Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden toimintakertomus 2022: Käsittelyaikojen hallinta vaatii työtapojen tarkastelua

Jaa
Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa viime vuonna ratkaistujen juttujen keskimääräinen käsittelyaika oli 9,2 kuukautta. Tätä ylituomari Mikko Pikkujämsä luonnehtii ”lähes tyydyttäväksi” hallinto-oikeuden tuoreessa toimintakertomuksessa.

- Joissain asiaryhmissä käsittelyajat ovat päässeet kasvamaan liian pitkiksi. Esimerkiksi maankäyttö- ja rakennusasioiden keskimääräinen käsittelyaika oli 15,8 kuukautta, Pikkujämsä toteaa.

Ylituomari kiinnittää huomiota siihen, että eri asiaryhmät kilpailevat samoista resursseista ja ne kaikki olisi voitava hoitaa kelvollisesti. Hänen mukaansa olennaisen tärkeää on turvata tuomioistuinten perusrahoitus. Lisäksi on tarkasteltava työtapoja.

- On nostettava esiin ainakin kysymys siitä, voidaanko hallinto-oikeuksien kokoonpanosääntelyä keventää oikeusturvasta tinkimättä.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen saapui 1 884 asiaa vuonna 2022. Se ratkaisi samaan aikaan 1 877 asiaa. Suurimmat asiaryhmät olivat sosiaali- ja terveydenhuolto (45 % saapuneista asioista) ja ulkomaalaisasiat (13 %).

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on yksi maan kuudesta yleisestä hallinto-oikeudesta. Hallinto-oikeus käsittelee ja ratkaisee hallinto-oikeudellisia valituksia, hallintoriitoja ja muita asioita. Sen tuomiopiiriin kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat. Hallinto-oikeuden toimipaikka on Oulussa.

Lisätietoja:    ylituomari Mikko Pikkujämsä p. 029 56 42816

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on Oulussa sijaitseva alueellinen hallinto-oikeus, jonka tuomiopiiriin kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat. Hallinto-oikeus käsittelee ja ratkaisee eri viranomaisten päätöksistä tehtyjä valituksia ja hallintoriita-asioita. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on lisäksi keskitetty muutoksenhaut niistä tukiasioista, jotka koskevat porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä eräitä kolttalain nojalla ratkaistavia asioita. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme