi vuosiksi. Rehellisyyden nimissä on todettava, että 12:ta valtakunnallista virastoputkihallintoa toivovia voimia on liikkeellä,” hän jatkoi.

Ylijohtaja Savolaisen mukaan alueellisesti tärkeää on seurata miten hallitusohjelmassa otetaan huomioon Pohjoisen muuttunut geopoliittinen asema, jota on esitelty Pohjoisen tulevaisuuskatsauksessa ja tuoreessa Pohjoisen tavoiteohjelmassa.

”Pohjoiset luonnonvarat, vihreä siirtymä ja teollisuutemme, sekä huoltovarmuuden varmistaminen läntisen maayhteytemme kautta Ruotsiin ja Norjaan ovat asioita, jotka ovat vahvasti koko Suomessa ja myös aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten kautta mukana keskustelussa”, Savolainen totesi.

Avi-ELY-yhteistyö pähkinänkuoressa

Yhteistyö luo vaikuttavuutta ja vahvistaa kaikkien toimijoiden kivijalkatyötä.

Valtion aluehallinnon aidolla läsnäololla yhteiskuntaan luodaan vaikuttavuutta, henkistä kestävyyttä ja vakautta, jotka rakentavat luottamusta. Kansalaisten elinolojen turvaaminen tapahtuu alueilla.

Asioiden valmistelua ja puheenjohtajuutta vuorotellaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston, sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskusten kesken. Seuraavassa yhteistyötapaamisessa valmisteluvastuussa ja puheenjohtajana toimii Kainuun ELY-keskus.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Ylijohtaja Jonas Liimatta, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, p. 0295 038 494 jonas.liimatta@ely-keskus.fi

Ylijohtaja Jaana Korhonen, Kainuun ELY-keskus, Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualue, p. 0295 023 560 jaana.korhonen@ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

EU-omfattande tillsynskampanj för arbetarskyddet: I Finland förebyggs sjukdomar i stöd- och rörelseorganen för arbetstagare i social- och hälsovårdsbranschen mycket väl1.2.2023 07:58:19 EET | Tiedote

Europeiska unionens medlemsländer genomförde förra sommaren en tillsynskampanj för arbetarskyddet som främjade förebyggandet av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Inom hela EU genomfördes drygt 2 600 inspektioner av kampanjer, i vilka 27 länder deltog. I Finland gjordes 103 inspektioner.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme