Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto: Työvoimapula koskettaa rajusti palvelualaa

Jaa
Alueellisen päivittäistavarahuollon verkoston vuoden toinen kokoontuminen pidettiin 28.4.2023. Avauspuheenvuorossaan puheenjohtaja Terttu Savolainen kertoi aluehallintoviraston huomiot huoltovarmuuden ja siviilivalmiuden kysymyksistä. Päivittäistavarahuollon ja ruokahuollon palveluiden tuottamisen ajankohtaiset kysymykset tulivat esiin vähittäistavarayhtiöiden, ruokahuollon toimijoiden, kuntien ja viranomaisten edustajien puheenvuoroissa. Merkittäviä ongelmia esiintyy työvoimaan saatavuudessa erityisesti ravintolatoiminnassa, ruokahuollon keittiöhenkilökunnassa ja siivoustyössä. Hyvinvointialueiden perustamisen myötä on tarpeen yhteensovittaa myös ruokahuollon varautumista uusien toimijoiden ja muuttuneiden vastuiden takia. Alan tarjoamat kesätyöpaikat olivat myös esillä.

Ylijohtaja totesi katsauksessaan, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muutti turvallisuustilannetta koko Euroopassa vuonna 2022 ja epävakaa tilanne jatkuu vielä pitkään.

”Erityisesti elintarvike- ja päivittäistavarahuollossa on varautumisesta ja huoltovarmuudesta huolehdittava turvallisuustilanteessa tapahtuneiden muutosten aiheuttamien riskien edellyttämällä tavalla,” ylijohtaja Savolainen totesi.

Ylijohtaja huomautti, että tarvitsemme siviilivalmiuden vahvistamista varautuessamme turvallisuustilanteessa tapahtuviin muutoksiin. Aluehallintovirastojen tulevaisuuskatsauksessa tuodaan ne seikat esille, joissa toimiva ja läsnäoleva valtion aluehallinto on entistäkin tärkeämpää ja merkityksellisempää.

Siviilivalmiutta tulee myös harjoitella. Pohjoinen23 valmiusharjoitus on käynnistetty ja harjoitus jatkuu toisella webinaarilla, joka järjestetään 25.5.2023. Pohjoinen23 valmiusharjoitus huipentuu syyskuussa. Harjoituksen teemana ovat evakuointi ja väestönsuojelu ja tavoitteina harjoitella yhteistoimintaa, yhteensovittamista ja löytää kehittämistarpeita.

Elintarvikehuollon huoltovarmuuden tilannekuva parantunut

Ylitarkastaja Joni Kinnunen esitteli huoltovarmuuden tilannekuvaa elintarvikehuollon osalta.

Tuoreet kylvöaikomuskyselyn 2023 tulokset kertovat viime vuoden kyselyn tapaan kevätviljojen suosion laskusta. Huoltovarmuuskeskus (HVK) sai maaliskuussa päätökseen viljan varmuusvarastojen kasvattamisen. Varmuusvarastoja kasvatettiin noin 50 prosentilla syksyllä 2022 tehdyn HVK:n oman tilannearvion perusteella.

Elintarviketeollisuuden osalta tilanteeseen ei lähikuukauden osalta nähdä kohdistuvan suuria muutoksia. Epävarmuustekijöitä on edelleen olemassa, vaikka niihin liittyvät signaalit ovat heikentyneet.

Päivittäistavarakauppa toimii tällä hetkellä normaalisti. Tarjonta ja kysyntä ovat kokonaisuudessaan normaalilla tasolla ja tilanteen ennakoidaan jatkuvan toistaiseksi samankaltaisena.

Alueen eteläisissä kunnissa toimiva PPE-Köökki Oy on kutsuttu mukaan verkoston toimintaan, ja edustajaksi on nimetty toimitusjohtaja Eija Kangasoja.

Seuraava kokous pidetään 9.6.2023 suunnitelman mukaan ruokaturvan ja ruokaturvan jatkuvuuden kysymysten äärellä.

Lisätietoja

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Ylitarkastaja Joni Kinnunen, 040 567 5745, huoltovarmuus ja varautuminen Pohjois- ja Itä-Suomen sekä Lapin aluehallintovirastot

Pohjois-Suomen aluehallintovirastoAvainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellinen 82. maanpuolustuskurssi Rokualla – suurin tähänastisista5.6.2023 19:43:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen 82. alueellinen maanpuolustuskurssi avattiin Rokualla 5.6.2023 osanottajamäärältään suurimpana kurssina, mitä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aikana on järjestetty. ”Se kertoo tästä ajasta, jossa nyt olemme eläneet nyt reilun vuoden verran, totesi avajaisjuhlassa puhunut ylijohtaja Terttu Savolainen, jonka puhe on julkaistu tämän tiedotteen liitteenä.

Työpaikan kameravalvonta kohdistui työpisteisiin ilman perustetta, toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen5.6.2023 13:00:56 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 2.6.2023 antamassaan tuomiossa katsonut varsinaissuomalaisen metallialan yrityksen toimitusjohtajan syyllistyneen yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomiseen. Toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen, koska käräjäoikeus piti rikosta kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Käsiteltävänä oli yhtiön kameravalvonta, jonka työsuojeluviranomainen katsoi kohdistuvan yksittäisiin työpisteisiin ilman perustetta.

Överdirektör Merja Ekqvist överräcker livräddningsmedaljer i Helsingfors 7.6.2025.6.2023 11:02:13 EEST | Kutsu

Onsdagen den 7 juni 2023 kl.13 överräcker överdirektör Merja Ekqvist vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland livräddningsmedaljer, som republikens president beviljat, till tre personer i Södra Finland som har räddat en person i livsfara genom att visa särskilt mod och rådighet med äventyrande av sin egen säkerhet. Tillställningen ordnas på Regionförvaltningsverket i Södra Finlands verksamhetsställe i Helsingfors, Bangårdsvägen 9 (1:a vån).

Ylijohtaja Merja Ekqvist luovuttaa hengenpelastusmitalit Helsingissä 7.6.20235.6.2023 10:53:34 EEST | Kutsu

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist luovuttaa tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit keskiviikkona 7.6.2023 klo 13 kolmelle Etelä-Suomen alueella asuvalle henkilölle, jotka ovat pelastaneet hengenvaarassa olleen ihmisen osoittaen erityistä rohkeutta ja neuvokkuutta oman turvallisuutensa vaarantaen. Tilaisuus järjestetään Etelä-Suomen aluehallintoviraston Helsingin toimipaikassa, os. Ratapihantie 9 (1. krs).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme